22 Ιουνίου 1941-Επιχείρηση «Barbarossa»

Τον Αύγουστο του 1939, η Γερμανία υπέγραψε ένα αμοιβαίο σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση, με επικεφαλής τότε τον Ιωσήφ Στάλιν , στο οποίο τα δύο έθνη συμφώνησαν να μην αναλάβουν στρατιωτική δράση το ένα εναντίον του άλλου για μια περίοδο 10 ετών. Δεδομένης της μακράς ιστορίας της πικρής σύγκρουσης μεταξύ των δύο εθνών, το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ εξέπληξε …

Συνεχίστε την ανάγνωση 22 Ιουνίου 1941-Επιχείρηση «Barbarossa»

Η συγκλονιστική ζωή του Γεωργίου Αργυρίου. Ενός ήρωα Μακεδονομάχου που δέχθηκε 3 σφαίρες, απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα και έκανε 9 παιδιά!

Η συγκλονιστική ζωή του Γεωργίου Αργυρίου. Ενός ήρωα Μακεδονομάχου που δέχθηκε 3 σφαίρες, απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα και έκανε 9 παιδιά! - Εστία, Αντίβαρο. Πηγή: Η συγκλονιστική ζωή του Γεωργίου Αργυρίου. Ενός ήρωα Μακεδονομάχου που δέχθηκε 3 σφαίρες, απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα και έκανε 9 παιδιά!

Οι Σλάβοι στην Πελοπόννησο

Τα Σλάβικα τοπωνύμια και ειδικά τα μακροτοπωνύμια (αστικά) που έχουν μείνει σ’ όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Πελοπόννησο, είναι αψευδείς μάρτυρες της μακροχρόνιας παρουσίας Σλάβων σ’ αυτούς τους χώρους. Και για να μείνουν τα τοπωνύμια πάνω από χίλια χρόνια αδιατάρακτα ανάμεσα στους Έλληνες που έζησαν σε αυτά τα μέρη θα πει ότι η παρουσία …

Συνεχίστε την ανάγνωση Οι Σλάβοι στην Πελοπόννησο

Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ) (21 Οκτωβρίου 1905 – 31 Δεκεμβρίου 1951)

του Ιωάννη Μιχαήλ «Με το Σιδηρόδρομο ταξιδεύουμε Δεν μεταφερόμαστε απλώς…» Η Σικελία, της πάλαι ποτέ Magna Grecia, με πληθυσμό πέντε εκατομμύρια ψυχές και έκταση πάνω από 25.000km2 διαθέτει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους 1.369km που «σαρώνει» και τις εννιά τοπικές επαρχίες. Στην άλλη πανέμορφη μεγαλόνησο της Ιταλίας, τη Σαρδηνία (πληθυσμός 1,5 εκατομμύριο, έκταση 24.100km2), μπορείς να διατρέξεις σημαντικό τμήμα του …

Συνεχίστε την ανάγνωση Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ) (21 Οκτωβρίου 1905 – 31 Δεκεμβρίου 1951)

20-21 IOYNIOY 1824…Η καταστροφή των Ψαρών.

Σημαία των Ψαρών από την Επανάσταση του 1821 ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Αίθουσα 9) ‘ ‘ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ Β’ ’ ’Όταν το 1821 το έθνος ξεσηκώθηκε σύσσωμο για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, το ηρωικό Νησί με τον στόλο του βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα .Η γεωγραφική θέση του Νησιού και η …

Συνεχίστε την ανάγνωση 20-21 IOYNIOY 1824…Η καταστροφή των Ψαρών.

Η ελληνική γλώσσα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Βυζάντιο ονομάζουμε (άκριτα βεβαίως και ανιστόρητα) σήμερα την εκχριστιανισμένη ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο την Κωνσταντινούπολη, που εξουσίασε κατά καιρούς, από το 330 ώς το 1453, σημαντικά εδάφη στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Στα χρόνια της ακμής της εκτεινόταν από τον Ευφράτη ώς την Ισπανία και από τον Νείλο …

Συνεχίστε την ανάγνωση Η ελληνική γλώσσα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία

17/18 Ιουνίου 1953.Το ΕΚ.Σ.Ε. συντρίβει τους Κινέζους,στη μάχη του Υψώματος Χάρρυ,στον πόλεμο της Κορέας.

O Πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε ως πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας, που ξεκίνησε την 25 Ιουνίου 1950 αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε σύγκρουση των δύο κόσμων της εποχής, της Ανατολής με τη Δύση. Η γραμμή διαίρεσης της Κορέας σε Βόρειο και Νότιο ήταν ο 38ος παράλληλος της Κορεατικής Χερσονήσου. Η παραβίαση των …

Συνεχίστε την ανάγνωση 17/18 Ιουνίου 1953.Το ΕΚ.Σ.Ε. συντρίβει τους Κινέζους,στη μάχη του Υψώματος Χάρρυ,στον πόλεμο της Κορέας.

18 Ιουν 1815-Η Μάχη του Βατερλώ

Πολιτικοστρατιωτική Κατάσταση στην Ευρώπη Μετά την επιστροφή του, από το νησί Έλβα στο οποίο για οκτάμηνο βρισκόταν εξόριστος ο Ναπολέων, κατακτά με το στρατό του  «των 1.100 παλαιμάχων»  την ψυχή των Γάλλων και εγκαθίσταται πάλι στον Κεραμεικό στις 20 Μαρτίου 1815, ενώ οι Παρισινοί, που μόλις πριν από δέκα μήνες τον είχαν εξυβρίσει και προπηλακίσει, …

Συνεχίστε την ανάγνωση 18 Ιουν 1815-Η Μάχη του Βατερλώ

Έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και η θέση της Ελλάδος

Το 1914 βρήκε την Ευρώπη διαιρεμένη σε δύο αντίπαλους συνασπισμούς, την Τριπλή Συμμαχία των Κεντρικών Δυνάμεων (Αυστροουγγαρία, Γερμανία και Ιταλία) και την Τριπλή Συνεννόηση ή Αντάντ (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία).  Η πρώτη από τις συμμαχίες αυτές υπεγράφη στη Βιέννη στις 20 Μαρτίου 1882 και ανανεώθηκε προς το τέλος του 1912. Η θέση όμως της Ιταλίας στην Τριπλή Συμμαχία …

Συνεχίστε την ανάγνωση Έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και η θέση της Ελλάδος

16-21 Ιουλ 1913…Β΄ Βαλκανικός πόλεμος

Τα Αίτια και οι Αφορμές του Πολέμου Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, διεξήχθηκε από τη Βουλγαρία εναντίον της Ελλάδας και της Σερβίας. Στην τελευταία φάση του πολέμου επενέβηκαν και η Ρουμανία και Τουρκία. Άρχισε στις 17 Ιουνίου του 1913 και έληξε με ανακωχή στις 17 Ιουλίου 1913 και επίσημα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, στις …

Συνεχίστε την ανάγνωση 16-21 Ιουλ 1913…Β΄ Βαλκανικός πόλεμος