Ίμια 1996. Ο «μη πόλεμος»,που οδήγησε σε μια «οδυνηρή ήττα» (Μέρος 3ον)

Εδώ το 2ον μέρος https://appelaios.com/2023/01/30/%ce%af%ce%bc%ce%b9%ce%b1-1996-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b4%ce%ae%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bf/Η «κορύφωση» της «κρίσης»Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 1996

Η κρίση έχει κορυφωθεί.Στη 01.00΄ µετά τα µεσάνυχτα πραγµατοποιείταιστο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συµβουλίου Εξωτερικών και Άµυνας (ΚΥΣΕΑ).

 Συµµετέχουν, εκτός των τακτικών µελών, ογραµµατέας του Υπουργικού Συµβουλίου Τάσος Μαντέλης και οι σύµβουλοι του πρωθυπουργού Ν. Θέµελης και ∆. Καραϊτίδης. Μεσολα-βούν δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Πάγκαλου- Χόλµπρουκ, και στις 02.00΄ π.µ. ενηµερώνεται το ΚΥΣΕΑ για την κατάληψη της αφρούρητης βραχονησίδας στα Ίµια από Τούρκους κοµάντος. Στη σύσκεψη φθάνει µε καθυστέρηση µισής περίπου ώρας ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, λόγω συµµετοχής του σε…τηλεοπτική εκποµπή!

Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν καλείται να συµµετάσχει, παρότι βρίσκεται έξω από την αίθουσα της σύσκεψης… Στην εν λόγω σύσκεψη,όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητάει την αποδέσµευση των κανόνων εµπλοκής, λαµβάνει την απάντηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγµατεύσεις.Επίσης, όταν µετά από ερώτηση ο ναύαρχος Λυµπέρης απαντάει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη απόφαση η απόσυρση της σηµαίας, κα-ότι «εκεί ορκίζονται οι αξιωµατικοί», λαµβάνει την… αποστοµωτική απάντηση «είστε υπερβολικός και συναισθηµατικός».

 Λίγο μετά τις 01:30 π.µ. ενηµερώνεται ο Α/ΓΕΕΘΑ µέσω σηµειώµατος που αναγκάστηκε να του αποστείλει ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταµπουλής, καθώς η σύσκεψη δεν γινόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του Γενικού Επιτελείου, αλλά στη Βουλή (…), ότι η τουρκική φρεγάτα «YAVUZ» είχε απονηώσει δύο ελικόπτερα τα οποία κινούνταν προς τις βραχονησίδες Ίµια. Η αδυναµία εκτίµησης ότι πιθανότατα η αεροκίνηση αποτελούσε κίνηση παραπλάνησης επέτρεψε την αποβίβαση στη ∆υτική Ίµια Τούρκων κοµάντος µέσα σε δυσµενέστατες καιρικές συνθήκες. Την πληροφορία για την απονήωση των ελικοπτέρων είχε δώσει η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 στο ΓΕΝ στις 00.47΄. Εντός πέντε λεπτών απαντάει το ΓΕΝ,δίνοντας εντολή να αποτραπεί η τυχόν αποβίβαση τουρκικών δυνάµεων µε ελικόπτερα.

Συγκεκριµένα διατάχθηκε η ρίψη προειδοποιητικών βολών σε περίπτωση προσέγγισης και εφόσον αυτό δεν λειτουργήσει αποτρεπτικά καιτ α ελικόπτερα συνεχίσουν πορεία, τότε θα έπρεπε να καταρριφθούν. Ζητήθηκε επίσης από τις ελληνικές ναυτικές δυνάµεις να προστατέψουν τόσο τα Ίµια όσο και το Φαρµακονήσι.

Στη 01:00 αποπλέει από το ναύσταθµο η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» F450, επί της οποίας επιβαίνει ο αρχηγός Στόλου.

Στις 01:04 το ΓΕΝ ενηµερώνεται από τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ότι δύο τουρκικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk βρίσκονται στην περιοχή. Το ένα αιωρείται πλησίον της τουρκικής φρεγάτας «YAVUZ» F240 τύπου MEKO-200 Track 1 σε απόσταση 1.000 µέτρων από τα Ίµια,ενώ ένα ακόµη υπερίπταται της «YAVUZ».

Στις 01:05 πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άµυνας µε τον Αµερικανό οµόλογό του Ουίλιαµ Πέρι. Ο Έλληνας υπουργός ενηµερώνεται ότι επίκειται τουρκική επίθεση χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος και ο χρόνος.

