
Ο Σταυριανάκος Σωτήριος του Μιχαήλ και της Χρύσως το γένος Μενενάκου γεννημένος στο Σκουτάρι της Λακωνίας στις 11/1/1941 υπήρξε ένδοξος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού όπου έπεσε ηρωικά στη Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στη Κύπρο, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς κατά την στρατιωτική επιχείρηση ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ.
Ο Σταυριανάκος Σωτήριος ως άξιο τέκνο της πατρίδας κατετάγη εις την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1961 όπου με ζήλο, όρεξη και φιλοπατρία αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός το 1965. Χαρακτηρίζεται από τον τότε ανώτερο του ταγματάρχη του Μηχανικού στη ΣΣΕ Βασίλειο Κασταμονίτη, ως ένας χαρισματικός αξιωματικός με εξαιρετικές επιδόσεις κατά την φοίτηση του στη σχολή αλλά και με προοπτικές εξέλιξης μετά την έξοδό του από αυτή. Υπεύθυνος, πειθαρχημένος ,ευθύς, τίμιος, ειλικρινής, δίκαιος, αμερόληπτος, προσηλωμένος στην νόμιμη εξουσία και στο καθήκον του προς την πατρίδα είναι τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στις εκθέσεις ικανότητας του ατομικού του φακέλου.
Άξιος ως Ανθυπολοχαγός κρίνεται στη συνέχεια τα έτη 1966 έως και 1968, λόγω των υπηρεσιών του ως Διμοιρίτης στο Λόχο Διοικήσεως και στις κινήσεις εφοδιασμού στην Αλεξανδρούπολη στο 712 ΤΜ. Στη συνέχεια το 1969 ως Υπολοχαγός λαμβάνει τα εύσημα και πολύ καλές κριτικές από τον υποστράτηγο Γεωργουλάκο Βασίλειο για τα πεπραγμένα του στις θέσεις του Διευθυντή του Τοπογραφικού τμήματος στη Σχολή Τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και του Αξιωματικού Υποδιευθύνσεως Τοπογραφίας.
Με το αξίωμα του Υπολοχαγού κατά τα έτη 1969-1972 συνεχίζει την έντιμη και καθαρή πορεία του ως Διμοιρίτης Αξιωματικός Εφοδιασμού, Διοικητής Λόχου Αξιωματικών των Μηχανημάτων, Διοικητής Λόχου Διοικήσεως και Διευθυντής 4ου Γραφείου στο 709 ΤΜ στη Πτολεμαΐδα. Από το 709 ΤΜ Πτολεμαΐδας συγκεντρώνει βαθμολογία πολύ καλή σύμφωνα με την αναφορά του τότε ανωτέρου του ταγματάρχη μηχανικού Δομένικου Ευστρατίου.
Τον Αύγουστο του 1972 λαμβάνει το αξίωμα του Λοχαγού το οποίο και τίμησε με το αίμα του κυριολεκτικά. Ως Λοχαγός λοιπόν ο Σωτήριος Σταυριανάκος μετατίθεται σε μια κρίσιμη και οξύτατη ιστορική περίοδο στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.
Εκεί ο άξιος και ευπατρίδης Λοχαγός του Ελληνικού Στρατού κατέχει την υψηλή σε στρατιωτικό χαρακτήρα θέση του Διμοιρίτη της Διμοιρίας Μηχανικών ΕΛΔΥΚ έως και το 1973. Σε αυτή θέση βαθμολογείται από τον διοικητή του στρατοπέδου ταξίαρχο Ιωάννη Παπούτσα με άριστες επιδόσεις πεπραγμένων φέρνοντας εις πέρας και με επιτυχία τις υποχρεώσεις του.
Από την αρχική επίθεση της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 έως το τέλος ο Σωτήριος Σταυριανάκος κατέχει τη αρχηγική θέση στην Διμοιρία Μηχανικού και Έργων του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Από όλους τους υπογράφοντες γιατρούς στον ατομικό του φάκελο την περίοδο 1965-1972 δηλώνεται πως η υγεία του βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και είναι ικανός.
Στις 14 Αυγούστου του 1974 ξεκίνησε η δεύτερη οργανωμένη επιχείρηση των τούρκων εισβολέων στην Κύπρο με την κωδικοποιημένη ονομασία «ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ». Ο Σωτήριος Σταυριανάκος μπροστάρης δίνει τη μάχη στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και μετά από τρείς μέρες λυσσαλέων επιθέσεων των εχθρών στις 16 Αυγούστου 1974 πέφτει ηρωικά νεότατος στα 33 του χρόνια έχοντας διασώσει πολλούς στρατιώτες του από βέβαιη αιχμαλωσία και σφαγή(όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Δελλής Σπυρίδωνας στην αναφορά του).
