29/7 – 1/8 1944. Το Ολοκαύτωμα του Αραχναίου Αργολίδος (παλαιό Χέλι). 4 Ημέρες Εμπρησμών, Ολικού Πλιάτσικου, Βασανιστηρίων και Σφαγών από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ!
Η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να αναγνωρίσει «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Κόκκινης Τρομοκρατίας του 1943-44». Μόνο τότε οι κομμουνιστές της Ελλάδος θα πάψουν να υβρίζουν έμμεσα τα θύματά τους, με το να υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ δεν σκότωνε Έλληνες»!
Η τελευταία πράξη των δολοφόνων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ ήταν η σφαγή 62 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 3 μικρά παιδιά. Το ένα παιδί ήταν ο Κωνσταντίνος Δημ. Μπέλεσης. Όταν έσφαξαν την μητέρα του, την Δήμητρα Δημ. Μπέλεση, κάποιος σφαγέας του είπε να φύγει. Ο μικρός Κωνσταντίνος, τρομοκρατημένος από αυτό που είδε και μέσα στη νύχτα, αντί να απομακρυνθεί άρχισε να κλαίει και να καλεί τη μάνα του. όταν οι σφαγείς τελείωσαν, δολοφόνησαν και τον μικρό και τον έριξαν στο ξεροπήγαδο μαζί με τους υπόλοιπους.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΛΙΟΥ – 1ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Το μεγαλοχώρι Αραχναίο (Χέλι), λόγω της γεωγραφικής του θέσεως είχε μεταβληθεί στην Κατοχή σε άντρο της Κόκκινης Τρομοκρατίας. Το μοναστήρι του είχε γίνει Στρατόπεδο Κρατουμένων του ΕΑΜ και στο χωριό έμεναν και καλοπερνούσαν ΕΑΜίτες από το Ναύπλιο και άλλα μέρη. Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου είχαν και μιά ιδιαιτερότητα. Πριν εκτελέσουν κάποιο θύμα τους, το πήγαιναν στο χωριό και ζητούσαν από κάποιον τυχαίο κάτοικο να τον βασανίσει! Συχνά στάθμευαν στο Χέλι και αντάρτες του ΕΛΑΣ. Αποτέλεσμα το χωριό να στοχοποιηθεί από τους Γερμανούς και στις εκκαθαριστικές του Μαίου 1944, το Αραχναίο πλήρωσε με 29 αθώα θύματα.
Για να σταματήσουν τις εκτελέσεις οι Γερμανοί, που κρατούσαν τους κατοίκους κλεισμένους στο σχολείο, 50 περίπου κάτοικοι υπεσχέθηκαν να οπλισθούν από το Τάγμα Ασφαλείας Ναυπλίου και να μην επιτρέψουν επιστροφή των ανταρτών στο χωριό τους. Οπλίσθηκαν και προέβησαν και σε κάποιες άμυαλες και προβοκατόρηκες πράξεις.
Ο ΕΛΑΣ Κορινθίας -το 6-ο Σύνταγμα του Βαζαίου- έστειλε εναντίον τους έναν Λόχο από 100-120 αντάρτες και άλλους τόσους άνδρες της ΟΠΛΑ και πλιατσικολόγους του εφεδρικού ΕΛΑΣ από τα γύρω χωριά, κυρίως από τις Λίμνες και τη Μιδέα, σε επιχείρηση τιμωρίας του Αραχναίου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την λεπτομερή περιγραφή της τραγωδίας στο βιβλίο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς» 1943-44», Τόμος Β΄.
«Ἡ ἐπιχείρηση «τιμωρίας» τῶν Ἀραχναιωτῶν ξεκίνησε μέ τό ξημέρωμα τῆς 29ης Ἰουλίου 1944, δυό ἡμέρες μετά τήν ἑορτή τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονα, πού γιορτάζεται στό χωριό. Ἡ ἐπίθεση τοῦ ΕΛΑΣ γρήγορα κατέβαλε τούς 50-60 ἔνοπλους τοῦ χωριοῦ. Οἱ περισσότεροι ἐξ αὐτῶν, ἀξιολόγησαν σωστά τήν κατάσταση καί τράπηκαν σέ φυγή πρίν τούς τελειώσουν τά λίγα πυρομαχικά. Οἱ ἀθῶοι κάτοικοι τοῦ χωριοῦ ἐγκατελείφθησαν πάλι στήν τύχη τους νά ἀντιμετωπίσουν τόν ΕΛΑΣ, ὅπως ἀκριβῶς καί νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1944, όταν ἀφέθηκαν ἀπό τούς ἀντάρτες του ΕΛΑΣ νά ἀντιμετωπίσουν τούς Γερμανούς που είχαν φθάσει στο χωριό με την εκκαθαριστική επιχείρηση «Κοράκι».