Το παρόν ημερολόγιο αποτελεί μία μαρτυρία απο τα γεγονότα του 1974 απο την ματιά του Καταδρομέα Κυρίου Πέτρου Σολωμού που υπηρέτησε εκείνη την περίοδο στην 34ΜΚ και είχε την ευγενή καλοσύνη να τα μοιραστεί μαζί μας, ώς ένας φόρος τιμής σε εκείνους τους γνωστούς αλλά και ανώνυμους, Κύπρίους και Έλληνες που ηρωικός πολέμησαν και έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 ενάντια στην Τουρκική εισβολή.
Ο καταδρομεας Πέτρος Σολωμου που ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του ημερολογιό του.

Η φωτογραφία λήφθηκε τον Οκτώβριο -Νοέμβριο του 1974 στο στρατόπεδο Αθαλάσσας στη Λευκωσία. Ήταν τότε που είχα μετακινηθεί από τη 34 Μ.Κ. στη ομάδα της Δ.Δ.Κ.Κ. ως διαβιβαστής της Διοίκησης Καταδρομών με το τότε διοικητής της , Συνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρη.
Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ό Κύριος Σολωμού.
Σάββατο 20 ιουλιου 1974 ωρα 6.00 πρωινη .
ξεπνουμε μετα απο θορυβο αεροπλανων. βλεπουμε μεταγωγικα στρατιωτικα αεροπλανα .υψος αεροπλανων ουχι περα των 300 μετρων. βλεπουμε σημαια στα φτερα τους ….τουρκικη. μισοφεγγαρο κοκκινο. κρυος υδρωτας μας πιανει ολους .μιλαμε για δεκαδες αεροπλανα να ερχονται απο το κολπο της μορφου και προορισμος προς λευκωσια. αμεσως ακουομεν εκρηξεις στη περιοχη κοντεμενου και βυθισεις αεροπλανων.
αμεσως ντυνομαστε ολη η οικογενεια με στρατιωτικα ρουχα και με το αυτοκινητο μου μεταφερω 7+1 εγω , οι 3 ειμαστε τα αδελφια. ο γαμπρος μας παει προς τη μορφου. το πως μπηκαν και γειτονες στο αυτοκινητο δεν ξερω ακομη.περναμε απο το αεροδρομιο λευκωσιας και αμεσως ακουωμεν βομβαρδιστουν του. μολις και τη γλυτονουμε. φθανουμε αθαλασσα. ο αδελφος παει σε πυροβολαρχια και εγω στη 34μκ. μολις και περνομε οπλο και αρχισαν οι βομβαρδισμοι και εκει δεν περιγραφεται η προθυμια ολων μας.αρχισαμε αντιεροπτικη βολη λογο του χαμηλου υψους των τουρκικων αεροπλανων. οργανωση ………………………μηδεν προθυμια εφεδρων αριστη ….οργανωση …..μηδεν…….με τους βομβαρδισμους ολοι οι εφεδροι προσπαθουν να καλυφθουν και μεχρι τις 10.00 περιπου εγω βρησκομαι εξω απο το στρατοπεδο και με περισυλλεγη στρατιωτικο λαν τροβερ και βθεθουμε στη μαλουντα….εκει δεν περιγραφεται το τι βλεπω και τι συντεληται…………
Σαββατο 20 Ιουλίου 1974.
Ειμαι στη Μαλούντα.
2.00 το απογευμα η λεγομενη κυβερνηση των 7 ημερων σπασποδικα δεν ξερει τι κανει. Ορισμενοι Αξιωματικοι απο Ελλαδα και Κυπρο τα εχουν χασει. Δεν ξερουν απο που να παρουν βοήθεια. Ενας απο αυτους στο κόσμο του. Ζητά απο Νικο Σαμψων να καμει εκτελεστικο αποσπασμα για να εκτελεσει το Μακαριο όπου κι αν βρίσκεται. Ο Σαμφων του απαντά: Μα εισαι τρελλός , μας φερατε τους Τουρκους και συ το βιολί σου. Καμμιά μα καμμια οργανωμενη κίνηση δεν γινεται , τα βλέπω με τα ματια μου . <<μα έτσι θα γινει αποκρουση της Τουρκικής εισβολής λεω >>. Ολες οι μονάδες κινούνται απο μονες τους . Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΤΕΧΘΕΙ . << αποδιοργανωση>> Ζητουν βοήθεια απο το πουθενά. Ακούω να ακούουν οτι ο Αμερικάνος Πρευβης στη Αθήνα να κινέιται απο Αθήνα σε Αγκυρα και χωρις αποτελεσμα. Τα εχουν χάσει τελειως.Διδουν οδηγίες για βοήθεια αλλά χωρις οργάνωση. Οτι γίνεται γίνεται απο τους Κυπριους και τους Ελληνες υπηρετουντες στη Κυπρο του Μητροπολιτικού χώρου χωρις συνεργασία. Εκκλήσεις χωρις απάντηση.

Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα όπου η 31 Μ.Κ. το είχε σαν οδηγό της και σύμβολο της .Δεξιά ηβουνοκορφή με τις αντένες το ΚΟΤΖΙΑΚΑΓΙΑ Αυτή ήταν η διαδρομή της 31 Μ.Κ. αλλα η περιοχή ήταν πυκνοφυτεμένη με πεύκα , άγρια αγκαθερά βλάστηση σήμερα είναι σχεδόν κρανίου τόπος με τα τη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν λίγα χρόνια.
21 Ιουλιου 1974.
ξυπνω……. δηλαδή κοιμήθηκα?????? οχι και τα αεροπλανα απο πανω μας και το τι γινεται στη περιοχη Μαλουντας δεν περιγραφεται.Στρατιωτικά και πολιτικά αυτοκίνητα πηγαινοερχονται σε αυτους τους χώρους . Ζητώ να παω στη Μοναδα μου και μου το απαγορευουν. Οι διαταγες δίνονται και περνονται μεσω του 45 Τ.Δ. οι διαφορες μοναδες και τα σωματα ζητουν οδηγιες αλλα όλα αναμενονται απο τη Αθήνα. Σε καποια στιγμή φαινεται οτι θα φθασει βοηθεια απο τη Αθήνα και χαίρονται κάποιοι. Αλλοι ικανοποιούνται με τα γεγονότα της Παφου.Ακούονται και παλι κακα μαντατα απο τη περιοχη Κερυνειας και παλι απο τη αρχή , εκνευρισμός , φωνες και προσπαθειες οργάνωσης ,οπως φαινεται και παλι απο τη αρχη……….περιμενουν βοηθεια απο τη Αθηνα ………….γινεται σιγουρο και εφησυχασμός ……….και οι βομβαρδισμοι των Τουρκων και οι κανονιες οι δικες μας συνεχιζονται. σιεται ο Πενταδακτυλος αλλα οι Τουρκοι όπως φαινεται σε ειδησεις μετα τα γεγονοτα αποβιβαζονται με ελαχιστες αντιστασεις .
Οι μοναδες των καταδρομων παρα τη μεγαλη καταπονηση τους απο το Πραξηκόπημα της 15ης Ιουλιου κάνουν το ακατορθωτο.
Η 31 Μ.Κ. διεισδύει μεσω των Τουρκικων γραμμών τα μεσανυκτα, αντικειμενικη ώρα 11.00 στο Κοτσζιακαγια. Η αποστολη ειχε εκτελεστει μεχρι τις πρωινες ώρες. Ο σταθμός αναμεταδωσης και οι επανδρόμενοι Τουρκοι τις περιοχής ειχαν κυριευτή.
Η 32 Μ.Κ. αντικειμενικός της στοχος η εκκαθαριση της περιοχής της Ασπρης Μουττης ειχαν επιτυχει τους στοχους μεχρι πρωιας.
Η33Μ.Κ. αντικειμενικός της στοχος ήταν η καταλειψει τις περιοχής του Πυργου Παυλιδη , περιοχή Πετρομούθκια. Οι στοχοι μεχρι πρωιας ειχαν επιτευχθεί. Το πρωι περιμενα τη αντικατασταση τους απο φιλιες δυναμεις για να συνεχισουν προς το προγεφυρωμα.Περιμενα ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ………… Η 34Μ.Κ. Μετα τη συγκροτηση της μεταβαίνει στη περιοχη Δικωμου. Δεχεται μεγαλη επιθεση απο τους Τουρκους αλεξιπτωτιστες που ειχαν ριχθει τη προηγουμενη αλλα κρατει τις θεσεις της.
Απο πληροφοριες αργοτερα… ο Ντεκτας ζητα απο τη Τουρκια να του στειλουν ελικοπτερο να φυγει για τη Τουρκια λογο του μεγαλου κλειου που ειχαν δημιουγήσει στο θύλακα των Κιονελλι και Αγίου Ιλαριωνα οι δυναμεις της Εθνικής Φρουρας ,όλων των όπλων, μαζί με την ΕΛΔΥΚ.
η Βοήθεια τελικα φθανει με τη αποστολη ΝΙΚΗ. αλλα Χωρις ενημερωση προς τις δυναμεις μας που επανδρωναν τη περιοχη Αεροδρομίου της Λευκωσίας. ….Γνωστα τα αποτελεσματα. Το ποιοι ευθυνονται παλι ειναι οι γνωστοι —οι αγνωστοι— .
Μεγαλος όγκος Εφεδρων προοθειται μεσω Παναγρων και Κυθρεας προς Κερυνεια χωρις επαρκει μεσα και οργανωση.Γνωστα τα αποτελεσματα…………….

Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα όπου η 31 Μ.Κ. το είχε σαν οδηγό της και σύμβολο της .
21 ιουλιου 1974
Οι δυναμεις της Εθνικής Φρουρας στη περιοχή Κερυνειας , η πυροβολαρχια της Λαμπουρας 2 χιλομετρα δυτικά απο τη αποβαση η μονη ενεργεια της η εγκαταλείψει της απο τη περιοχη χωρις καμια κανονια προς τα αποβατικα σκαφη …….. γιατι ????? το Ιδιο και η πυροβολαρχια του Βοσπορου 2 χιλιομερα ανατολικά της Κερυνειας και 8 χιλιομετρα απο τη αποβαση των Τουρκων …γιατί ?????? Γιατι αφησαν το 251Τ.Π. ΚΑΙ ΤΟ 306 Τ.Π. όπως και τις Μορες Καταδρομων Αβοήθητες και χωρις συνεργασία ??????????μα γιατι ??????? που ηταν το Τακτικο Συγκροτητα στη Θερμια , τι έκαμνε ???????? Τι απαντουν στους Ηρωες Καταδρομεις και άλλους που αντισταθηκαν στη εισβολη και στο προγεφυρωμα ???? τι απαντουν σε αυτο το καταλογο
31 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Τχης Χωλίδης Χαράλαμπος
Υπλγος Παπαγεωργίου Νικόλαος
Ανθλγος Αγρότης Αντώνιος
Ανθλγος Γεωργίου Γεώργιος
Ανθλγος Θεοδώρου Αντώνιος
Ανθλγος Ιωάννου Γιακουμής
Ανθλγος Παναγή Μιχαήλ
Ανθλγος Παπαιωάννου Ιωάννης
Ανθλγος Πουργουρίδης Πανίκος
Λοχίας Ανηλιάδης Νέαρχος
Λοχίας Ιωάννου Ιωάννης
Λοχίας Κυνηγόπουλος Νικόλαος
Λοχίας Μηνά Χριστάκης
Λοχίας Χριστοφή Πανίκος
Δνεας Κολάνη Γεώργιος
Υπνεας Κάρκας Θωμάς
Υπνεας Νικολάου Κοσμάς
Κ/δ Αντωνίου Ανδρέας
Κ/δ Απληκιώτης Γεώργιος
Κ/δ Κουσουλίδης Μιχαήλ
Κ/δ Γιαννόπουλος Ιωάννης
Κ/δ Ζαχαρία Παναγής
Κ/δ Θεολόγου Χαράλαμπος
Κ/δ Ιωαννίδης Εύδορας
Κ/δ Κανέζος Κωνσταντίνος
Κ/δ Κωνσταντίνου Σωτήριος
Κ/δ Λοίζου Χριστόδουλος
Κ/δ Ξενή Χριστόφορος
Κ/δ Σεργίδης Μάκης
Κ/δ Συμκάση Ιωσήφ
Κ/δ Σοφοκλέους Ανδρέας
Κ/δ Χριστοφόρου Χριστόφορος
32 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Λγος Ροκάς Θεόδωρος
Ανθλγος Παντοπώλης Αντώνης
Ανθλγος Σιαμπτάνης Βασίλειος
Ανθλγος Σωκράτους Σωκράτης
Ανθλγος Χαραλάμπους Ανδρέας
Λοχίας Μαρκαντώνης Ευμένιος
Λοχίας Γλυκαίνου Συμεών
Λοχίας Καψάλης Κωνσταντίνος
Λοχίας Μουστάκας Γεώργιος
Λοχίας Παπαελισσαίου Ελισσαίος
Λοχίας Χαραλάμπους Ανδρέας
Δνεας Ισιδώρου Ισίδωρος
Δνεας Κουτσόφτας Οδυσσέας
Δνεας Παπαπέτρου Διονύσιος
Δνεας Πιριντζή Αχιλλέας
Δνεας Σάββα Παναγιώτης
Τσόκος
Υπνεας Λεωνίδου Ανδρέας
Κ/δ Αυξεντίου Κωνσταντίνος
Κ/δ Βαρδάκη Λάμπρος
Κ/δ Δημητρίου Κυριάκος
Κ/δ Δημοσθένους Δημοσθένης
Κ/δ Δημοσθένους Νεόφυτος
Κ/δ Κοντονικόλα Δημήτριος
Κ/δ Κυπριανού Μιχαήλ
Κ/δ Μαλεκίδης Σάββας
Κ/δ Ματθαίου Ματθαίος
Κ/δ Ματσούκας Παναγιώτης
Κ/δ Μιλτιάδου Ανδρέας
Κ/δ Μουλλωτός Ευάγγελος
Κ/δ Νεοκλέους Ανδρέας
Κ/δ Νικολάου Νικόλαος
Κ/δ Παπαλή Χριστοφής
Κ/δ Παρτζίλης Αντώνιος
Κ/δ Παυλίδης Φοίβος
Κ/δ Πεγιώτης Ιωάννης
Κ/δ Πέτρου Χάρης
Κ/δ Πυλάτσης Λεύκος
Κ/δ Πύρκα Δημήτριος
Κ/δ Ριαλάς Αντώνης
Κ/δ Σαββάκη Μιχαήλ
Κ/δ Σπύρου Γεώργιος
Κ/δ Στεφανή Γεώργιος
Κ/δ Χριστοφή Γεώργιος
33 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Τχης Κατσάνης Γεώργιος
Υπλγος Κατούντας Νικόλαος
Ανθλγος Αντωνίου Αντώνιος
Ανθλγος Μελιφρονίδης
Γεώργιος
Ανθλγος Χατζηκύρου Γεώργιος
Ανθλγος Χριστοφίδης
Κωνσταντίνος
Λοχίας Αριστείδου Κυριάκος
Λοχίας Αυστραλού
Κωνσταντίνος
Λοχίας Θεοχαρίδης Ευγένιος
Λοχίας Ιωάννου Ανδρέας
Λοχίας Καρεφυλλίδης Χρίστος
Λοχίας Κουππάνος Ιωάννης
Λοχίας Κυριάκου Νεόφυτος
Λοχίας Κυριάκου Χρίστος
Λοχίας Μεσαρίτης Σωτήριος
Λοχίας Ορφανού Θεοτόκης
Λοχίας Πίττας Αναστάσιος
Λοχίας Προεστός Παναγιώτης
Λοχίας Ρωσσίδης Κωνσταντίνος
Δνεας Γεωργίου Σάββας
Δνεας Κωστή Ανδρέας
Δνεας Παπαχριστοδούλου
Νικόλαος
Δνεας Σάββα Γεώργιος
Κ/δ Αλεξάνδρου Χρίστος
Κ/δ Ανδρέου Αριστοφάνης
Κ/δ Αντωνίου Κύπρος
Κ/δ Γεωργίου Γεώργιος
Κ/δ Γεωργίου Μιχαήλ
Κ/δ Γιαννή Φώτιος
Κ/δ Δημητρίου Ιωάννης
Κ/δ Δρουσιώτης Σωτήριος
Κ/δ Θεοδούλου Ανδρέας
Κ/δ Θρασυβούλου Λάζαρος
Κ/δ Ιωάννου Κώστας
Κ/δ Ιωνά Ανδρέας
Κ/δ Καλαποδά Βάσος
Κ/δ Καράντωνας Παναγιώτης
Κ/δ Κκολού Ανδρέας
Κ/δ Κουκουλή Λοίζος
Κ/δ Κυρατζή Χρίστος
Κ/δ Κυριάκου Κωνσταντίνος
Κ/δ Λουκά Χριστόδουλος
Κ/δ Μαντράλης Κωνσταντίνος
Κ/δ Μιχαήλ Αντώνιος
Κ/δ Μιχαήλ Γεώργιος
Κ/δ Μιχαήλ Νικόλαος
Κ/δ Πατσαλίδης Μάριος
Κ/δ Παυλή Παναγιώτης
Κ/δ Παύλου Παύλος
Κ/δ Πέτρου Πέτρος
Κ/δ Πίττας Κωνσταντίνος
Κ/δ Σάββα Σάββας
Κ/δ Σεργίου Δημήτριος
Κ/δ Σοφοκλέους Σταύρος
Κ/δ Στυλιανού Ανδρέας
Κ/δ Στυλιανού Κυριάκος
Κ/δ Τριγγή Γεώργιος
Κ/δ Χαραλαμπίδης Μιχαήλ
Κ/δ Χαραλάμπους Μιχαήλ
Κ/δ Χατζηγεωργίου Παναγιώτης
Κ/δ Χατζηθεοδούλου Κωνσταντίνος
Κ/δ Χατζηλουκά Ανδρέας
Κ/δ Χατζηνικολάου Σταύρος
Κ/δ Χατζηχριστοδούλου Ανδρέας
Κ/δ Χρίστου Νικόλαος
Κ/δ Χριστοφόρου Αλέξανδρος
Κ/δ Ψαρά Κώστας
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Κ/δ Ψύλλου Παντελής
35 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ / ΝΙΚΗ 4
Επγός Παναγόπουλος Βασίλειος
Επγός Συμεωνίδης Στέργιος
ΔΕΑ Τσαμκιράνης Δημητριος
Αρχνίας Δάβαρης Γεώργιος
Επνίας Άνθιμος Ηλίας
Λοχίας Καβροχωριανός Νικόλαος
Λοχίας Τσιλιβάκης Στέφανος
Δνεας Τσάκωνας Ευάγγελος
Δνεας Χριστόπουλος Αθανάσιος
Κ/δ Αναστασόπουλος Ανδρέας
Κ/δ Γιαννακάκης Κοσμάς
Κ/δ Γιαννακός Στέφανος
Κ/δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης
Κ/δ Δαλαμάγκας Ηλίας
Κ/δ Δοιτσίδης Χριστόδουλος
Κ/δ Ζησιμόπουλος Αντώνιος
Κ/δ Ηλία Κωνσταντίνος
Κ/δ Κασιμάκης Σωτήριος
Κ/δ Κατερός Κωνσταντίνος
Κ/δ Κουρούνης Σωτήριος
Κ/δ Λιγδής Χρίστος
Κ/δ Μανιάτης Σπυρίδων
Κ/δ Μονιάς Αιμίλιος
Κ/δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος
Κ/δ Νάκος Γεώργιος
Κ/δ Νόμπελης Σπυρίδων
Κ/δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος
Κ/δ Πρινιανάκης Στυλιανός
Κ/δ Σιορώκος Δημήτριος
Κ/δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος
Κ/δ Τζούρας Σωτήριος
Κ/δ Τούλης Ηλίας
Κ/δ Χατζόπουλος Χρήστος