Στη 01:25 το ΓΕΝ ζητεί από τις φίλιες ναυτικές µονάδες τη στοχοποίηση κάθε τουρκικού πλοίου και διατάζει την πλήρη ετοιµότητα διά παν ενδεχόµενον.

Στη 01:37 δίδεται νέα εντολή από τοΓΕΝ προς τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461.
Συγκεκριµένα διατάχθηκε η κατ’ αρχήν ρίψη φωτοβολίδας στην περίπτωση που τα τουρκικά ελικόπτερα επιχειρήσουν να αποβιβάσουν προσωπικό σε ελληνική βραχονησίδα. Αν δεν αναστελλόταν η επιχείρηση, διατάχθηκε η ρίψη-σε δεύτερο χρόνο- προειδοποιητικών βολών,και ως τρίτη ενέργεια η κατάρριψη των ελικοπτέρων.

Στη 01 :40 ο Έλληνας πρωθυπουργός ενηµερώνεται ότι, σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι καταδροµείς κατέλαβαν τη δεύτερη νησίδα των Ιµίων.

Στις 01:45 η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ»F461 αναφέρει ότι τα ελικόπτερα είναι κοντά στην τουρκική φρεγάτα, που πλέον βρίσκεται µόλις 500 µέτρα από τα Ίµια.

Στις 02:00 τα τουρκικά ελικόπτερα αποµακρύνονται από την περιοχή και το ΓΕΝεφιστά την προσοχή της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙ-ΝΟ» F461 για το ενδεχόµενο η αποµάκρυνση των ελικοπτέρων να είναι παραπλανητική ενέργεια προκειµένου στη συνέχεια να εκτελεστεί αποβίβαση στο Φαρµακονήσι.

Στις 02:17 η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» ενηµερώνει το ΓΕΝ: «Ο επικεφαλής της οµάδαςτων ΟΥΚ εκτιµά ότι, αν προσγειωθεί ελικόπτερο στο βράχο, ο αριθµός των αντρών είναι µικρός.Ζητάει ενισχύσεις. Προτείνει να αποβιβαστεί και η δεύτερη οµάδα».

Στις 02:50 το ΓΕΝ απορρίπτει το αίτημα.

Στις 03:00 φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) περί κατάληψης των ∆υτικών Ιµίω ναπό Τούρκους καταδροµείς.

Στις 03:15 to ΓΕΝ γνωστοποιεί στη«ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ότι ίσως κάτι γίνεται στα ∆υτικά Ίµια. Ζητά εξακρίβωση της κατάστασης και αναφορά.

 Στις 03.16΄εντολή από τον υφυπουργό Εθνικής Άµυνας στον Α/ΓΕΝ να σταλεί η δεύτερη διαθέσιµη τοπικά, επί της κανονιο-φόρου «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» οµάδα επτά βατραχανθρώπων της ΜΥΚ στη συγκεκριµένη νησίδα.
Το ΓΕΝ ζητά από τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 να διατάξει την κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»P61 να αποβιβάσει άµεσα την οµάδα των βατραχανθρώπων στα ∆υτικά Ίµια.
Πράγµατι, οι βατραχάνθρωποι κινούνται προς τα εκεί, αλλά καθυστερούν για λίγο προκειµένου να περάσου νπρώτα από τα Ανατολικά Ίµια για να πάρουν φορτισµένες µπαταρίες ασυρµάτων.
Αν αυτόδεν συνέβαινε, τότε Έλληνες και Τούρκοι θα βρισκόντουσαν πρόσωπο µε πρόσωπο στο συγκεκριµένο νησάκι. Το ΓΕΝ ζητά επίσης αναφορά για την έναρξη και το πέρας της ενέργειας.

Στις 03:30 to ΓΕΝ γνωστοποιεί στη«ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ότι υπάρχει πληροφορία περί ύπαρξης 30 περίπου ατόµων στα ∆υτικά Ίµια. ∆ιατάζει την προσέγγιση της νησίδας απότην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 πρώτα για διενέργεια ελέγχου µε τον προβολέα και στη συνέχεια για αποβίβαση των βατραχανθρώπων.

Στις 03 35 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ενηµερώνει τον πρωθυπουργό για δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί αποβίβασης Τούρκων καταδροµέων στη ∆υτική Ίµια.

Στις 03:36 η Φ/Γ «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461αναφέρει έναρξη επιβίβασης της οµάδας των βατραχανθρώπων στη βάρκα που κατέβασε η κανονιοφόρος «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61. Ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα ολοκληρωνόταν σε 30λεπτά.

Στις 03:38 το ΓΕΝ ζητά από τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 άµεση αναφορά περί ύπαρξης τουρκικού πλοίου κρατηµένου στα ∆υτικά Ίµια. Ζητούνται άµεσα πληροφορίες περί ύπαρξης ή µη προσωπικού στο νησί.