Αρχικά ο Σταυριανάκος ως επικεφαλής μίας ομάδας 33 αντρών, κατάφερε να εμποδίσει τα σχέδια των Τούρκων. Όμως, στις 16 Αυγούστου και μετά απο τριήμερη πολιορκία του στρατοπέδου, ο λοχαγός θα έπεφτε νεκρός απο βολή πυροβόλου άρματος την ώρα που προσπαθούσε να αποτρέψει την προέλαση άλλων εχθρικών αρμάτων.
Ηρωϊκές, όμως, δεν ήταν μόνο οι πράξεις του. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του στρατοπέδου, κάποιος λοχίας βλέποντας την ανισορροπία των δυνάμεων, ρώτησε το λοχαγό: «Δε μου λες κύριε Λοχαγέ, εμείς εδώ οι λίγοι, τι κάνουμε; Τι παριστάνουμε; Τους 300 του Λεωνίδα; Γιατί όσο και να αντέξουμε, όσο και να κρατήσουμε, σε κάποια στιγμή θα πέσουμε.» Η απάντηση που πήρε ο λοχίας απο τον Σταυριανάκο, ήταν ξεκάθαρη. «Άκουσε να σου πω Λοχία. Είμαστε Έλληνες Στρατιώτες, εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πέσουμε μέχρι ενός. Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας!»
Πριν απο τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, είχε φτάσει στην Κύπρο η μετάθεσή του για την Κοζάνη, αλλά ο Σταυριανάκος, όπως είχε αποκαλύψει στη γυναίκα του, την απέρριψε επειδή δεν ήθελε να αφήσει τους στρατιώτες του….
Στο πιστοποιητικό θανάτου του του Αρχηγείου Στρατού του 1ου επιτελικού γραφείου, αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο Λογαχαγός (ΜΧ) Σταυριανάκος Σωτήριος φονεύθηκε από πυροβόλο όπλο τουρκικού άρματος ενώ ταυτόχρονα ήταν ο επικεφαλής του αμυνόμενου τμήματος του στρατοπέδου. Ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Νικόλαος Νικολαΐδης (υποτιθέμενος αλλα εξαφανισμένος τις κρισιμες ωρες),διοικητής του στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ χαρακτηρίζει τον Σωτήριο Σταυριανάκο «ως θρύλο για την ηρωική του διαγωγή επί το πεδίο της μάχης… δείχνοντας θάρρος, ανδρεία και αποφασιστικότητα να πολεμήσει για την πατρίδα του».
Ο ίδιος ο Νικολαΐδης διαμνημονεύει τον ήρωα Σωτήριο Σταυριανάκο στις 23/9/1974 για την τριήμερη ρωμαλέα αντίστασή του και προτείνει να του απονεμηθεί Αργυρό Αριστείο Ανδρείας με τιμή όπως του αρμόζει.
Αναρωτιέμαι πως και ποτε τα είδε ο ίδιος ολα αυτά,μα τουλαχιστον εστω και εξ ακοης εμαθε καθως φαινεται,πως ειναι οι ΗΡΩΕΣ.Και ο Σταυριανάκος ,ήταν ένας ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΗΡΩΑΣ!
Ο Σταυριανάκος Σωτήριος αποτελεί μια ηρωική φυσιογνωμία, καθώς οι σελίδες στον στρατιωτικό του φάκελο αλλά και οι συγκινητικές μαρτυρίες συναδέλφων του μας αφήνουν μια σημαντική παρακαταθήκη για την Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Τέλος θα τολμήσουμε να πούμε πως η θυσία του φιλόπατρι Λοχαγού Σταυριανάκου Σωτήριου στη Κύπρο είναι η απόδειξη της προσφοράς του Ελληνικού Στρατού στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους.

Πηγές
1) Ατομικός Στρατιωτικός φάκελος του Λοχαγού (ΜΧ) Σταυριανάκου Σωτήριου, Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων/ΓΕΣ, (Το Δελτίο Στρατιωτικής Ταυτότητας και κάποια ατομικά έγγραφα του θανόντα καταστράφηκαν κατά τον βομβαρδισμό του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ).
2) https://www.kathimerini.gr/1068099/gallery/epikairothta/ellada/o-attilas-ii-kai-h-stash-ths-elladas