Εγκλήματα συμμοριτών:Δολοφονία οικογένειας Χαμόδρακα, 3 Δεκ 1944

Ο Χαμόδρακας Αριστείδης του Ιωάννη, Τχης Διαχειρίσεως, γεννήθηκε στην Κάτα Λακωνίας το 1917. Εκτελέσθηκε κατά τις επιχειρήσεις Αττικής κοντά στο Μνημείο Φιλοπάππου στις 3 Δεκεμβρίου 1944.
Ιωάννης Χαμόνδρακας 22 ετών τελειόφοιτος της Νομικής
Κωνσταντίνος Χαμόνδρακας 20 ετών φοιτητής της Νομικής
Οδυσσέας Χαμόνδρακας 18 ετών φοιτητής του Πολυτεχνείου

Ο Χαμόδρακας Αριστείδης του Ιωάννη, Τχης Διαχειρίσεως, γεννήθηκε στην Κάτα Λακωνίας το 1917. Εκτελέσθηκε κατά τις επιχειρήσεις Αττικής κοντά στο Μνημείο Φιλοπάππου στις 3 Δεκεμβρίου 1944.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται ο Ταγματάρχης Αριστείδης Χαμόδρακας 49 ετών και οι τρεις γιοί του, Ιωάννης 22 ετών τελειόφοιτος της Νομικής, ο Κωνσταντίνος 20 ετών φοιτητής της Νομικής,και ο Οδυσσέας 18 ετών φοιτητής του Πολυτεχνείου.

Στις 3/12/1944 οι ΕΛΑΣίτες, κατόπιν υποδείξεως της ΟΠΛΑ, τους συνέλαβαν στο Κουκάκι, αφού ήδη  τους είχαν από καιρό χαρακτηρίσει ως «αντιδραστικούς» και «εθνικόφρονες», επειδή ο πατέρας ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ουδέποτε θέλησε να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ, αιτία να στοχοποιηθεί τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειας του.

Πιο συγκεκριμένα τον Αντισυνταγματάρχη και τα δυο του παιδιά, Γιάννη και Κώστα τους συνέλαβαν οι κομμουνιστές του ΕΛΑΣ του καπετάν Ορέστη (Ανδρέας Μουντρίχας) στο Κουκάκι, και αφού υπέστησαν ανηλεή ξυλοδαρμό με τα κοντάκια των τυφεκίων τους, και αφού τους κατέστησαν ανήμπορους να περπατήσουν τους δολοφόνησαν και τους άφησαν αιμόφυρτους στο δρόμο. Αδιαφόρησαν σε παρακλήσεις του πατέρα προς τους δήμιους τους να αφεθούν τα παιδιά τουλάχιστον ελεύθερα και να εκτελεστεί ο ίδιος. Οι κομμουνιστές-δήμιοι, ως τελευταίο μαρτύριο προς τον πατέρα, επέλεξαν να δει με τα ίδια του τα μάτια να εκτελούνται μπροστά του τα παιδιά πριν εκτελεστεί και ο ίδιος. Τον τρίτο γιο τον Οδυσσέα τον οποίο συνέχιζαν να αναζητούν καθώς είχε προσωρινά διαφύγει, τελικά τον συνέλαβαν στο Θησείο, και αφού υπέστη και αυτός τα πάνδεινα τον μετέφεραν στα Πετράλωνα όπου τον έριξαν στο ρέμα πυροβολώντας τον αρχικά στα πόδια, μετά στα χέρια, και εν συνεχεία στο κεφάλι.

Οι μόνοι που γλύτωσαν από την οικογένεια και την μανία των κομμουνιστών ήταν ο τέταρτος και μικρότερος γιος και η μητέρα του καθώς βρίσκονταν σε οικία συγγενικού τους προσώπου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s