3 Δεκ 1940-Απελευθέρωση της Πρεμετής

Οι τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου 1940, βρήκαν το Β΄ Σώμα Στρατού να ενεργεί επιθετικά προς το Φράσερι, στο βορειοδυτικό τμήμα του μετώπου, έχοντας προσωρινά υπό τις διαταγές του από τις 28 Νοεμβρίου και τη Μεραρχία Ιππικού.  Η Μεραρχία αυτή, αφού ενισχύθηκε και με το μεγαλύτερο μέρος του Βαρέος Πυροβολικού του Σώματος, κινήθηκε τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας με το Απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Φριζή Μαρδοχαίου (ΙΙ/5, ΙΙ/36 Τάγματα και μία πυροβολαρχία) προς το Μάλι Μποντορίτ, διαπιστώνοντας την ισχυρή εχθρική κατοχή του χωριού Μπαλιμπάρδα και την ύπαρξη πολλών εχθρικών αντιστάσεων πέραν του Λεγκαρίτσα ποταμού.

Το πρωί της επομένης, 29 Νοεμβρίου, το Απόσπασμα συνέχισε την επιθετική του κίνηση, πέρασε τον ποταμό Λεγκαρίτσα και μέχρι το βράδυ κατόρθωσε, μετά από αγώνα, να καταλάβει το χ. Μπένια Σκέρι και τα γύρω του υψώματα.  Αριστερότερα το Απόσπασμα του Διοικητή του 36ου Συντάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημοκωστούλα Ιωάννη (Ι/36 Τάγμα συν λόχος και μία πυροβολαρχία) που υπάχθηκε στη Μεραρχία Ιππικού από τη ΙΙ Μεραρχία, επιτέθηκε προς το χ. Μπαντιλόνγια, το κατέλαβε και συνέχισε προς τον αυχένα Κιάφε Δεμπέλι (ύψ. 1450).

Στις 30 Νοεμβρίου, η Μεραρχία συνέχισε την επίθεσή της με το Απόσπασμα Φριζή και μετά από πείσμονα αγώνα κατέλαβε τα υψώματα στα βορειοδυτικά των χωριών Ναβοσέλα και Λούπτσκα, συλλαμβάνοντας περίπου 80 αιχμαλώτους.  Το ΙΙ/5 Τάγμα, που ενήργησε την επίθεση αυτή, είχε έναν αξιωματικό και 5 οπλίτες νεκρούς και 6 αξιωματικούς και 70 οπλίτες τραυματίες. Το Απόσπασμα Δημοκωστούλα συνάντησε ισχυρή εχθρική αντίδραση στα δυτικά του χωριού Μπαντιλόνγια και δεν μπόρεσε να προωθηθεί.  Στο μεταξύ, η Μεραρχία διαπίστωσε την ημέρα αυτή, ότι ο εχθρός άρχισε να εγκαταλείπει την Πρεμετή και να συμπτύσσεται προς την Κλεισούρα.

Η Μεραρχία Ιππικού, παρά τη συνεχή και άφθονη χιονόπτωση στις 1 και 2 Δεκεμ­βρίου, κατέλαβε με το 3ο Σύνταγμα Ιππικού την Μπαλιμπάρδα και με το Απόσπασμα Δημοκωστούλα το χ. Λούσγια, θέτοντας υπό τα πυρά του την Πρεμετή και τη γέφυρά της, την οποία οι Ιταλοί ανατίναξαν τις πρωινές ώρες της 3ης Δεκεμβρίου. Στις 3 Δεκεμβρίου, το Απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Δημοκωστούλα κατέλαβε γύρω στις 1000 την Πρεμετή, ενώ το 3ο Σύνταγμα Ιππικού κατέλαβε το χωριό Κουτάλι και στη συνέχεια το χωριό Μποντάρι, το ύψ. 900 και το χωριό Γκοστίβιστι (Δυτικό). Συνελήφθησαν περίπου 250 αιχμάλωτοι οι οποίοι ανήκαν σε μονάδες της Μεραρχίας Μοδένα. Η σύμπτυξη των Ιταλών έγινε με την κάλυψη αρμάτων και  αεροπορίας.

Σχολιάστε