η έδρα της πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού όπου είχε την εξόρμηση της η 31Μ.Κ. προς ΚΟΤΖΙΑΚΑΓΙΑ
21 Ιουλιου 1974
βραδυ.
οι μαχες , οι κανονιοβολισμοι , οι πολυβολισμοί συνεχιζονται ολο το βραδυ ασταματητα .Ο ουρανός της Λευκωσιας και ο Πενταδακυλος ειναι φωτισμενος απο τις εκρήξεις και τις πυρκαϊές σε ολοκληρη την οροσειρα. Οι δυναμεις μας, ζητουν απεγνωσμενα βοηθεια σε ολα τα μετωπα . Οι Τουρκικοι θυλακες ,ολοι σχεδον έχουν κυριευτεί.Με πολυ μικρες απώλειες όπως αναφερουν . Μεγαλος αριθμός Τουρκικων αεροπλανων έχουν καταριφθεί. υπαρχει μεγαλη κινοιτοποιηση στη Μαλουντα. Φαινεται οτι κατι το θετικο υπαρχει……..Στελλονται μηνύματα , αλλα την επομενη μερα τα μηνύματα δεν ειχαν φθασει σε ολους. Αποτελεσμα ….ο σημερινός ΤΥΜΒΟΣ της Μακεδονιτισσας.
21 Ιουλιου 1974
βραδυ
Η περιοχη της Κολοκοσιης παρα τους βομβαρδισμούς και τις τεραστιες ζημιες που ειχαν επιφερει τα Τουρκικα αεροπλανα στο στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ οι φανταροι της ΕΛΔΥΚ και με τη βοηθεια της 21 ΕΜΑ της Κοκκινοτριμυθιας κυριευουν το στρατοπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ και εισχωρούν μεσα κατα 2 χιλιομετρα υπερπηδουν τις αντιαρματικες ταφρους των Τουρκων και φθανουν στις παρυφες του Κιονελλι και αντιμετωποι με τους Τουρκους Αλεξιπτωτιστες. Αυτο γινεται για 2 φορες και οδηγιες απο Μαλουντα …και απο αλλα κεντρα επιστρεφουν στο στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ καταπονημενοι και απαγοητευμενοι με το γιατι . Δεν πτοούνται όμως και ειναι ετοιμοι για τις μεγαλες μαχες .
Δευτερα 22 Ιουλιου 1974
ήλθε τελικα η βοηθεια με το κωδικο ΝΙΚΗ αλλα γινεται περισυλλογη 31 πτωματων Καταδρομεων 29 απο το ΝΙΚΗ 4 ΚΑΙ 2 απο το ΝΙΚΗ 6 μαζι με τα 4 μελη του πληρωματος .Αυτη ήταν η Οργανωση που ειχε η Μαλουντα.Νομιζαν οτι τα αεροπλανα ειχαν βληθει απο τους Τουρκους και τελικα ηταν απο …..φιλιες Δυναμεις ………Ειναι ο σημερινός Τυμβος – γνωστα τα γεγονοτα.
Αμεσως η πρωτη Μοιρα πηρε θεσεις ,παρα τισ μεγαλες απωλειες που ειχε κατα τη δειαρκεια της προσγειωσης και το αεροδρομιο Λευκωσιας διατηρειται Ακέραιο.
Εν τω μεταξυ οι Τουρκικες δυναμεις στη περιοχη 5 μιλι στη Κερυνεια ειχαν αποβιβασει περα των 3000 εισβολεων μαζι με αρματα και προοθουντο στη πολη τισ Κερυνειας. Οι μαχες ηταν εκ του συσταδι και οι καταδρομεις του Κατουντα δεν ειχαν εγκαταληψει τισ θεσεις του και επαναλαμβανεται το ΗΤΑΝ η ΕΠΙ ΤΑΣ.
Στη Μαλουντα φθανει σημα οτι η 31ΜΚ ζητα επειγοντος πυρομαχικα. Διδονται οδηγιες οπως Λαντροβετ μακρας βασεων να μεταφερει τα απαιτουμενα πυρομαχικα. Λοχιας απο το Μητροπολιτικο χωρο και οδηγος του Τμηματος Δημοσιων Εργων περνει τισ απαιτουμενες πληροφοριεςτης περιοχης της Μοιρας . Δεν γνωριζουν τη περιοχη και αναζητουν καποιο. Η τυχη πεφτει σε μενα. Εσυ Καταδρομεα γνωριζεις τη περιοχη του Προφητη Ηλια? Η απαντηση μου ..Θα τα βρω ειμαι απο περιοχη Μορφου το εκκλησακι τουΠροφητη Ηλια το βλεπω απο το χωριο μου και ειμαι βεβειος οτι θα τα καταφερουμε.
Πρωτη μας κινηση οι Αποθηκες στο Μαμμαρι , ευκολα εκει γινεται χαμος οχηματα μπαινοβγαινουν στο σπηλαιο φορτωνουν και φευγουν. Το ιδιο και εμεις. Ορισμενα πυρομαχικα δεν υπαρχουν. Πηγαινουμε στο BMH στη Λεκωσια . Φωρτωνουμε και ξεκιναμε προς Γερολακκο , Σκυλλουρα. Ο λοχιας με καθ οδηγα να ειμαι απ εξω το οχηματος και να ελεγχω τυχών αεροπλανα για πολυβολισμο. Στη περιοχη Αγιου Βασιλειου εμφανιζονται σμηνος αεροπλανων φωναζω.. οσταματα το οχημα , εγω τρεχω προε Μαμμαρι , ο οδηγος προς Αγιο Βασιλειο και ο Λοχιας προς Λευκωσια , αποσταση περα των 100 μετρων οταν φευγουν τα αεροπλανα επιστρεφουμε και συνεχιζουμε την αποστολη μας. Στη Σκυλλουρα ο οδηγος ζητα πετρελαιο γαι το οχημα . Ο Ιδιοκτητης του καταστηματος μας διδει οτι χρειαζομαστε και δεν περνει καμμια λιρα και μας ζητα οτι θελουμε να παρουμε απο το καταστημα.
Ηπεριοχη δε ηταν ολη σε εμπολεμη κατασταση. Υπηρχαν μετακινησεις πλυθυσμου προς ασφαλεις περιοχες.
Η αποστολη μας συνεχιζεται με μεγαλη προσοχη διοτι αριστερα μας ηταν το τουρκικο χωριο Καμπυλη και δεξια μας περασαμε απο το θυλακα Φωτα ,κρινι Πυλερι. Φθανουμε στο Λαρνακα Λαπηθου μεσω Κοντεμενου και συνεχιζουμε. Οι Βομβαρδισμοι , πολυβολισμοι παντου αλλα σε μεγαλη αποσταση απο εμας. Ανεβαινουμε του Πενταδακτυλου περναμε απο ενα εκκλησακι βομβαρδισμενο και καμενο και ειμαστε στη κορυφογραμμη του Πενταδακτυλου. Στο δρομο βρισκουμε ενα Τουρκικο αεροπλανο το οποιο ειχε καταπεσει και ητα σχεδον ανεπαφο. Ζητω απο το Λοχια να το περιεργαστω και μολις ειχα ενεβει με διατασει να φυγουμε διοτι ειναι πολυ επικίνδυνα. Φθανουμε στη διαβαση του Αγιου Παυλου και απο εκει σε αποσταση 400μετρων περιπου βλεπουμε τα κομαντα της 31Μ.Κ. να ειναι μεσα στο στρατοπεδο της Π.Ο.Π και να ξεκουραζονται. Ολοι κοι Καταδρομεις ηταν ντυμενοι με τη θερινη στολη τους δηλαδη με τα κοντα παντελονια και κοντα χιτωνια και με μπερε.Ειχαν επιστρεψει απο τη αποστολη του Κοτζιακαγια και αλλων επιτυχημενων αποστολων. Αντιλαμβανεστε το πως διεξαγοντα οι μαχες μεσα στους ακανθωδεις θαμνους και των αδιαβατων κορφων του Πενταδακτυλου. Με τη παρουσια μας το Ηθικο ειχε ανεβει παρα πολυ. Καποιος μου ειχε αναφερει οτι προτιμουσε πυρομαχικα παρα νερο. Αμεσως ζητουμε το Διοιηκητη , παραδιδουμε τα πυρομαχικα και επιστρεφουμε. Η αποστολη μας ειχε εκτελεστει με μεγαλη επιτυχια. Ελπιζω το μονιμο Λοχια απο το Μητροπολιτικο χωρο να τον δω.
Φθασαμε στη Μαλουντα γινεται αναφορα και ……………………

εαν εχω καποο λαθος στη περγραφή παρακαλω διορθωστε με. Εχει 42 χρονια να το δω. Πιο κατω το χωριο ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ με το ΑΒΒΑΕΙΟ του
Τριτη 23 Ιουλιου 1974
Μαλουντα . Φθάνουν πληροφορίες για τα πραγματικά γεγονότα σε κάθε μέτωτο. Ανήσυχη ηρεμία στη περιοχή της Λευκωσιας μετα τη εκεχειρία. Η προώθηση των εισβολέων αριστερά και δεξιά του προγεφυρώματος συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνουν υπ όψη τη κατάπαυση του Πυρός. Οι Οηεδες πηγαινοερχονται στη Μαλουντα. Το προγεφυρωμα ενώθηκε με το Θύλακα της Λευκωσιας.—–ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ —- φθάνουν πληροφορίες για τις Ωμότητες στων Τούρκων στο Άμαχο πληθυσμό .Παίρνω οδηγίες να επιστρέψω στη Αθαλάσσα όπου θα συναντήσω τη 34Μ.Κ. την εφεδρική Μοίρα όπου είχε αποστολή Βοήθειας στο Πεζικό και συγκράτησης των γραμμών στο Δίκωμο.
Τετάρτη 24 Ιουλιου 1974
Επιστρέφω στη Αθαλασσα, περιοχή στη Λευκωσία. Επιστρέφει και η 34Μ.Κ. από το Δίκωμο. Πρώτη μου κίνηση να μάθω για τη οικογένεια μου. Αναλαμβάνω καθήκοντα διαβιβαστή. Τα τηλέφωνα είναι νεκρά και καταβαλλονται προσπάθειες με τη Αρχή τηλεποικινωνιών Κύπρου να λειτουργήσουν. Με τη λειτουργία των τηλεφώνων δίδονται οδηγίες όπως όλοι οι Έφεδροι να επικοινωνίσουν με τις οικογένειες τους. Βρίσκω το αυτοκίνητο μου ανέπαφο μετά τους βομβαρδισμούς της περιοχής . Οι βομβαρδισμοί είχαν το επίκεντρο τους θαλάμους του διπλανού Ψυχιατρείου . Οι Τούρκοι , φαίνεται ότι γνώριζαν ότι κάτω από τους θαλάμους επεκτείνονταν και οι αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου. ……………………

η παραλιακή περιοχή της ανάπτυξης της 34 Μ.Κ. μεταξύ Αγίου Επικτήτου και Χάρτσιας.
Πέμπτη 25 Ιουλιου 1974
Αθαλάσσα.
Επιστρέφει και η 31Μ.Κ. το τι γίνεται δεν περιγράφεται . Καταπονημενοι ηλιοκαμένοι και μπουρλοκαμενοι από τις διάφορες αποστολές των τελευταίων ημερών οι Καταδρομείς της 31.Μ.Κ. ζητούν ξεκούραση στους θαλάμους τους. ένας απο αυτούς στη προσπάθεια του να ανεβεί στο σε στρώμα ακούγεται ριπή όπλου και φωνάζει ότι θα μας σκοτώσουν στο δικό μας χώρο και τελικά η ριπή ήτα από το δικό του όπλο που είχε πέσει από το στρώμα και τον βρήκε κατάστηθα. Μου ζητούν να καλέσω ασθενοφόρο μέσω τηλεφώνου των διαβιβάσεων ,ήλθε το ασθενοφόρον αλλά ήταν ήδη αργά. ………..
Ακόμη μια απώλεια από τα επίλεκτα παλληκάρια των Καταδρομών Κύπρου.
Με τη άφιξη της Μοιρών εμφανίζεται και ο Διοικητής των Καταδρομών Κομποκης και με οργίλο ύφος ούρλιαζε σε όλους τους Αξιωματικούς και ότι έβρισκε μπροστά του. Χαρακτηριστικό ήτα που φώναζε να σταλεί στο εκτελεστικό ένας καταδρομέας που ήτα παρατηρητής στο Φρούριο Βουφαβέντο πάνω από το στρατόπεδο της 33Μ.Κ. στο Άγιο Χρυσόστομο και το είχε εγκαταλείψει. Του είχε εξηγήθει ότι Τουρκικά στρατεύματα είχαν προοθειθεί στη περιοχή —-Φαίνεται ήταν τα ίδια στρατεύματά που είχαν στήσει ενέδρα στη πυροβολαρχία του Τρικώμου που είχε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στο χωριό Συνχαρί του Πενταδάκτυλου με Διοηκητή το αείμνηστο Καρπουζή. Αυτός ανένδοτος. Τη επομένη ο Διοιηκητής Καταδρομών ετοιμάζεται για επαναπατρισμό.
Τη διοήκηση της 34 Μ.Κ. την είχε αναλάβει ο Ταγματάρχης πεζικού Κος Διονύσης Τερτινόπουλλο.
Οι Αξιωματικοί της 31Μ.Κ. Ταγματάρχης Αλέξανδρος Μανιάτης Διοικητής από το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 1974, ο Λοχαγός Ελευθέριος Σταμάτης ο Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές, και ο Υπολοχαγός Αθανάσιος Γαληνός με επιτελείο έφεδρους Αξιωματικούς της Κύπρου Κληρωτούς και εφέδρους και οι Καταδρομείς μας είχαν κάμει το ακατόρθωτο σε όλες τους τις αποστολές και επιχειρήσεις του Κοτζάκαγια, Πιλερίου, Αϊρκώτισσας, Βασίλειας, Αετοφωλιάς, Κυπαρισσόβουνου, και Υψώματος 126 .

