ΠΝ 21-Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος,Έκτορας Γιαλοψός-Ίμια 31 Ιανουαρίου 1996

27 χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ,και η πτώση του ΠΝ 21 που πήρε μαζί του τους τρεις λεβέντες Αξκους μας,παραμένει μια σκοτεινή υπόθεση.
Παραμένει σκοτεινή,διότι υπάρχουν ερωτηματικά,που ποτέ δεν απαντήθηκαν.

Μέσα στη θύελλα το ελληνικό ελικόπτερο απογειώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο», με χειριστές τους αξιωματικούς του ΠΝ ΓιαλοψόΚαραθανάση και Βλαχάκο, πέταξε πάνω από τα Ίμια για να δει τις κινήσεις των Τούρκων κομάντος και ξαφνικά έπεσε στη θάλασσα παρασύροντας στο θάνατο τους τρεις ηρωικούς αξιωματικούς.

Η επίσημη άποψη ήταν ότι «κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου».

Μία από τις απόψεις που ακούστηκε ήταν ότι δεν θα μπορούσε να δεχθεί χτύπημα από κάποιο πλοίο και να μην γίνει από κανέναν αντιληπτό.

Το πόρισμα ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι το ελικόπτερο έπεσε εξαιτίας άστοχων χειρισμών των μελών του. Αφού σημειώνεται ότι αποκλείεται η μηχανική βλάβη, εστιάζει στο γεγονός ότι άναψε η φωτεινή προειδοποιητική ένδειξη “MASTER CAUTION”.

H ένδειξη δεν προϋπόθετε – κατά το πόρισμα – ότι μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση, επισημαίνοντας ότι “προκάλεσε συναισθήματα αβεβαιότητας ως προς την ασφαλή συνέχιση της πτήσης του ελικοπτέρου και συντέλεσε στην επικέντρωση της προσοχής των χειριστών στον εντοπισμό ενδεχόμενης βλάβης”.

Σε άλλα σημεία το πόρισμα αφήνει να εννοηθεί ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι λάθος εντολές και χειρισμοί απ’ όλους του εμπλεκομένους έφεραν το δυσάρεστο αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι η «ψυχολογική κατάσταση του πληρώματος κατά την πτήση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη» καθώς και για άγχος «και ς εκ τούτου αυξημένη πιθανότητα εσφαλμένης εκτίμησης και συνεπώς λανθασμένης αντίδρασης».

Η σαφής αναφορά ως προς τα αίτια λέει ότι «το ελικόπτερο δεν καταρρίφθηκε από πυρά και ότι δε διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη ως κύρια αιτία της πτώσης».

Σε ότι αφορά τις τρύπες που καταγράφηκαν πάνω στο ελικόπτερο, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης είναι αναφέρει ότι «δεν ήταν τρύπες από σφαίρες, ήταν από τα πριτσίνια που είχαν ξεκολλήσει όταν συγκρούστηκε με την θάλασσα και εν συνεχεία βυθίστηκε με αποτέλεσμα η πίεση να τα ξεκολλήσει».

Ο αυτοδύτης Κώστας Θωκταρίδης ο οποίος συμμετείχε στην προσπαθεια εντοπισμού και ανέλκυσης του ΕΠ,αναφέρει:

«Είχα επιβιβαστεί, μαζί με άλλους ιδιώτες αυτοδύτες, στο «Θέτις» του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μας μετέφερε στην περιοχή των Ιμίων για να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια εντοπισμού και ανέλκυσης του ελικοπτέρου. Ο εντοπισμός έγινε πολύ γρήγορα, από το ωκεανογραφικό «Πυθέας», με ένα ειδικό sonar που έπιασε μια περίμετρο συντριμμιών σε βάθος 97 μέτρων βορείως της νησίδας Καλόλιμνος. Τα συντρίμμια απλωνόντουσαν σε μια ακτίνα 60 περίπου μέτρων. Ο βυθός ήταν λασπώδης και ισοβαθής. Γενικώς ήταν μια μεγάλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό, Η Πολεμική Αεροπορία και βατραχάνθρωποι της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Το βρήκα πολύ θετικό που προσπάθησαν με ίδια μέσα να εντοπίσουν και να ανελκύσουν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, από το να πάνε στην εύκολη λύση. Εντοπίσαμε λοιπόν τον στόχο, κατεβάσαμε στο βυθό το ρομποτάκι και διαπιστώσαμε ότι η ζημιά που είχε προκληθεί στο ελικόπτερο ήταν τρομακτική, δεδομένου ότι τα συντρίμμια ήταν πολλά και διασκορπισμένα. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή από τον ίδιο τον Αρχηγό (Στάγκας) να ξεκινήσει η ανέλκυση. Η εντολή ήταν : «βγάλτε τα όλα! Δεν θα φύγετε αν δεν βγουν στην επιφάνεια όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου». Εγώ έβγαλα την άτρακτο, αφού προηγουμένως ο Αλέξης Πετικίδης είχε βγάλει την ουρά, που ήταν ατόφια.