Στις 03 42 το ΓΕΝ ζητά την απογείωση του ελικοπτέρου της «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» για να ελέγξει την τυχόν ύπαρξη προσωπικού στη νη

σίδα πριν επιχειρηθεί η αποβίβαση των αντρών της ΜΥΚ.

Στις 04 00 ο Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ επιβεβαιώνει την κατάληψη της βραχονησίδας,προκαλώντας σύγχυση στην ελληνική πλευρά.Παράλληλα διαβιβάζεται µέσω του ίδιου διαύλου τουρκικό τελεσίγραφο: Σε περίπτωση προσβολής των Τούρκων κοµάντος, αυτό θα σήµαινε αυτοµάτως ολοκληρωτικό πόλεµο. Λόγωτης απουσίας του ΚΥΣΕΑ από το ΕΘΚΕΠΙΧ οι τελευταίες ενέργειες έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι θα µπορούσε να είχε ξεσπάσει σύγκρουση, ενώ ο κ. Σηµίτης θα πίστευε ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του. Άραγε τι θα είχε συµβεί εάν η Ελλάδα είχε προβεί στη συγκεκριµένη ενέργεια χάραξης «κόκκινης γραµµής» νωρίτερα; Προ της αποβίβασης των Τούρκων κοµάντος είχε αποφασισθεί η αποβίβαση δυνάµεων της ΜΥΚ,που βρισκόντουσαν στην περιοχή επάνω στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ», στη ∆υτική Ίµια. Τότε διαπιστώθηκε πως οι µπαταρίες των ασυρµάτων που έφεραν οι Έλληνες βατραχά-θρωποι… απλώς δεν υπήρχαν, καθώς τις είχαν πάρει οι κοµάντος που φύλαγαν την Ανατολική Ίµια. Ένα απλούστατο, όσο και τυχαίο περιστατικό, το οποίο µάλλον έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις… Εάν είχαν αποβιβασθεί οι Έλληνες νωρίτερα, ίσως η τουρκική αποβίβαση να είχε αποτραπεί, ίσως να είχε αποκρουστεί από τους Έλληνες, ίσως όµως -εάν είχε στο µεταξύ προκύψει σύγκρουση και είχαν σκοτωθεί κοµάντος της µιας ή της άλλης ή και από τις δύο πλευρές- να είχε ξεσπάσει σύγκρουση…
Ακολουθεί ένταση στο ΚΥΣΕΑ µεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και µεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για το χειρισµό.
Μία ώρα αργότερα αποφασίζεται να γίνει αποδεκτή η «φόρµουλα απεµπλοκής» που πρότειναν οι Ηνωµένες Πολιτείες, µε την αποχώρησηπολεµικών πλοίων, στρατιωτών και τέλος των σηµαιών (no ships – no flags – no troops). Υπενθυµίζεται ότι η συγκεκριµένη φόρµουλα είχε αναφερθεί και στις 29 Ιανουαρίου, όταν οι Τούρκοι είχαν παραδώσει στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα ρηµατική διακοίνωση. Εγγυητής της διαδικασίας απεµπλοκής θα ήταν το StateDepartment (Κρίστοφερ – Χόλµπρουκ), που µεσολαβούσε στην επικοινωνία µεταξύ Ελλάδα ςκαι Τουρκίας. Οι συµµετέχοντες στη σύσκεψη δεν πείθονται για την ύπαρξη Τούρκων κοµάντος στη ∆υτική Ίµια. Πώς να πεισθούν αφού εκεί που βρισκόντουσαν δεν υπήρχε δυνατότητα άµεσης διασταύρωσης των πληροφοριών.Ως αποτέλεσµα ζητείται η διαπίστωση µε φίλια µέσα του τι ακριβώς συµβαίνει…

Στις 04 25 η ΦΓ «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ανα-φέρει ότι έχει ήδη απογειώσει το ελικόπτερο της AB-212ASW «ΠΝ21» που αυτή τη στιγµή βρίσκεται πάνω από τη νησίδα και αναµένει την αναφορά των αποτελεσµάτων της αναγνώρισης από το πλήρωµά του.

Στις 04 26 η ίδια φρεγάτα αναφέρει ότι το ελικόπτερο δεν έχει εντοπίσει ακόµη τίποτα.

Στις 04 28 η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ»F461 αναφέρει ότι βρέχει στην περιοχή, η ορατότητα είναι χαµηλή και το ελικόπτερο προ-σπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε.