έναν από τα καταστραφέντα Αμερικάνικα ΤΑΝΚΣ των Τουρκικών στρατευμάτων εισβολέων τις ήμερες αυτές του 1974, στις κορυφογραμμές του Πενταδακτύλου πάνω απο τη Βασίλεια και Λάρνακα Λάπηθου.τα άλλα δύο είναι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. οι Τούρκοι αυτο σήμερα το θεωρούν μνημείο . ΆΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌ ΝΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΟΥΛΑΜΌ ΑΡΜΆΤΩΝ ΣΕ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΉ.
Παρασκευή 26 Ιουλιου 1974
Αθαλάσσα.
Με την ανάληψη της Διοίκησης από το Ταγματάρχη Διονύσιο Νερτινόπουλλο η 34 Μ.Κ. αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά Μονάδας Καταδρομών. Ανατίθενται καθήκοντα διοίκησις λόχων στους Εφέδρους Αξιωματικούς με επικεφαλής το Γιώργο Φεραίο λόγο αρχαιότητας και συγκροτούνται και σε διμοιρίες οι λόχοι μαζί με όλα τα απαραίτητα εφόδια και αναλώσιμα Μονάδας. Διατηρώ τη θέση διαβιβαστή στο τηλεφωνικό κέντρο στο διοικητήριο.
όλοι οι καταταγέντες έφεδροι όπως και οι κληρωτοί τους δίδεται η ευκαιρία να ενημερώσουν τις οικογένειες τους για το που βρίσκονται και για να μην γίνεται συμφόρηση στις εισόδους του στρατοπέδου.
Κάποιοι παίρνουν σύντομη άδεια επίσκεψης στις οικογένειες τους. Μου δίδεται η δυνατότητα να επισκεφτώ τη οικογένεια μου για 2 ώρες στο χωριό μου. Μ ετο διασωθέν αυτοκίνητο μου πηγαίνω στο χωριό μου μέσω ενός χωμάτινου δρόμου στη Ανθόύπολη προς Γερόλακκο διοτι η πρριοχή της ΕΛΔΥΚ προς Γερόλακκο ήταν επικίνδυνη και αποκλεισμενη . Ακολούθως προς Μάμμαρι και φθάνω Φιλιά.
Βλέπω τους δικούς μου μαθαίνω νέα των αδελφών . Η ανυσηχία των δικών μου ήταν απερίγραπτη. Ο πατέρας τελικά είχε χάσει το φως του σε εγχείρηση και δεν τον ενδιέφερε τόσο αυτό , παρά η ζωή των παιδιών του.
Όλη η οικογένεια μου ανησυχούσε για μένα λόγο της καταταγής μου στις Καταδρομές και τελικά ο μεγαλύτερος αδελφός να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή σε μονάδα πεζικού στη περιοχή Λάρνακας Λαπήθου όπου είχαν κυριευτεί τα Τουρκικά άρματα μάχης . Ο άλλος αδελφός ήταν σε μονάδα Πυροβολικού. Τα δε μεγαλύτερα αδέλφια , αστυνομικοί να υπηρετούν ο ένας στο αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου με στρατιωτικές ενδυμασίεα και να βοηθά τις στρατιωτικές μονάδες τισ περιοχής. Ο μεγάλος μετά τη απόλυση του απο τις Κεντρικές φυλακές που είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες να είναι στο Αρχηγείο Αστυνομίας.
Όλο το χωριό ήταν από στρατό και όλα τα σπίτια, εκκλησίες και σχολεία φιλοξενούσαν πληθυσμό από τα χωριά τις Κερύνειας και άλλων περιοχών λόγο της κατάληψης των από τα Τουρκικά στρατεύματα. και των βομβαρδισμών. Υπολογίζεται να είχαν φιλοξενούμενους πέρα των 4000 ατόμων και ο πληθυσμός της Φιλιάς ήτα τότε 1300 άτομα.
Επιστρέφω αμέσως από το ίδιο δρόμο στη Αθαλάσσα και στη χωριό Γερολάκκο συναντώ μπροστά μου το μεγάλο κρατήρα που είχαν δημιουργήσει οι Τούρκοι σε δρόμο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Αφήνω το αυτοκίνητο μου σε χώρο στάθμευσης του Υπουργείου μου στη Μακαρίου και ακολούθως είμαι στη Μονάδα μου.
Τελικά ήταν η τελευταία φορά που έβλεπα ελεύθερα το χωριό μου.

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ μου ΕV 606 το μονο που ειχε διασωθεί από τα προσωπικά μου μαζί με τη ψυχή μου ΚΑΙ την Ιστορία μου
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Ιουλίου 1974
Αθαλάσσα.
Οι Μονάδες συντάσσονται με ημερήσια αναφορά. Δίνονται αναφορές από τους Λόχους και ακολούθως από τις Μοίρες προς τη Διοίκηση. Είναι εδώ που καταλαμβάνει κανείς το τι σημαίνει Αναφορά ειδικά μετά από αναμέτρηση με τον εχθρό για τη προάσπιση της Πατρίδας.
Παρόντες ……..απόντες…… και νεκροί …… Αξιωματικοί ……και Οπλίτες………. Ρίγη ανατριχίλας αλλά και συγκίνησης προς τους συναδέλφους , Μόνιμους , Κληρωτούς και Έφεδρους . Η απουσία με την Υπηρεσία ή με τη παρουσίαση του Εφέδρου. Η πιο Ιερή Στιγμή που γίνεται από τη Διοίκηση ενός Λόχου, μιας Μονάδας , ενός στρατοπέδου.
Όλη η μέρα στόχο έχει τη άρτια προετοιμασία.
Ακολούθως δίδονται οδηγίες προς τους λόχους και ομάδες , ετοιμασίες , οχήματα ετοιμάζονται , λόχοι διμοιρίες και ομάδες στέλλονται για βοήθειας προς τα μέτωπα.
Ολόκληρη η 34 Μ.Κ. ετοιμάζεται για αποστολή με το αυριανό εγερτήριο. Αντικειμενικός στόχος…………………………………………