Η σορός του κυβερνήτη βρέθηκε να επιπλέει την επόμενη μέρα από την φρεγάτα «Ναυαρίνο», ενώ τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος βρέθηκαν στο βυθό από όπου τα ανέλκυσαν οι βραχίονες του ρομπότ. Τα υπόλοιπα κομμάτια του ελικοπτέρου τα ανελκύσαμε εμείς γιατί ήθελαν δέσιμο με σχοινιά.»


Στον αντίποδα,τα σενάρια που διακινούνται για την πτώση του ΕΠ και τη θυσία των τριων Αξκων μας,είναι τα εξής:

α.Το ελικόπτερο κτυπήθηκε από τους τούρκους κομμάντος, και
β.Υπήρξαν ηλεκτρονικές παρεμβολές στα όργανα πλοήγησής του.

Οι επίσημες/ανεπίσημες απαντήσεις είναι

α.Τα διάφορα μέρη της ατράκτου ενός ελικοπτέρου δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους με ηλεκτροκόλληση, λόγω των συνεχών κραδασμών που έχει το ελικόπτερο, αλλά ενώνονται με πιρτσίνια για να  υπάρχει ελαστικότητα. Όταν εκείνο το ελικόπτερο διαλύθηκε, πέφτοντας στο νερό με μεγάλη ταχύτητα, αποκολλήθηκαν τα δοκάρια και οι λαμαρίνες αποκαλύπτοντας τις τρύπες των πιρτσινιών

β.Τα άτομα τα οποία επιλήφθηκαν της έρευνας για την περίπτωση Η/Π.είχαν ειδικές γνώσεις και ήταν γνωστά για την σοβαρότητά τους.


Τα ερωτήματα

α.Γιατί ποτέ δεν κλήθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία να ελέγξει τα συντρίμμια και να συντάξει το δικό της πόρισμα;

β.Γιατί απαγορεύθηκε στις οικογένειες να ορίσουν δικό τους ιατροδικαστή;

γ.Γιατί το ΕΠ έπεσε ενώ βρισκόταν σε λειτουργία, με το ταχύμετρό του, να είχε σταματήσει στους 120 κόμβους, ενώ βρισκόταν σε αποστολή ερεύνης;

και τέλος

δ.Γιατί κι ενώ οι σύζυγοι των Αξκων μας,καταθέτουν εγγράφως αίτημα στο Πεντάγωνο, ζητώντας να γίνουν κοινωνοί της έκθεσης για το τραγικό συμβάν, η έκθεση μέχρι σήμερα παραμένει άκρως απόρρητη ακόμα και για εκείνες;;

Η απάντηση στα παραπάνω,που εγώ μπορώ να δώσω,δεν έχει να κάνει με την ουσία,αλλά θα είναι μια απλή καταδίκη ενός ασόβαρου κρατικού μορφώματος,που ακόμα και μπροστά στη θυσία Αξκών του,δεν έχει τη στοιχειώδη ευγένεια να λήξει επισήμως και μετά από 27 χρόνια,μια υπόθεση που πλήγωσε βαθιά την κοινωνία και το στράτευμα.


Οι ΚαραθανάσηςΒλαχάκος και Γιαλοψός σαν σήμερα πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων του έθνους και οι Έλληνες θα τους τιμούμε πάντα. οπως τους αρμόζει.
Το Ελληνικό κράτος όμως,συνεχίζει να προσβάλλει τη μνήμη και τη θυσία τους,αδυνατώντας(γιατί άραγε;) να ξεκαθαρίσει μια και καλή όσα πρέπει.

Ισως,ο ιστορικός του μέλλοντος να έχει στη διάθεσή του,όλα εκείνα τα στοιχεία που σήμερα έχουν την ένδειξη «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ»,και να μπορέσει να ξεπλύνει ένα μέρος της ντροπής πο ένοιωσε η Ελληνική κοινωνία εκείνο το βράδυ του Ιανουαρίου του 1996,αλλά και συνεχίζει να νοιώθει μέχρι και σήμερα,με υπαιτιότητα ενός αστείου κράτους!

Χριστόδουλε Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο,Έκτορα Γιαλοψέ,οι Έλληνες ευγνωμονούντες υποκλίνονται στο μεγαλείο της θυσίας σας!ΑΘΑΝΑΤΟΙ!Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s