6/10 Δεκ 1940-Επιχειρήσεις Πόγραδετς

Μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 και κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου 1940 το 29ο Σύνταγμα Πεζικού με διοικητή το Συνταγματάρχη Πεζικού Λαμπράκη Γεώργιο, υπαγόταν στη XVII Μεραρχία, η οποία ανήκε στο Γ΄ Σώμα Στρατού και είχε διαταχθεί να αντικαταστήσει την ΧΙΙΙ Μεραρχία στο βόρειο τομέα του μετώπου (Κορυτσά).

Στις 6 Δεκεμβρίου, η XVII Μεραρχία επανέλαβε την επιθετική προσπάθεια που είχε αρχίσει από τριημέρου. Το 31ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού επιτέθηκε στις 1030 κατέλαβε μετά από δίωρο αγώνα το ανώνυμο ύψωμα τρία χιλιόμετρα βόρεια από το ύψ. 1532, όπου οι Ιταλοί προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση. Ταυτόχρονα, το δεξιότερο επιτιθέμενο Ι/29 Τάγμα, αρχικά κατέλαβε το αμέσως βορειοανατολικότερο από το παραπάνω σημείο ανώνυμο ύψωμα, και στη συνέχεια περίπου στις 1530 το ύψ. 1211.

Παράλληλα, το ΙΙ/29 Τάγμα επιτέθηκε στις 0900 στις 6 Δεκεμβρίου κατά του αμέσως μετά το ύψ. 1211 βορειοανατολικού υψώματος, το οποίο κατόρθωσε να καταλάβει περίπου στις 1100 της ίδιας ημέρας.  Δέχθηκε όμως ισχυρή εχθρική αντεπίθεση και υποχρεώθηκε να συμπτυχθεί στις αρχικές του θέσεις.  Το ύψωμα αυτό καταλήφθηκε από το ίδιο τάγμα την επομένη μέρα, χωρίς αντίσταση, αφού οι Ιταλοί το είχαν εκκενώσει στη διάρκεια της νύχτας. Οι απώλειες της XVII Μεραρχίας κατά την ημέρα εκείνη ανήλθαν σε 2 νεκρούς και 8 τραυματίες αξιωματικούς, και σε 25 νεκρούς, 160 τραυματίες και 16 αγνοούμενους οπλίτες. Οι απώλειες των Ιταλών υπήρξαν σημαντικές, ενώ συνελήφθησαν και 27 αιχμάλωτοι.

Έτσι, η XVII Μεραρχία, στην οποία το Γ΄ Σώμα Στρατού διέθεσε δύο πυρο­βολαρχίες των 85 χιλ., δύο των 105 χιλ. και τρεις των 155 χιλ., κατείχε το απόγευμα στις 7 Δεκεμβρίου τη γραμμή: βορειοδυτική παρυφή Πόγραδετς – ύψ. 1211 – ανώνυμο τρία χλμ. βόρεια από το ύψ. 1532, ενώ στηριζόταν δεξιά στη λίμνη Αχρίδα και αριστερά συνδεόταν με την IX Μεραρχία.

Στις 8 Δεκεμβρίου δεν σημειώθηκε αξιόλογη δράση. Ο Διοικητής της XVII Μεραρχίας, αποβλέποντας στην κατάληψη του αντικειμενικού της σκοπού, ο οποίος ήταν ο κόμβος αμέσως ανατολικά από το Καλιβάτσι, αποφάσισε να συνεχίσει την επίθεση για την κατάληψη του ανώνυμου τραπεζοειδούς υψώματος νοτιοανατολικά από το Καλιβάτσι. Ταυτόχρονα, θα εκδήλωνε επιθετικό αντιπερισπασμό με το δεξιό της από το Πόγραδετς, κατά του υπερκείμενου βορειοδυτικά από αυτό ανώνυμου πεταλοειδούς υψώματος για την εξαπάτηση του εχθρού, όσον αφορά την κύρια προσπάθεια. Αριστερά, θα ενεργούσε το 31ο Σύνταγμα Πεζικού, ενισχυμένο και με το ΙΙΙ/29 Τάγμα για την κατάληψη του τραπεζοειδούς υψώματος νοτιοανατολικά από το Καλιβάτσι. Δεξιά, θα ενεργούσε το Ι/67 Τάγμα υποστηριζόμενο από το 4ο Τάγμα Πολυβόλων θέσεως. Το κεντρικό συγκρότημα της Μεραρχίας (29ο Σύνταγμα Πεζικού), το οποίο μετά από σκληρό αγώνα είχε καταλάβει το ζωτικό έδαφος (ύψ. 1211) που δέσποζε στην πεδινή έκταση του Πόγραδετς θα απασχολούσε ζωηρά τον εχθρό.

Στις 9 Δεκεμβρίου, εξόρμησε με τα Ι/31 και ΙΙΙ/29 Τάγματα και μετά από τρίωρο αγώνα κατέλαβε το ανώνυμο ύψωμα 700 μέτρα νότια από τον αντικειμενικό του σκοπό. Μετά από μικρή ανάπαυλα συνεχίστηκε η επίθεση με σφοδρότητα. Η επίμονη προσπάθεια του Ι/31 Τάγματος για διείσδυση, προκάλεσε μεγαλύτερη απασχόληση του εχθρού σε αυτό το σημείο, ενώ το ΙΙΙ/29 Τάγμα που κινούνταν δεξιά, αφού επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και αφού ελίχθηκε κατάλληλα, κατόρθωσε να καταλάβει χωρίς απώλειες το τραπεζοειδές ύψωμα.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1940, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν τις πρώτες απογευματινές ώρες αντεπίθεση κατά της αριστερής πλευράς της Μεραρχίας με ένα τάγμα Μελανοχιτώνων για ανακατάληψη του τραπεζοειδούς υψώματος νοτιοανατολικά του Καλιβάτσι. Την αντεπίθεση απέκρουσε το ΙΙΙ/29 Τάγμα, το οποίο συνέλαβε 27 αιχμαλώτους.

Λόγω των δυσμενών συνθηκών, το Γ΄ Σώμα Στρατού διέταξε την προσωρινή αναστολή των επιθετικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση του κατακτηθέντος εδάφους. Με βάση τη διαταγή αυτή, η XVII Μεραρχία εγκαταστάθηκε αμυντικά στην κατεχόμενη γραμμή: Πόγραδετς – αντέρεισμα νοτιοδυτικά από αυτό – ύψ. 1211 – ανώνυμο τραπεζοειδές νοτιοανατολικά από το Καλιβάτσι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s