η παραλιακή περιοχή της ανάπτυξης της 34 Μ.Κ. μεταξύ Αγίου Επικτήτου και Χάρτσιας.Στο βάθος φαίνεται ο παράνομος Ηλεκτροπαραγωγικός τους σταθμός όπου ήταν εγκατεστημένο το Διοικητήριο 34 Μ.Κ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Ιουλίου 1974
Αθαλάσσα .
Γίνεται αναφορά της 34 Μοίρας Καταδρομών . Όλα ετοιμάζονται και μια απρόσμενη ωραία κατάσταση μας αναμένει.
Σε όλη αυτή τη εξέλιξη και μετά τη Αναφορά περιμένουμε στο γήπεδο αναφοράς, παρουσιάζονται 2 Νοσοκόμοι από το διπλανό Νοσοκομείο( ψυχιατρείο ) και αναζητούν ασθενείς. Κατά το βομβαρδισμό του Ψυχιατρείου αρκετοί ασθενείς είχαν φύγει από το χώρο τους και διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές για προστασία . Μας ζητούν εάν γνωρίζουμε κάτι να το αναφέρουμε. Εμείς δεν γνωρίζαμε κανένα ασθενή . Δίνονται οδηγίες από το Διοικητή να ψάξουν οι νοσοκόμοι ανάμεσα μας . Προς έκπληξη μας αρκετοί ασθενείς ήτα ντυμένοι στο χακί με όπλο και εξαρτήσεις και αρκετοί από αυτούς είχαν λάβει μέρος στη αποστολή στο Δίκωμο.
Με πολύ διακριτικότητα τους υποδεικνύεται να αποχωρήσουν από τους λόχους και συνεχίζεται η προετοιμασία και η επιβίβαση στα φορτηγά. Ο υπεύθυνος των ΣΕΜ (Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών ) αναφέρει ότι όλα είναι έτοιμα.
Γίνεται επιβίβαση.
Φορτηγά και λαντροβερ , στρατιωτικά και πολιτικά αναχωρούμε προς ……………………………..το Πενταδάκτυλο. Περνούμε από τη Λευκωσία , Παλλουριώτισσα , Μια Μηλιά , Νέο Χωρίο , Κυθρεα και ανεβαίνουμε στα 5 δάκτυλα του Πενταδακτύλου μέσω του νέου δρόμου Λευκωσία Κερύνειας. Κατά τη διαδρομή μας μεγάλος όγκος στρατευμάτων της Εθνιής Φρουράς είχαν λάβει θέσεις και δημιουργούσαν ορύγματα και αντιαρματικές τάφρους προς τις Χαμιτ Μαντρες, Τουρκοκυπριακό χωριό που ήταν ενωμένο με το Τουρκοκυπριακό Θύλακα του Κιόνελι. Εκσκαφείς , φορτηγά στρατιωτικά και πολιτικά ετοίμαζαν ορύγματα και , Τεθωρακισμένα , ΠΑΟ και ότι άλλο διέθετε η Εθνική Φρουρά λάμβανα θέσεις μάχης. Κατά τη διαδρομή μας δε , στρατιώτες και πολίτες μας επευφημούσαν και καταλάμβαναν τον αντικειμενικό μας στόχο η <<ΚΕΡΥΝΕΙΑ>>
ΕΙχαμε φθασει στη κορυφή της οροσειράς του Πενταδακτύλου . Σταματήσαμε. Γίνεται αποβίβαση και σύνταξη. Ο Διοικητής μας , μας ενημερώνει τον αντικειμενικό στόχο.<< Η αντικατάσταση του 251 Τ.Π. >> —-παρά τις μεγάλες του απώλειες του στη Γλυκιώτισσα κράτησε θέσεις άμυνας έναντι των Τούρκων—-. Η αντικατάσταση αφορούσε θέσεις από Το Παχύαμμο του Αγίου Επικτήτου προς τον Πενταδάκτυλο και όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι το χωρίο Χάρτσια .
Ο Διοικητής μας ενημερώνει για τις θέσεις των Τούρκων και είναι υποχρέωση μας και η θέση του κάθε Καταδρομέα όπως η κάθε μας κίνηση μας να μην γίνει αντιληπτή από τον εχθρό . Η διαδρομή μας , προς τις θέσεις μας θα είναι μέσω των χαραδρών και οδικώς. Εάν κάποιος δυσκολεύεται ,αναφέρει μπορεί να πάει με τα φορτηγά, ως συνοδεία ,όπου μεταφέρουν τα διάφορα εφόδια , η δε διαδρομή τους θα είναι γύρω από τα χωριά και συγκεκριμένα Χαλ έυκα , Χάρτσια , μετά παραλία και στο τέλος οι θέσεις μας,
Εμφαντικά δε αναφέρει<< προτιμότερο να χάσουμε ιδρώτα παρά να χάσουμε αίμα.>>
Τελικά ούτε συνοδηγός δεν βρέθηκε για τα φορτηγά, όλοι προτιμήσαμε μέσω χαραδρών .Η διαδρομή ήταν πάρα πολύ δύσκολη ήταν κατηφορική και με όλο των ατομικό οπλισμό , πυρομαχικά και άλλα εφόδια. Υπήρχε μεγάλη αλληλοβοήθεια μεταξύ μας και μιλάμε για δύναμη 500 άτομα περίπου η Μοίρα. Γίνετο ανταλλαγή των πολυβόλων, πυρομαχικών, των εφοδίων και άλλων υλικών εκστρατείας μεταξύ μας . Ως διαβιβαστής του διοικητή είχα ασύρματο μοίρας , ασύρματο διοίκησης, ατομικό τυφέκιο , τυφέκιο διοικητή , περίστροφο και τα ανάλογα πυρομαχικά. Έ μπορώ να πω τα αντέξαμε όλοι σε μια κατακόρυφη κακοτράχαλη άβατη διαδρομή με θάμνους και άλλα δένδρα. . Η διαδρομή διήρκησε από τις 10.00 το πρωί μέχρι η ώρα 5 με 6.00 το απόγευμα. Κατά τη διαδρομή μας βρίσκαμε και σε ορισμένες περιοχές λάκκους για τα ζώα όπου βγάζαμε φρέσκο νερό για δροσιά μας. Κινούμαστο δεξιά της Κλεπίνης
Η μεγαλύτερη μου ενόχληση ήταν σε κάποια στιγμή να φανεί στο βάθος η Κερύνεια με το Φρούριο της . Με τα κιάλια βλέπω το πιο ανατριχιαστικό. Στο φρούριο πάνω στη θέση της Ελληνικής σημαίας να κυματίζει η σημαία των Εισβολέων . Ε αυτό με είχε ενοχλήσει αφάνταστα. Αμέσως αναπολώ τα χρόνια της θητείας 1970-72 όπου κάθε απόγευμα όταν είχαμε έξοδο περπατούσαμε στο λιμάνι της Κερύνειας και βλέπαμε τη σημαία μας να κυματίζει στο φρούριο και κατά τη υποστολή το βράδυ , που γίνετο από ομάδα του Ναυτικού μας , ο σαλπιγκτής , να παιανίζει τον Εθνικό ύμνο και όλοι να στέκουμε προσοχή χαιρετώντας και οι τουρίστες να στέκονται και αυτοί προσοχή.
Σφίξαμε την καρδιά μας, κρύος ιδρώτας μέσα στη ζέστη έτρεξε και συνεχίζαμε.
Το απόγευμα φθάσαμε στη περιοχή και λάβαμε τις θέσεις μας .Προωθήθηκαν όλοι οι λόχοι και διμοιρίες στις θέσεις τους αθόρυβα και χωρίς να το αντιληφθούν οι Τούρκοι
Μόνο τα παιδιά του 251 Τ.Π. με ευχαρίστηση και ικανοποίηση μας δεχτήκαν με ενθουσιώδη τρόπο, για 8 μέρες ήταν απομονωμένοι από τις δικές μας δυνάμεις και ήτο το Τάγμα που προσπάθησε να αποκρούσει την εισβολή με τα γνωστά γεγονότα και τις μεγάλες απώλειες. Κατά τη αποχώρηση τους από τη περιοχή φαίνεται ότι έγιναν αντιληπτοί από τους Τούρκους αλλά χωρίς να ξέρουν ότι είχε γίνει και αντικατάσταση.
Ακολούθως , πήρα οδηγίες και αμέσως με Λαντροβερ στερεώθηκαν μπομπίνες, απλώθηκε καλώδιο τηλεπικοινωνιών εκστρατείας σε όλο το παραλιακό μέτωπο , και εγκαταστάθηκαν τηλέφωνα σε διάφορες θέσεις. Δημιουργήθηκε κέντρο Τηλεπικοινωνιών και κέντρο ασυρμάτων στο διοικητήριο όπου είχαμε αμέσως επαφές με το ΓΕΕΦ και Δ.Δ.Δ.Κ.
Ο διοικητής μας ταγματάρχης Κος Διονύσης Ντερτινόπουλλος μαζί με τους λοχαγούς μας , έφεδρους αξιωματικούς όλοι ανθυπολοχαγοί , έδειχναν πλήρως ικανοποιημένοι.
Δυστυχώς την όλη κατάσταση την παρακολουθούσαν και Κυανόκρανοι-ΟΗΕδες. Μέχρι και τις νάρκες κατά οχημάτων/αρμάτων ήξεραν , και όταν περνούσαν από το δρόμο τις αφαιρούσαν και τις επανατοποθετούσαν. Οι νάρκες αυτές είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες από το Μηχανικό μας.
Περνάει το βραδάκι της 28η Ιουλίου χωρίς προβλήματα και αφού είχε γίνει κανονικά και πλήρης η επάνδρωση των θέσεων μας και φτάνουμε τη …………………………………………ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Ιουλίου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Με το πρωινό γίνεται αναφορά ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ενημερώνω το διοικητή , γίνεται επιθεώρηση όλων των θέσεων από τους Αξιωματικούς και επιστρέφουν στο διοικητήριο. Το διοικητήριο ήταν μια εγκαταλειμμένη εξοχική κατοικία λόγο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη περιοχή και όπως μάθαμε αργότερα ήτο ιδιοκτησία του Καλλή της εταιρείας ρούχων JET. Επιβλητική η θέση της. Σήμερα στη παραλία είναι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός των εισβολέων.
Κατά τις 10.00 περίπου παίρνω τηλεφώνημα ότι έχουν συλλάβει ένα προπορευόμενο Τουρκικό τζιπ αμερικάνικης κατασκευής με το προσωπικό του το οποίο προπορευόταν ουλαμού τεθωρακισμένων/ αρμάτων από Κερύνεια προς Παχύαμμο , χωρίς να γνωρίζουν οι εισβολείς ότι η Μοίρα μας είχε λάβει θέσεις σε αντικατάσταση του Τάγματος Πεζικού και φυσικά λόγο του τρόπου αντικατάσταση .
Ενημερώνω το Διοικητή μας και τους αναφέρω όπως τους φέρουν στο διοικητήριο με ασφάλεια χωρίς να τους κάνουν ότι δίποτε. Ήταν ένας Ταγματάρχης ένας λοχίας και ο οδηγός .Υπεύθυνος αξιωματικός της σύλληψης τους ήταν ο Έφεδρος Αξιωματικός Καταδρομών Ιάκωβος Φωτιάδης.
Όπως είχα πληροφορηθεί ο τρόπος σύλληψης τους ήταν απλώς η εφαρμογή των γνώσεως στις Καταδρομές που έμαθαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και τίποτε άλλο. Ήθελαν να έκαμναν και αρκετά άλλα , αλλά λόγο της μεγάλης απόστασης που προπορευόταν το τζιπ ήταν αδύνατο.
Με τη συνοδεία ομάδας ασφαλείας παρουσίασαν τους συλληφθέντες στο διοικητή μας. Με βάσει τα στοιχεία που είχαν πάνω τους και στο όχημα , φαίνεται ότι είχαν αποβιβαστεί τη προηγούμενη μέρα από το 5 μίλη περιοχή Καραβάς ,διότι είχαν χθεσινή εφημερίδα πάνω τους . Και οι τρεις έτρεμαν από το φόβο. Ο αξιωματικός τους είχε αφαιρέσει ότι είχαν πάνω τους και μας τα παρέδωσε. Ο Τούρκος αξιωματικός ζητούσε αγωνιωδώς να του δώσουμε το μπρελλό που είχε φωτογραφίες των παιδιών του. Καμιά βία δεν είχε εξασκηθεί σε κανένα, ενημερώθηκε το ΓΕΕΦ και τους παραδώσαμε σε Αξιωματικούς της Ανωτέρας. Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης τους ο Τούρκος αξιωματικός επικαλείτο ότι ήταν αξιωματικός του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ οι Καταδρομείς μας στη περιοχή της σύλληψης είχαν λάβει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Τα πολυβόλα τύπου Browning 30 και 50 χιλιοστών είχαν τοποθετηθεί σε σημεία και θέσεις κλειδιά. Είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε και τα πολυβόλα του 251Τάγματος Πεζικού που μας παρέδωσαν οι προκάτοχοι μας .
Κατά το βράδυ οι Τούρκοι άρχισαν ένα καταιγισμό από ριπές αυτομάτων μαζί με τροχιοδεικτικές. Παρά την εγκράτεια τις γραμμής μας , από τη θάλασσα μέχρι τη περιοχή της Κλεπίνη δεν άντεξαν λόγο του μεγάλου κινδύνου που διέτρεχαν.
Η νύκτα είχε γίνει μέρα από τις τροχιοδεικτικές που χρησιμοποιούντο και ολόκληρη η περιοχή σείετο, και σε συνδυασμό μαζί με εκκωφαντικές εκρήξεις στη περιοχή Κερύνειας –Καραβά λόγο της παραβίασης της εκεχειρίας από τους Τούρκους η περιοχή της Κερύνειας ήταν ένα πανδαιμόνιο .
Η ανταλλαγή των πυροβολισμών είχε διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυκτα και περιμένοντας τη αυριανή μέρα…
Κανένας δεν είχε κοιμηθεί. …
ΤΡΙΤΗ 30 Ιουλίου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ξημέρωσε και αυτή η μέρα .
Εμείς στις θέσεις μας.
Φαίνεται ότι είχαν ενημερωθεί οι Τούρκοι για τη δύναμη μας εκτός φυσικά και από τις τροχιοδεικτικές που προδίνουν τις θέσεις μας. Οι ΟΗΕδες είχαν κάμει καλά τη δουλειά τους. Τους πληροφορούσαν τα πάντα, ήταν φυσικά και το ελικόπτερο τους που είχε συμφωνηθεί με τις δύο πλευρές να καταγράψουν τις θέσεις μας με τη εκεχειρία ( στο ελικόπτερο από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας επέβαινε ο ταγματάρχης Τσιολάκης αν δεν με απατά η μνήμη μου). Φυσικά το τι γίνετο στη περιοχή Καραβά / Λαπήθου με τις παραβιάσεις τους είναι γνωστά τα γεγονότα. Απ ότι είναι γνωστό είχε λάβει μέρος και η 31Μ.Κ. για υποστήριξη της απόκρουσης του Εισβολέα.
Κατά το πρωινό με τη χάραξη του ηλίου είχαν εντοπιστεί οι ακριβείς θέσεις των Τούρκων και είχαν τοποθετήσει στις θέσεις των, τις σημαίες τους.
Χειριστής πολυβόλου Browning 50 είχε σημαδέψει από τη προηγούμενη μέρα μηχανή διάτρησης λόγω του ότι τον ενοχλούσε το να βλέπει από μακριά Τούρκους εισβολείς να ξεκινάνε τη μηχανή και να λούζονται με δροσερό νερό και ο Καταδρομέας μας , νοιώθοντας ότι ήτα δικιά μας η διάτρηση του τους το είχε ταμένο. <<Μιλάμε για Ιούλιο και οι μέρες ήταν καμίνι κάθε μέρα , η δε περιοχή της Κερύνειας τον Ιούλιο έχει και υγρασίες ταυτόχρονα>>. Με τη πρώτη ευκαιρία η μηχανή πρέπει να καταστραφεί έλεγε.. Τους το έταξε και το έπραξε .Με τη πρώτη ριπή και αφού ήταν στερεωμένο όπως και με στόχο ακριβείας στα 500 μέτρα περίπου ……………………
Την επομένη μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών και κατά το πρωινό βλέπει τους Τούρκους να αντλούν νερό με το σχοινί και κάδο.
Σε όλη τη διάρκεια της μέρας δόθηκαν οδηγίες όπως ελέγχονται και οι παραλίες μέχρι τη Ακανθού για τυχών δεύτερης απόβαση των Τούρκων. Τυχών εγκλωβισμό μας μεταξύ δύο μετώπων ανατολικά και δυτικά , δεξιά μας δε η θάλασσα και αριστερά μας η κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου , ο διοικητής μας , μαζί με το επιτελείο του μελετούσα τη κάθε περίπτωση το τι θα συνέβαινε θα τη πατούσαμε όπως ο ποντικός στη φάκα ……………………………………… Η περιπολίες και οι σκοπιές ήταν σε πολύ ψηλό επίπεδο τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα . Ολόκληρη η περιοχή ελέγχετο από τη Μοίρα μας τόσο η ξηρά όσο και η θάλασσα και σε καμιά περίπτωση δεν κινείτο κανένας άνευ αδείας των υπευθύνων.
Υπήρχαν στη περιοχή ένα δύο κοπάδια και αυτά ήταν εγκαταλειμμένα από τους βοσκούς .
Η μέρα συνεχίστηκε να κυλά σε στρατιωτικούς πολεμικούς ρυθμούς μετά το βάπτισμα πυρός που έγινε στη Μοίρα με διοίκηση από το Ταγματάρχη Διονύσιο Τερτινόπουλλο κατά την προηγούμενη μέρα στη περιοχή αυτή .

