Οχυρό «Αρπαλούκι»,ένα από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά»

Οχυρό Αρπαλούκι

Κατασκευάσθηκε στο ομώνυμο ύψωμα, περί τα οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Νέου Πετριτσίου. Αποτελείτο από δυο στεγανά συγκροτήματα (Αρπαλούκι, Δίδυμοι) και περιελάμβανε οκτώ απλά πολυβολεία, τρία διπλά, δυο σύνθετα πολυβολεία- παρατηρητήρια, ένα σύνθετο διπλό πολυβολείο – προβολέα, ένα αντιαεροπορικό, δυο ολμοβολεία, ένα πυροβολείο, τέσσερα παρατηρητήρια, έναν οπτικό σταθμό, μία απλή έξοδο και μία με πολυβολείο. Το ανάπτυγμα των καταφυγίων ήταν 472 μέτρα, ενώ οι στοές συγκοινωνίας είχαν μήκος 1132 μέτρα. Ήταν αντοχής σε μεμονωμένες βολές 220.

Η επίθεση των Γερμανών ανατέθηκε στο τρίτο τάγμα του 100ου Ορεινού Συντάγματος κυνηγών.

Την 04.30΄ της 6ης Απριλίου ο διοικητής πεζικού Σχης Καρπενησιώτης ειδοποιεί το οχυρό, τηλεφωνικά, ότι άρχισε η επίθεση των Γερμανών στον τομέα της XVIII Μεραρχίας και αμέσως όλοι καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Την 04.45΄ προσβάλλεται το φυλάκιο 157 και την 05.00΄ αρχίζει σφοδρός βομβαρδισμός του οχυρού από πυροβολικό διαφόρων διαμετρημάτων καθώς και από αεροπλάνα, που διήρκησε όλη μέρα. Ενέργεια πεζικού την πρώτη μέρα δεν έγινε, επειδή παρεμβάλλετο το Κελκαγιά. Ξημερώνοντας η δεύτερη μέρα αρχίζει και πάλι ο βομβαρδισμός του οχυρού, με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση∙ σημάδι ότι κάτι ετοίμαζαν οι ορεινοί κυνηγοί. Το οχυρό εκτός από τα μετωπικά πυρά δέχεται τώρα πυρά και από τα πλάγια (Ιστίμπεη- Τίπιτς). Πυκνοί καπνοί έχουν τυφλώσει τα δυο συγκροτήματα του οχυρού και οι χειριστές των όπλων αδυνατούν να εκτελέσουν βολές. Επωφελούμενοι, από αυτό το γεγονός, οι Γερμανοί προσπαθούν να πλησιάσουν το συγκρότημα των Διδύμων με δυο λόχους σε πρώτη γραμμή. Τον 7ο δεξιά και τον 12ο αριστερά, αφού πρώτα και μέχρι την 10.00΄ ώρα της 7ης Απριλίου με τη χρήση αποπνικτικών αερίων το Κελκαγιά παραδίδεται, στο 2ο τάγμα του ίδιου Συντάγματος. Μετά την κατάληψη αυτή ο εχθρός στρέφεται αποκλειστικά προς το συγκρότημα των Διδύμων, η κατάληψη του οποίου θα προσέφερε μεγάλες δυνατότητες για την εκτόξευση επίθεσης στο κύριο συγκρότημα, καθώς αποτελούσε σημείο κλειδί. Χρησιμοποιεί εναντίον των φατνωμάτων των Διδύμων πυροβόλα ευθυτενούς τροχιάς και με χρήση αποπνικτικών αερίων προκαλούν αφόρητη κατάσταση και προκαλούνται θάνατοι από τα χημικά και η παραμονή μέσα σ΄ αυτό είναι πλέον αδύνατη. Μετά την τροπή αυτή διατάσσεται η σύμπτυξη της φρουράς προς το κύριο συγκρότημα. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο. Οι επιτιθέμενοι έχουν καταλάβει τις εισόδους του οχυρού και πυροβολούν όσους προσπαθούν να βγουν. Ο διοικητής του συγκροτήματος, έφεδρος ανθλγός Μανιάτης Ηρακλής, μαζί με έναν οπλίτη καταφέρνουν να βγουν και να φθάσουν στο κεντρικό οχυρό, ενώ όσοι δεν έχουν σκοτωθεί αναγκάζονται να αποσυρθούν στα ενδότερα και να παραδοθούν.

Μετά την κατάληψη των Διδύμων ο εχθρός εξαπολύει επίθεση εναντίον του κυρίως συγκροτήματος,από τρείς πλέον κατευθύνσεις, αλλά οι επιθέσεις πνίγονται στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπέπονται περίπολοι, για να καλύψουν τους απυρόβλητους χώρους που δημιουργήθηκαν από την κατάληψη των Διδύμων. Οι περίπολοι αυτοί, σε συνδυασμό με τους φραγμούς πυρός, αποτρέπουν τα σχέδια του εχθρού. Ο εχθρός όμως είναι παντού. Έχει κυκλώσει το οχυρό και η ό,ποια αντίσταση πλέον είναι μάταιη. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η διοίκηση του οχυρού (Τχης Καραθάνος) αιτείται από την Ομάδα Μεραρχιών τη σύμπτυξη της φρουράς προς τη γραμμή άμυνας της Μεραρχίας, η οποία και του δόθηκε. Στη διάρκεια της νύχτας, 7 προς 8 Απριλίου, η φρουρά συμπτύσσεται και από κατάλληλο δρομολόγιο κατεβαίνει προς τις γέφυρες του Στρυμόνα. Πλησιάζοντας περί τα 500 μέτρα αποστέλλεται περίπολος σε περιοχή του Νέου Πετριτσίου, προκειμένου να πληροφορηθεί το χώρο σύμπτυξης της Μεραρχίας. Η περίπολος συνεπλάκη με γερμανικό τμήμα. Από τη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκε ο σκοπευτής πολυβόλου και τραυματίστηκε ο επιλοχίας Βλάχος. Η φρουρά κατευθύνεται προς τις γέφυρες του Στρυμόνα, τις οποίες βρίσκει κατεστραμμένες. Καταβάλλεται προσπάθεια ζεύξης αλλά δέχεται εχθρικά πυρά και ματαιώνεται η προσπάθεια. Αρχίζει αμέσως τρίωρος αγώνας, έως ότου σκοτεινιάσει, για είναι πιο εύκολη η σύμπτυξη προς τα Κρούσια. Τα πυρομαχικά όμως, μετά την αποχώρηση από το οχυρό, είναι ελάχιστα και εξαντλούνται γρήγορα. Διατάσσεται εφ΄ όπλου λόγχη και καταδιώκεται ο εχθρός περί τα 800 μέτρα. Κυριεύονται ορισμένα αυτόματα όπλα και οι ελπίδες μεγαλώνουν. Όμως ο εχθρός ενισχύεται με όλμους. Για να μην υπάρξουν άσκοπες απώλειες και με δεδομένη την εξάντληση των φυσιγγίων, αναγκάζεται η φρουρά του οχυρού Αρπαλούκι να παραδοθεί, εκτός από ένα μικρό τμήμα, υπό αξιωματικό, το οποίο δεν ήθελε και άλλοι μεν πήδησαν στο Στρυμόνα και πέρασαν απέναντι, άλλοι δε διασκορπίστηκαν στους γύρω θάμνους και διέρρευσαν.Έτσι έληξε η μάχη του συγκροτήματος Αρπαλούκι- Δίδυμοι, που ήταν πολυαίμακτη για τους αντιπάλους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s