Στις 04 29 το ΓΕΝ γνωστοποιεί στη φρεγάτα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναµένει την άµεση ενηµέρωσή του για τα αποτελέσµα-τα της αναγνώρισης του ελικοπτέρου.

Στις 04 47 η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ»F461 αναφέρει ότι το ελικόπτερο έχει µέχρι στιγµής εκτελέσει τέσσερις διελεύσεις πάνω από τη νησίδα σε ύψος 40-50 µέτρων, µε αρνητικά αποτελέσµατα εντοπισµού ατόµων.

Στις 04 50 η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ»F461 αναφέρει ότι το ελικόπτερο εντόπισε άτοµα πάνω στη ∆υτική Ίµια και ότι πρόκειται για 10 περίπου Τούρκους καταδροµείς. Αµέσωςµετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυµπέρης εισηγήθηκε τρεις λύσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πρώτη λύση αφορούσε τον άµεσο ναυτικό βοµβαρδισµό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος µε τ οπρώτο φως, και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης µε καταδροµείς. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις δύο πρώτες λύσεις και ζήτησε την άµεση ανάληψη ενέργειας αποβίβασης καταδροµέων στη νησίδα για σύλληψη τωνΤούρκων εντός 45 λεπτών. Η τρίτη λύση πο υζητήθηκε δείχνει το µέγεθος της άγνοιας για τέτοιας µορφής επιχειρήσεις. Είναι σίγουρο ότι σε µια τέτοια ενέργεια θα υπήρχαν νεκροί και τραυµατίες. Το ιδιαίτερα µικρό χρονικό περιθώριο που τέθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ απέρρεε από τις δεσµεύσεις της ελληνικής πλευράς προς την αµερικανική. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κ. Σηµίτης είχε συναίσθηση ότι το τουρκικό τετελεσµένο τον εξουδετέρωνε διαπραγµατευτικά. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι δεν µπορούσε να ολοκληρώσει τέτοια επιχείρηση στον τεθέντα ελάχιστο χρόνο.

Στις 05 02 το ΓΕΝ διατάζει τη µη αποβίβαση των Ελλήνων βατραχανθρώπων.

Στις 05 04 το ΓΕΝ διατάζει τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 να ειδοποιήσει το ελικόπτερο να επιστρέψει.

Στις 05 05 η «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι έχει απώλεια επικοινωνίας µε το ελικόπτερο. Γνωστοποιεί ότι στην τελευταία επι-κοινωνία το ελικόπτερο ανέφερε κατάσταση έκτακτης ανάγκης («emergency») και βρισκόταν 1,5 µίλι βόρεια του σηµείου ενδιαφέροντος.

Στις 05 40 επιτυγχάνεται συµφωνία απεµπλοκής µε τη διαµεσολάβηση του αµερικανικού παράγοντα και κοινή απόφαση για επαναφορά στην προηγούµενη της κρίσης κατάσταση(«status quo ante»). Συµφωνήθηκε η αποχώρηση του συνόλου των ναυτικών µονάδων και των δύο χωρών από την επίµαχη περιοχή. Στη συµφωνία περιλήφθηκε επίσης και η αποµάκρυνση της ελληνικής σηµαίας από τη ∆υτική Ίµια.

Στις 05 58 το ΓΕΝ διαβιβάζει οδηγίες προς τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 σε εφαρµογή των συµφωνηθέντων σε διπλωµατικό επίπεδο. ∆ίδεται εντολή η κανονιοφόρος «ΠΥΡ-ΠΟΛΗΤΗΣ» P61 να αποµακρυνθεί τελευταία από την περιοχή αφού παραλάβει τους Έλληνες βατραχανθρώπους και τη σηµαία από τη ∆υτική Ίµια.

Στις 06 10 σημειώνεται η έναρξη αποµάκρυνσης των ναυτικών µονάδων από τηνπεριοχή των Ιµίων. Η ελληνική πλευρά ισχυρί-ζεται ότι αποσύρει τη σηµαία «για να την προστατέψει από τη βεβήλωση», ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ αναφέρει ότι η υποστολή αποτελεί µέρος της συµφωνίας απεµπλοκής.

Στις 07 12 το ΓΕΝ ζητά από τον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» P61 να αρχίσει να επιβιβάζει τους βατραχανθρώπους. Ζητά επίσης επιβεβαίωση ότι οι τουρκικές ναυτικές µονάδες αποµακρύνονται σταδιακά από την περιοχή.