από εδώ είχαμε αποβιβαστεί από τα οχήματα μεταφοράς των ΣΕΜ και ακολούθως μέσω των χαραδρών κατεβήκαμε στους χώρους προστασίας και αντικατάστασης των Μονάδων Πεζικού.Στο Βάθος φαίνεται η ακριβής θέση του Διοικητηρίου που σήμερα έχει ανεγερθεί ο παράνομος ηλεκτροπαραγωγικός τους σταθμός των Τούρκων.
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 Ιουλίου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ακόμη μια μέρα στη περιοχή Παχυάμμου –Αλακάτι.
Γίνονται οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας . Επισύρεται η προσοχή για θέματα ασφαλείας στους επικεφαλείς . Γίνονται οι διάφορες συσκέψεις στη διοικητήριο, επιλύονται διάφορα προβλήματα , θέματα προμηθειών , θέματα επάνδρωσης , θέματα εξοπλισμού και επάνδρωσης θέσεων. Γίνονται οι ενημερώσεις προς τη τοπική Ανωτέρα (Ανωτέρα Τακτική Διοίκηση) — το Συγκρότημα– όπως και στη Δ.Δ.Κ.Κ. και φεύγει και αυτή η μέρα.

Στο βάθος της οροσειράς του Πενταδακτύλου στη περιοχή του χωριού Χάρτσιας φαίνονται οι αντένες είναι ο σταθμός αναμετάδοσης του ΓΥΑΗΛΑ πάνω από τη Χαλεύκα . Ανήκει στη Αρχή Τηλεποικοινωνιών Κύπρου ΟΤΕ Κύπρου ) και ήταν εγκαταστημενες και οι αναμεταδόσεις της Εθνικής Φρουράς . Εδώ κατά τη περίοδο της θητείας μου είχα υπηρετήσει 2 φορές εκ περιτροπής με άλλους Καταδρομείς των Μοιρών μας ένα μήνα κάθε φορά.Στις 20 Ιουλίου 1974 είχαν βομβαρδιστεί από τη Τουρκική αεροπορία .Είναι γι αυτό το λόγο που έγινε άμεση αντικατάσταση των ασυρμάτων σε όλες τις Μονάδες , Τάγματα και Μοίρες με πιο ισχυρούς και χωρίς τη χρήση αναμετάδοσης . Σε όλες τις μονάδες είχαμε υποστήριξη από το 45 τάγμα Διαβιβάσεων.Στη 34 Μ.Κ. είχαμε μαζί μας και αποσπασμένο διαβιβαστή του 45 Τ.Δ.
ΠΕΜΠΤΗ 1 Αυγούστου1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ξυπνάμε και με αυτή τη μέρα με εκκωφαντικές εκρήξεις στο βάθος του Καραβά –Λαπήθου παρά τη εκεχειρία. Για μας αρχίζει η ρουτίνα και η ανησυχία ταυτόχρονα.
Γίνονται κανονικά οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας . Επισύρεται η προσοχή επίσης για θέματα ασφαλείας στους επικεφαλείς των τμημάτων.
Όπως είναι γνωστό η 34 Μοίρα Καταδρομών είχε επάνδρωση μόνο από Εφέδρους Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και Καταδρομείς Ο διοικητής μας ήταν ο μόνος Μόνιμος Αξιωματικός .
Λόγο της ηλικίας μας τα βλέπαμε πολύ διαφορετικά και ζητούσαμε οι μέρες να είναι παραγωγικές.
Κάποιοι είχαν κόψει πράσινες ελιές και κατασκεύασαν τσακιστές ελιές . Κάποιος παρά του αντιθέτου άρμεγε τα ζώα που είχαν εγκαταλείψει οι βοσκοί της περιοχής και κατασκεύαζε χαλούμια και τα καθέκαστα. Γίνανε οι ανάλογες παραστάσεις να μην φαίνονται καπνοί και τελικά περιορίστηκε ο ΩΡΑΙΟΣ σε κλειστή καλύβα και σπιτάκι του βοσκού..
Το ελικόπτερο συνεχίζει να υπερίπταται και να καταγράφει τις ακριβείς θέσεις μας στη γραμμή αντιπαρατάξεως . Καμία μα καμία κίνηση προώθησης από μέρους των Τουρκικών στρατευμάτων προς το μέρος μας. Φαίνεται είχαν πάρει το μάθημα τους τις προηγούμενες μέρες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 Αυγούστου1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ακόμη μια μέρα στη περιοχή Αγίου Επικτήτου / Χάρτσιας.
Γίνονται κανονικά οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας . Επισύρεται η προσοχή επίσης για θέματα ασφαλείας στους επικεφαλείς των τμημάτων.
Πηγαινοέρχονται αξιωματικοί για επιθεώρηση των τμημάτων και των θέσεων μας .
Το μεσημέρι κτυπάει το τηλέφωνο εκστρατείας και ο Καταδρομέας / σκοπός της περιοχής με φωνή ανήσυχη που λέει ότι είδε μεγάλα ασυνήθιστα κύματα σε απόσταση περίπου ένα χιλιόμετρο και σε συγκεκριμένη περιοχή μόνο. Αμέσως με ξαναπαίρνει και μου λέει άκυρων , νόμιζα έλεγε………… διότι δεν υπάρχουν τώρα. Σε διάστημα 15 λεπτά σε άλλο παρατηρητήριο το ίδια ενημέρωση .
Αμέσως ενημερώνω το διοικητή και σε ελάχιστα λεπτά δίδεται οδηγία στα παραθαλάσσια παρατηρητήρια αυξημένη ετοιμότητα .<< προσέχετε από τυχών απόβαση >> πρέπει να είναι υποβρύχιο και καταγράφει τις θέσεις μας από θάλασσα ήταν η ενημέρωση. Με την άνωση του ίσως δημιουργούσε κύματα.
Περνάει και αυτή η μέρα…………………..

