Συνέντευξη Γεώργιου Σαμουήλ, Συνταγματάρχου Χωροφυλακής, Διοικητή Συντάγματος Χωροφυλακής ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

«…Αναρίθμητα εγκλήματα διεπράχθησαν κατά τις τραγικές εκείνες ημέρας του Δεκεμ­βρίου καί σιωπηρές ανατριχιαστικές τραγωδίες εκτυλίχθησαν στα υπόγεια άντρα της αιμοδιψούς «Πολιτικοφυλακής», από επαγγελματίες δήμιους, όπως στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ, την Καισαριανή, την Κοκκινιά, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρέντη, τον Βύρωνα, το Γηροκομείο, τα Τουρκοβούνια, στην Κυψέλη, το Περιστέρι, την Δραπετσώνα, την Καλλιθέα καί εις πολλά αλλά μέρη.

Οι άνδρες της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων καί των Εθνικών Δυνάμεων πού είχαν την οικτράν τύχη νά πέσουν στα νύχια των ελασιτών υπέστησαν τα πάνδεινα. Εθανατώθησαν σαδιστικά καί ανεσκολοπήσθησαν. Ετέθησαν σιδηροδέσμι­οι επί της πυρός καί άλλοι εξετελέσθησαν με πελέκεις. H λύσσα των έαμοελασιτών του Δεκεμβρίου ήτο πρωτοφανής. Ουδέποτε στην ιστορία του ‘Έθνους παρετηρήθη το φαινόμενού της ομαδικής αυτής εγκληματικής παρακρούσεως καί ουδέποτε άλλοτε ή ανθρώπινη φαντασία συνέλαβε μεγαλύτερα καί τόσον φρικτά σε έμπνευση εγκλήματα…

Συνελήφθησαν αργότερα εκτελεστές της ΟΠΛΑ (Ομάδα Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) βαρυνόμενοι αποδεδειγμένως με 100 καί 150 φόνους έκαστος. Γύναια των τριάδων καί αλητόπαιδες έξετέλουν κατόπιν εξαντλητικών δοκιμασιών τα θύματα των. Η άγριότης των ήτο πρωτοφανής. Εις πηγάδια καί ομαδικούς τάφους ανευρέθησαν πτώματα οίκτρώς ακρωτηριασμένα καί αιμόφυρτα. Τα βασανιστήρια των ΕΣ-ΕΣ ωχριούν προ των αποτρόπαιων εγκλημάτων των επίδοξων μνηστήρων της εξουσίας. Αί Αθηναι έζησαν ανατριχιαστικά ημερονύκτια. O ορυμαγδός των όπλων, οι κρότοι των πυροβό­λων, οι εκπυρσοκροτήσεις των μυδραλίων καί ο ξηρός πάταγος των χειροβομβίδων συνέθεταν την άγρια συναυλία του πολέμου πού διηύθυναν οι ηγέτες καί οπαδοί του ΕΛΑΣ. H μία νύχτα διεδέχετο την άλλη με την ίδια κόλαση του πυρός καί σιδήρου, του οργίου καί του αίματος. Μεταξύ των ειδεχθώς σφαγιασθέντων ήρωες του Έπους του Σαράντα, των Οχυρών καί της Μάχης της Κρήτης.

Αι έκατόμβαι του Δεκεμβριανού κινήματος θα χαρακτηρισθούν ως το μεγαλύτερο όνειδος της νεωτέρας Ιστορίας μας…»

Τη μεγάλη συνεισφορά της Ελληνικής Χωροφυλακής στην επίτευξη της  νίκης ανεγνώρισε στις 24 Δεκεμβρίου 1944, ο τότε Πρωθυπουργός και Υπουργός των Στρατιωτικών Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος τόνιζε μεταξύ άλλων στην ημερησία διαταγή του :

«Η μεγάλη δοκιμασία εις την οποία εισήλθε η χώρα εξ’ αιτίας της αντεθνικής και αντιλαϊκής στάσεως των εγκληματιών της άκρας αριστεράς έδωκε και πάλι την ευκαιρία εις το σώμα της Χωροφυλακής να προσφέρει με αφοσίωση προς την πατρίδα και πλήρη αυτοθυσία τας μεγάλας υπηρεσίας δια την αποκατάσταση της ελευθερίας και του Νόμου.

Εκφράζω δια τούτο προς το Σώμα της Χωροφυλακής την πλήρη ευαρέσκεια της Κυβερνήσεως».

Γεώργιος Α. Παπανδρέου, Πρωθυπουργός & Υπουργός Στρατιωτικών, 24 Δεκ. 1944

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s