Στις 08 00 πρωί στην περιοχή δυτικά της Ικαρίας, και συγκεκριµένα από Ψαρά µέχρι δυτικά της Πάτµου, είχαν αναπτυχθεί οι τουρκικές φρεγάτες «TURGUT REIS» F241 τύπου MEKO-200 Track I και «AKDENIZ» F278 τύπου Knox και τα αντιτορπιλικά «YUCETEPE» D345 τύπου FRAM και «PIYALE PASA» D350 τύπου FRAM εξοπλισµένο µε κατευθυνόµενα βλήµατα επιφανείας-επιφανείας Harpoon.
Όλα είχανεξέλθει τις βραδινές ώρες της 30ής Ιανουαρίου από τα Στενά του Ελλήσποντου.Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία απεµπλοκής λοιπόν, περίπου στις 05.00΄ τα ξηµερώµατα,το ελικόπτερο «ΠΝ21» της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 καταπίπτει στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια αποστολής πάνω από τα Ίµια, σε µια προσπάθεια οριστικής επιβεβαίωσης της κατάληψης της δεύτερης αφύλακτης βραχονησίδας από τους Τούρκους κοµάντος, όπως ζήτησε η πολιτική ηγεσία. Αποτέλεσµα, ο θάνατος τω ντριών µελών του πληρώµατος, του κυβερνήτη υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του

συγκυβερνήτη υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, και του χειριστή ραντάρ αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού…

Η συναισθηµατική φόρτιση των πληρωµάτων των παρακείµενων ελληνικώνπολεµικών πλοίων, σε συνδυασµό µε το τακτικό πλεονέκτηµα που είχεπετύχει το Πολεµικό Ναυτικό και η στοχοποίηση του τουρκικού στόλου, έκαναν την κατάσταση να κρέµεται κυριολεκτικά από µία κλωστή…

 Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς που έγιναν εκ των υστέρων, σε περίπτωση που ξεκινούσε σύγκρουση, η Τουρκία θα έχανε επτά φρεγάτες και η Ελλάδα δύο ως τρεις. Το είδος της απάντησης της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως της στρατιωτικής, σε ένα τόσο βαρύ πλήγµα στο γόητρο των τουρκικών Ενόπλων ∆υνάµεων δεν µπορεί να εκτιµηθεί εκ των υστέρων. Ο ολοκληρωτικός πόλεµος δεν µπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα, του οποίου το τελικό αποτέλεσµα δεν θα ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Ούτε το χρονικό σηµείο της νοµοτελειακά βέβαιης παρέµβασηςτων Ηνωµένων Πολιτειών για τον περιορισµότου αντίκτυπου που θα είχε η σύγκρουση στη συνοχή της Ατλαντικής Συµµαχίας (ΝΑΤΟ) µπορεί να προσδιοριστεί. Ως µόνη βεβαιότητα προβάλλουν οι καταστροφές και στις δύο χώρες και οι µεγάλες ανθρώπινες εκατέρωθεν.

Ακολουθεί πολιτική θύελλα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου το πρωί ήταν προγραµµατισµένη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήµα της Βουλής ευχαρίστησε τους Αµερικανούς για τη διαµεσολάβησή τους, αναγνώρισε την τεράστια δυσκολία ελέγχου του χώρου του Αιγαίου και δήλωσε: «Η χώρα δεν έχει τη δύναµη που θα έπρεπε να έχει.Η εθνική ταπείνωση είναι η έλλειψη της δύναµης που έχουµε».

Η αξιωµατική αντιπολίτευση αποχωρεί από την αίθουσα, ενώ χρησιµοποιούνται βαρύτατες εκφράσεις, κατηγορώντας τονΚώστα Σηµίτη και την κυβέρνηση για «προδοσία». Σφοδρή αντιπαράθεση όµως έχει ξεσπάσει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης…Σε κάθε περίπτωση, η οµολογία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήµα της Βουλής περί έλλειψης της αναγκαίας δύναµης για επιβολή,και όχι µόνο για διεκδίκηση των κυριαρχικώνµας δικαιωµάτων, υπήρξε η πικρή επιβεβαίωση,µε τον πλέον απόλυτο τρόπο, της αποτυχίας του δόγµατος της αποτροπής από ελληνικής πλευράς. Αυτό που δεν είχε κατανοήσει επαρκώς ο κ.Σηµίτης, και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της κρίσης, είναι ότι η έννοια της αποτροπής είναι συνολικότερη και συµπεριλαµβάνει όλα τα στοιχεία της εθνικής ισχύος. Μεταξύ αυτών είναι και η συµπεριφορά της πολιτικής ηγεσίαςως ο φυσικός ηγέτης των Ενόπλων ∆υνάµεων.ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 4ο ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΤΩΣΕΩΣ» ΤΟΥ Ε/Π ΠΝ 21,ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ.


Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s