Εγκλήματα συμμοριτών-Άγιος Δημήτριος και Ελατοχώρι Πιερίας

1943 – 1944 Άγιος Δημήτριος και Ελατοχώρι Πιερίας.

Δύο Ενέδρες του ΕΛΑΣ με 12 Γερμανούς νεκρούς, προκαλούν αντίποινα με 72 αθώους Έλληνες νεκρούς, 30 βαριά τραυματίες και 2 χωριά καμένα. Ουδείς Αντάρτης έπαθε τίποτε!

Παρά ταύτα, οι Πολιτικοί Απόγονοι τω Ηθικών υπευθύνων των 102 θυμάτων, κάθε χρόνο γιορτάζουν τις «δύο μάχες» του ΕΛΑΣ στην Πιερία, χωρίς να αναφέρουν λέξη για τα 102 θύματα! Φαίνεται, πιστεύουν ότι «Ο Αγώνας Ήθελε Αίμα». Ας ήταν και των άλλων!

16 Φεβρουαρίου 1943, αντάρτες του ΕΛΑΣ συλλαμβάνουν και εκτελούν 2 Γερμανούς πολίτες που εργάζονταν στα μεταλλεία χρωμίου του Αγίου Δημητρίου Πιερίας. Οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και εκτελούν στην Κατερίνη 35 κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, 4 από το χωριό Λιβάδι και τον πρώην δήμαρχο Κατερίνης, σύνολο 40 αμάχους, ενώ καίνε όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Δημητρίου.

Στις 25 ή 26 Ιανουαρίου 1944 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κτυπούν μια ομάδα 10 Γερμανών κοντά στο Ελατοχώρι Πιερίας. Σκοτώνουν του 2 και συλλαμβάνουν 8 αιχμαλώτους, τους οποίους σφάζουν, κακομεταχειρίζονται και αφήνουν γυμνούς. Οι Γερμανοί βρίσκουν τα κακοποιημένα πτώματα των στρατιωτών τους, πηγαίνουν στο Ελατοχώρι, συλλαμβάνουν 62 κατοίκους και καίνε το χωριό. Μεταφέρουν τους στην ίδια τοποθεσία που βρήκαν τα πτώματα των στρατιωτών τους και τους πολυβολούν όλους, χωρίς να ρίξουν χαριστικές βολές. Οι νεκροί ήταν 32 και οι υπόλοιποι 30 βαριά τραυματίες.

Και στις 2 περιπτώσεις, κανείς αντάρτης του ΕΛΑΣ δεν έπαθε τίποτε και ο ΕΛΑΣ δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να γλυτώσει τα χωριά και τους κατοίους τους από τα αντίποινα των Γερμανών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s