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΑΝΑΓΡΩΝ- ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΒΟΥΝΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Αυγούστου1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
Ακόμη μια μέρα στη περιοχή Αγίου Επικτήτου / Χάρτσιας.
Γίνονται κανονικά οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας από τα παρατηρητήρια και τους λόχους . Επισύρεται η προσοχή στους επικεφαλείς των τμημάτων, διμοιριών και λόχων , για θέματα ασφαλείας και δίδονται οι ανάλογες οδηγίες .
Πηγαινοέρχονται αξιωματικοί από τη περιοχή Κυθρέας για επιθεώρηση των τμημάτων και των θέσεων μας .
Αρχίζουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε την όλη κατάσταση και την μεγάλη ευθύνη που έχομε. Περιεργαζόμαστε τη περιοχή παρ όλο που για τους έφεδρους Καταδρομείς της 33 Μ.Κ. είναι γνώριμες οι περιοχές αυτές
Στο βάθος της οροσειράς του Πενταδακτύλου στη περιοχή του χωριού Χάρτσιας φαίνονται οι αντένες είναι ο σταθμός αναμετάδοσης του ΓΥΑΗΛΑ πάνω από τη Χαλεύκα . Ανήκει στη Αρχή Τηλεποικοινωνιών Κύπρου ΟΤΕ Κύπρου ) και ήταν εγκαταστημενες και οι αναμεταδόσεις της Εθνικής Φρουράς . Εδώ κατά τη περίοδο της θητείας μου είχα υπηρετήσει 2 φορές εκ περιτροπής με άλλους Καταδρομείς των Μοιρών μας ένα μήνα κάθε φορά. Στις 20 Ιουλίου 1974 είχαν βομβαρδιστεί από τη Τουρκική αεροπορία .Είναι γι αυτό το λόγο που έγινε άμεση αντικατάσταση των ασυρμάτων σε όλες τις Μονάδες , Τάγματα και Μοίρες με πιο ισχυρούς και χωρίς τη χρήση αναμετάδοσης . Σε όλες τις μονάδες είχαμε υποστήριξη από το 45 τάγμα Διαβιβάσεων. Στη 34 Μ.Κ. είχαμε μαζί μας και αποσπασμένο διαβιβαστή του 45 Τ.Δ.ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
Ξημερώνει Κυριακή .
Η δυτική περιοχή της Κερύνειας, κωμόπολης Καραβά , Λαπήθου και χωρίου Βασίλειας –Βαβυλά σείεται και σήμερα από της εκρήξεις και τους κανονιοβολισμούς από τα Τουρκικά πλοία.
Όλοι οι έφεδροι της 34 Μ.Κ. δεν γνωρίζουν το τι γίνεται στις περιοχές αυτές .Εμείς κρατούμε και σήμερα τις θέσεις μας και οι Τούρκοι καμιά μα καμιά κίνηση δεν κάνουν. Όλοι οι έφεδροι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουμε τις θέσεις μας μέχρι νεωτέρας διαταγής για το καλύτερο.
Οι περισσότεροι έφεδροι Καταδρομείς γνωρίζουν τις περιοχές αυτές . Ήταν οι περιοχές που από το Πέλλαπαις μέχρι και το Μερσινίκκι ήταν χώροι ασκήσεων κατά θητεία μας .Είχαμε κοινούς χώρους για ασκήσεις και συνεργάζονταν οι 32 Μ.Κ. μαζί με τη 33Μ.Κ. σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Οι δε ασκήσεις διαβίωσης ήταν οι ίδιοι χώροι που είμαστε σήμερα από το Παχύαμμο , Χάρσια, Χαλεύκα , Άγιος Αμβρόσιος Ακανθού , Δαυλός και Μερσινίκκι.
Παρά την εκεχειρία που έχουν συμφωνήσει οι Τούρκοι , τα Τουρκικά αποβατικά μαζί με τα ελικόπτερα τους, συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται προς τη Μικρά Ασία και να τα βλέπουμε από ανατολικά της Κερύνειας πολύ καθαρά.
Καθημερινά γίνεται έλεγχος για τα φαγητά ξηρής τροφής που μας έχουν προμηθεύσει.
Δίδονται οδηγίες , τα όπλα και τα πυρομαχικά να είναι καθαρά και ετοιμοπόλεμα.
Το Μερσινίκι είναι γνώριμο για τους Καταδρομείς από την Ηπειρωτική Ελλάδα του 1965-66 όπου είχαν τη μονάδα τους , που ανήκαν στη τότε Μεραρχία .
Οι φωτογραφίες είναι το μοναστήρι της Λάμπουσας στο Καραβά όπου οι Τούρκοι το κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και μετά από σκληρές μάχες στις 3 και 4 Αυγούστου 1974 . Στο μοναστήρι αυτό είχε την έδρα της η Πυροβολαρχία της περιοχής δυτικά της Κερύνειας και 2 χιλιόμετρα από το χώρο της εισβολής. Στις μάχες του Καραβά –Λαπήθου είχαν εμπλακεί αρκετές μονάδες τόσο κληρωτών όσο και εφέδρων οι οποίες στάλθηκαν από Λευκωσία και Μόρφου. Στη περιοχή αυτή είχε εμπλακεί και λόχος της 31 Μ.Κ. Οι κορυφογραμμές του Πενταδακτύλου στο βάθος , είναι η περιοχή από τη διάβαση του Αγίου Παύλου μέχρι το Κυπαρισσόβουνο, όπου οι Τούρκοι είχαν ανεβάσει ουλαμό αρμάτων μάχης Μ47 Αμερικάνικης κατασκευής και υπέστησαν τον εξευτελισμό από τους Εφέδρους μας .Η άλλη φωτογραφία είναι η Παραλία και η διάβαση των Πανάγρων . Στο Βάθος η Βασίλεια με το Βαβυλά και το Κυπαρισσόβουνο , το τέρμα της κορυφογραμμής του Πενταδακτύλου.

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΜΑΧΗΣ Μ47

Η ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΦΑΛΟΓΓΙΣΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ Μ47 ΕΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ —————————-Η ΕΠΟΜΕΝΗ

Η φωτογραφία είναι το μοναστήρι της Λάμπουσας στο Καραβά όπου οι Τούρκοι το κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και μετά από σκληρές μάχες στις 3 και 4 Αυγούστου 1974 . Στο μοναστήρι αυτό είχε την έδρα της η Πυροβολαρχία της περιοχής δυτικά της Κερύνειας και 2 χιλιόμετρα από το χώρο της εισβολής. Στις μάχες του Καραβά –Λαπήθου είχαν εμπλακεί αρκετές μονάδες τόσο κληρωτών όσο και εφέδρων οι οποίες στάλθηκαν από Λευκωσία και Μόρφου. Στη περιοχή αυτή είχε εμπλακεί και λόχος της 31 Μ.Κ. Οι κορυφογραμμές του Πενταδακτύλου στο βάθος , είναι η περιοχή από τη διάβαση του Αγίου Παύλου μέχρι το Κυπαρισσόβουνο, όπου οι Τούρκοι είχαν ανεβάσει ουλαμό αρμάτων μάχης Μ47 Αμερικάνικης κατασκευής και υπέστησαν τον εξευτελισμό από τους Εφέδρους μας .

ΕΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

ΕΦΕΔΡΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ Μ47
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Συνεχίζεται και αυτή η μέρα με την οποία όλη η Μοίρα είναι σε εγρήγορση . Γίνονται οι νενομισμένες αναφορές από τα τηλέφωνα εκστρατείας .
Οι διάφορες επαφές μέσω ασυρμάτων συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο με βάσει το πρόγραμμα των επαφών – εκπομπών με τις μονάδες μας και άλλους δέκτες.
Κατασκευάζονται νέες αμυντικές θέσεις με ορύγματα και ενισχύονται οι υφιστάμενες .
Έχει περάσει μια βδομάδα από τη αναχώρηση μας από τη Λευκωσία και αρκετοί Έφεδροι ζητούν από τη Διοίκηση να μάθουν για τις οικογένειες τους, ειδικά οι παντρεμένοι με παιδιά και οι καταγόμενοι από τη περιοχή της πόλης της Κερύνειας.
Γίνεται αναφορά για τη σημερινή ημέρα του Αυγούστου 1964.
Σαν σήμερα στις 5 Αυγούστου 1964 η 31 Μ.Κ. , η πρώτη Μοίρα Καταδρομών Κύπρου στη περιοχή Τυλληρίας σε διάστημα 20 ημερών μετά την δημιουργία της και ορκωμοσία των πρώτων νεοσυλλέκτων Καταδρομέων της Κύπρου<< 9 Ιουλίου 1964 >> εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις για καταστολή του παράνομου Τουρκικού θύλακα των Κοκκίνων. 1η Αυγούστου 1964 έγινε η μετακίνηση τους και στη συνέχεια αναλαμβάνουν τις σημαντικότερες αποστολές στη Περιοχή Λωρόβουνο, Αλεύκα Μοσφιλίου και άλλες περιοχές της Τυλληρίας, σε συνεργασία με τα άλλα τάγματα της περιοχής του 206 Τ.Π. και δύο λόχοι εθελοντών του Βάσου Λυσσαρίδη και του Νίκου Σαμψών που έσπευσαν για καταστολή της εξέγερσης των Τούρκων στασιαστών. Ακολούθως οι άπειροι Κύπριοι Καταδρομείς τις υπόλοιπες μέρες ειδικά την 7η Αυγούστου εξουδετερώνουν ισχυρά Τουρκικά πολυβολεία και καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις κλειδιά της περιοχής.
Μερικοί δε από τους Εφέδρους Καταδρομείς που είναι μαζί μας ήταν και στις επιχειρήσεις της 31Μ.Κ. στη περιοχής Τυλληρίας του 1964.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΝΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΝΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΕΣΔΑΚ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ -ΒOΛΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥ 1964 31Μ.Κ.

ΜΕΤΆ ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΛΩΡΟΒΟΥΝΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΟΧΑΓΟ ΤΟΥΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗ.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΑΞΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ , ΑΠΛΙΚΙΩΤΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
ΤΡΙΤΗ 6 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Η σημερινή ημέρα 6 Αυγούστου Εορτή Χρυσοσώτηρος Ακανθούς.
Οι Έφεδροι Καταδρομείς οι καταγόμενοι από τη περιοχή της Ακανθούς μας υπενθυμίζουν και σε άλλους μας ενημερώνουν ότι η σημερινή ημέρα είναι η μεγαλύτερη ημέρα για τη περιοχή αυτή που είμαστε εδώ. Πιο κάτω και σε πολύ λίγα χιλιόμετρα είναι η Ακανθού με τη επιβλητική της εκκλησία και τη θαματουργό εικόνα του Χρυσοσώτηρος της . Πλήθη πιστών από όλη τη Κύπρο τέτοια μέρα συρρέουν για να προσευχηθούν στη Άγια θαυματουργό εικόνα της.
Ο δρόμος Κερύνειας προς Ακανθού είναι κλειστός και καμιά ψυχή δεν περνά και προστατεύεται από τη 34 Μ.Κ.
Όλη η περιοχή είναι βουβή . Ούτε τα πουλιά δεν κελαηδούν.
Όλη η περιοχή της επαρχίας Κερύνειας και πιο πέρα της Ακανθούς είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και οι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και καταφεύγουν νομιζόμενοι σε πιο Ασφαλείς περιοχές της Αμμοχώστου.
Ο Ναός του Χρυσοσώτηρος στη Κωμόπολη Ακανθούς και η πανοραμική θέα με φόντο τη θάλασσα του πελάγους της Κιλικίας.

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΑΟΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΙ…

Δυστυχώς η Κωμόπολις Ακανθού έχει κατεδαφιστεί και μόνο το 10 % των σπιτιών της έχουν απομείνει.

