21/1/1949…Η κατάρριψη του Harvard

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/01/21-1-1949.jpg

Σμηναγός ΤΣΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ηλία (Κυβερνήτης)

Γεννήθηκε το 1920 στο Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας.

Τον Σεπτέμβριο του 1939 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας, απ’ όπου αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1941 με βαθμό Αρχισμηνία.

Σκοτώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1949, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, όταν το αεροσκάφος του Harvard της Αεροπορικής Βάσεως Λάρισας, κατέπεσε χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά κοντά στο Καρπενήσι.

Lt Col Selden R.Edner (Παρατηρητής)

Αμέσως μετά την πτώση του Harvard, συνελήφθη ελαφρά τραυματισμένος και εδολοφονήθη από τους Κ/Σ. Το πτώμα του βρέθηκε κατακρεουργημένο στις 8 Φεβ. 1949, όταν ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε το Καρπενήσι.

«…Αργότερα και αφού ο ασύρματος του Ε.Σ. έχει αχρηστευθεί,ένα αμερικανικό αναγνωριστικό τύπου Harvard εμφανίζεται στον ουρανό πάνω απο την πόλη. Αρχίζει αμέσως τουφεκίδι και εν τέλει, το αεροπλάνο ξεκινά να χάνει ύψος και να βγάζει καπνό. Τελικά προσγειώνεται αναγκαστικά στην θέση Αγ. Γεώργιος . Σε αυτό επιβαίνουν οι : επισμηναγός Παναγιώτης Η. Τσούκας που είναι ήδη σοβαρά τραυματισμένος και ο αμερικάνος αντισμηναγός Selden R Edner που φέρει λίγους μόλωπες στο πρόσωπο. Ο Τσούκας προλαβαίνει να πει πως έκανε αναγνωριστική πτήση και είχε χάσει οπτική επαφή με την πόλη του Καρπενησίου,όταν έκανε το δεύτερο γύρο απο πάνω της. Μετά ξεψυχά και ενταφιάζεται επι τόπου ενώ ο αμερικάνος εκτελείται επι τόπου απο τον αντάρτη Κ.Μ. Η Μεραρχία του τον συνέλαβε και τον πέρασε στρατοδικείο μερικές μέρες μετά. Σήμερα η πολιτεία τους έχει στήσει αγάλματα στο κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s