Είναι καλό να γνωρίζουν και άλλοι τη περιοχή αυτή διότι από το σημείο αυτό τέτοια νύκτα 6 Αυγούστου κάθε χρόνο το φεγγάρι διαπερνά το φως του από μια τρύπα των βράχων αυτών και δείχνει ακριβώς το σημείο της εκκλησίας και που ήταν η εικόνα.
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Συνεχίζεται και αυτή η μέρα με την οποία όλη η Μοίρα είναι σε εγρήγορση . Γίνονται οι νενομισμένες αναφορές από τα τηλέφωνα εκστρατείας .
Οι διάφορες επαφές μέσω ασυρμάτων συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο με βάσει το πρόγραμμα των επαφών – εκπομπών με τις μονάδες μας και άλλους δέκτες.
Ελέγχονται όλες οι νέες αμυντικές θέσεις με ορύγματα και ενισχύονται οι υφιστάμενες .
Κατά τη αντικατάσταση του Τάγματος Πεζικού διαπιστώσαμε ότι μεγάλα παραλιακά οχυρωματικά έργα-πολυβολεία που ήταν κατασκευασμένα από το 1965-67, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ή καλύτερα δεν είχαν επανδρωθεί κατά τις προηγούμενες μέρες .
Μου φέρνουν θύμησες κατά τη διάρκεια της θητείας μου το 1970-72 στη 33 Μ.Κ. στο Πέλλαπαις είχαμε οδηγίες όπως κάθε Σάββατο και Κυριακή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες Λάντροβερ με έφεδρο Αξιωματικό , διαβιβαστή το οδηγό και ακόμη ένα Καταδρομέα να γίνεται έλεγχος και επιθεώρηση όλων των πολυβολείων από Βασίλεια , Βαβυλά , Αηρκώτισσα, Άγιο Γεώργιο , Κερύνεια, Θέρμια , Καράκουμι, Αγιο Επίκτητο , Παχύαμμο, Αλακάτι , μέχρι και Άγιο Αμβρόσιο .Δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο που είχε γίνει η εισβολή και είμαστε και τώρα με τη 34 Μ.Κ. Προσωπικά , ως διαβιβαστής είχα πάρει μέρος , πάρα πολλές φορές σε αυτή τη αποστολή. Σε δύο περιπτώσεις η μία στη περιοχή που είχε το σπίτι του ο Τούρκος Πρέσβης περιοχή Αγίου Επικτήτου – Καζάφανι – Βόσπορος –όπως και στο Παχύαμμ ο διαπιστώσαμε ότι στη σκιά των πολυβολείων έκαναν τις σούβλες τους οι Τουρκοκυπριακές οικογένειες . Γίνετο αναφορά τόσο προς το ΓΕΕΦ όσο και προς Αστυνομία Κερύνειας . Σε άλλη περίπτωση στη προσπάθεια μας να γίνει επιθεώρηση στη παραλία του Αλακάτι μείναμε στη άμμο και ζητήσαμε βοήθεια από τους Έλληνες λουομένους .
Το Αλακάτι είναι ΗΤΑΝ μία εξαιρετική παραλία μήκους πέρα των 500 μέτρων με άμμο χρυσό και περιβάλετε ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΟ από θάμνους και πεύκα . Είναι η περιοχή όπου οι χελώνες καρέτα-καρέτα γεννούσαν τα αυγά τους και δεν ενοχλούντο από τους λουόμενους.
Τα πολυβολεία αυτά είχαν κατασκευαστεί με οδηγίες της Στρατιωτικής διοίκησης όταν Αρχηγός ΑΣΔΚ –Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Κύπρου- ( το μετέπειτα ΓΕΕΦ) ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής . Φαίνεται ότι από το 1965 γνώριζαν << οι φύλακες >> ότι το ενδεχόμενο εισβολής ένα από τα επικρατέστερα σημεία ήταν τα παράλια της Κερύνειας. Τα πολυβολεία αυτά ήταν τεράστιοα από απόψεως μεγέθους και η κατασκευή τους ήταν από ισχυρά σκυροδέματα με ενίσχυση από οπλισμό. Μπορούσαν δε να επανδρωθούν μέχρι και ομάδα 10 ατόμων με όλο το σχετικό εξοπλισμό τους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εκρήξεις συνεχίζονται στα δυτικά της Κερύνειας . Η δε νύκτες σε πολλές περιπτώσεις γίνονται μέρες με τις πυρκαγιές στο Πενταδάκτυλο πάνω από το Καραβά και τις λάμψεις των εκρήξεων. Κατά τα άλλα η εκεχειρία συνεχίζεται από εμάς μόνο. Η 34 Μοίρα Καταδρομών διατηρεί τις θέσεις της.
Τέτοιες μέρες ακούοντας τους βομβαρδισμούς στη περιοχή Κερύνειας – Καραβά φέρνουν επίσης συνεχώς θύμησες και τις μάχες της Μανσούρας όπου άκουα τους βομβαρδισμούς των Τούρκων από το χωριό μου τη Φιλιά στη Περιοχή Μόρφου όταν ήμουν 12 χρόνων. Ήταν επίσης ένα μέρος των συζητήσεων με τους παλαιούς Καταδρομείς οι οποίοι είναι μαζί μας και είχαν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις αυτές.
Κατά τη προάσπιση της περιοχής της Τυλληρίας πριν 10 χρόνια ακριβώς 7 Αυγούστου 1964 είχαν ως αποτέλεσμα και το πότισμα της γης με Ελληνικό αίμα .
Ο απολογισμός μετά τις μάχες είναι.
– Πέντε του 206 Τ.Π.
– Δέκα του 216 Τ.Π.
– Τριών της 31 Μ.Κ.
– Δύο της 21 ΕΑΝ
– Εφτά της Ακταιωρού Φαέθων
– Εφτά του 83 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
– Οκτώ του 85 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
– Πέντε της Νοσοκομειακής Μονάδας του 8ου Τ.Σ.
– Δύο του Λόχου Εθνοφρουράς Παχυάμμου
– Τεσσάρων του Λόχου Εθνοφρουράς Κάτω Πύργου
– Εφτά ιδιωτών.
Σύνολο 60 οι θυσιασθέντες στην Τηλλυρία το 1964, με τα ονόματά τους και τον τόπο καταγωγής τους από την Κύπρο και τη μητέρα Ελλάδα, με ανεξίτηλα γράμματα στο Μνημείο στον Άγιο Ραφαήλ του Παχυάμμου Τυλληρίας όπου τελείται επισήμως κάθε Αύγουστο το Μνημόσυνό τους.
Οι φωτογραφίες του μνημείου στο προαύλιο της Εκκλησίας στο Παχύαμμο Τυλληρίας είναι σχετικές. Στη άλλη φωτογραφία φαίνεται ο σημερινός θύλακας των Κοκκίνων.









ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1964 . ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΟ ΠΑΧΥΑΜΜΟ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ



ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1964 ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΩΡΟΒΟΥΝΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Ξημερώνει ακόμη μια μέρα στη περιοχή της Κερύνειας για όλους αλλά για τους ασυρματιστές/ διαβιβαστές άρχισε ακόμη μια μέρα. Εδώ και 12 μέρες διατηρούμαστε σχεδόν ξύπνιοι όλο το εικοσιτετράωρο. Από εμάς εξαρτάται όλη η Μοίρα. Είμαστε το συγκοινωνιακό νεύρο της Μοίρας με το υπόλοιπο κόσμο της Λευκωσίας. Δίνουμε αναφορές και παίρνουμε αναφορές. Παίρνουμε νέα και δίδουμε λυπητερά νέα, υπάρχουν καλά νέα ;
Τα νέα μας είναι ότι είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας , καμία παρεκτροπή από κανένα λόχο, διμοιρία , ομάδα ή Καταδρομέα δεν υπάρχει , είμαστε στο πνεύμα του Καταδρομέα , και αυτά που μάθαμε στη εκπαίδευση μας κατά τη διάρκεια της θητείας των 2 χρόνων, τηρουμένων όλων των κανόνων του καταδρομικού πνεύματος διατηρούμαστε σε ακμαίο Ηθικό. Αυτές οι σκληρές ασκήσεις των δύο χρόνων μας κράτησαν σε αυτό το ψυχικό και σωματικό υψηλό επίπεδο. Ανεξάρτητα εάν είχαμε απολυθεί προ πολλού.
Οι καιρικές συνθήκες είναι συνθήκες με πολύ ψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού μαζί με υγρασίες.
Ανακούφιση μας είναι οι σκιές των ελαιοδέντρων, χαρουπιών , πεύκων και άλλων δένδρων της περιοχής. Παρέα και σύντροφοι μας είναι τα ερπετά της περιοχής .
Ξαφνικά από μακριά ακούονται μεγάλοι θόρυβοι και ταυτόχρονα παίρνουμε τηλεφωνήματα ,από τα ακραία παρατηρητήρια προς τον Άγιο Επίκτητο , ότι οι μηχανές των Τουρκικών Αρμάτων /Τεθωρακισμένων είναι σε λειτουργία. Σταματούσαν και επανάρχιζαν και αυτό επαναλαμβάνετο για αρκετή ώρα. Δίδονται οδηγίες για ετοιμότητα και ψυχραιμία .
Η ερμηνεία από μέρους του Διοικητή μας ήταν ότι προσπαθούσαν να μας δημιουργήσουν Ψυχολογικός πόλεμος από μέρους των εισβολέων και να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας .Καμία ανταπόκριση από μέρους μας. Διατηρούμε τις θέσεις μας και σε πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας και ασφαλείας.
Όλος ο οπλισμός και ειδικά όλα τα πολυβόλα είναι έτοιμα και στραμμένα προς τον Τούρκο εισβολέα.
Οι δρόμοι όλοι είναι ναρκοθετημένοι με αντιαρματικές νάρκες και κατά οχημάτων παντός τύπου .
Τα αντιαρματικά , οι Όλμοι και τα Π.Α.Ο. είναι όλα έτοιμα . Όλοι οι Αξιωματικοί Υπαξιωματικοί και Καταδρομείς είναι στις θέσεις τους και διατηρούνται σε πολύ ψηλό βαθμό ετοιμότητας για κάθε τι το ενδεχόμενο.
Γίνεται επί τόπου επιθεώρηση από το Διοικητή μας και με τους υπευθύνους Αξιωματικούς δίδονται οδηγίες τρόπου αντιμετώπισης τυχών προέλασης των εισβολέων και όλοι είμαστε στα καθήκοντα μας με το χέρι στη σκανδάλη. Γίνονται ενημερώσεις προς το ΓΕΕΦ και στο ταχτικό Συγκρότημα στη περιοχή Κυθρέας.
Η 34 Μοίρα Καταδρομών σε πλήρη ετοιμότητα , οι Καταδρομείς της δεν αστειεύονται.
Είμαστε για όλα. Οι χαράδρες του Αγίου Επικτήτου και Χάρτσιας θα ήταν ο τάφος των Τούρκων εισβολέων τυχών κίνηση των . Το αποδείξαμε τις προηγούμενες μέρες.
Τελικά καμία ενέργεια από μέρους των Τούρκων εισβολέων.
Η ετοιμότητα μας συνεχίζεται και το βράδυ.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Η μέρα ξημερώνει με τις εκκωφαντικούς εκρήξεις να ακούονται στο βάθος δυτικά της Κερύνειας περιοχή Καραβά – Λαπήθου ίσως για να μας υπενθυμίσουν ότι ,<<συνεχίζεται η εκεχειρία>>. Νέα δεν γνωρίζουμε το τι γίνεται στη άλλη περιοχή της Κερύνειας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι με τη αναχώρηση μας στη περιοχή αυτή ταυτόχρονα είχαν αναχωρήσει και άλλες δυνάμεις Καταδρομών προς τα Πάναγρα και το Καραβά .
Κάποιοι Καταδρομείς είχαν ατομικά μικρά ραδιοφωνάκια και άκουαν κάποιες ειδήσεις και αυτές ήταν συγκεχυμένες. Κάποιοι όμως άκουαν και γνώριζαν τα πραγματικά γεγονότα από τους Αγγλικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC.
Κάποιοι ακούοντας τις ειδήσεις από τα ραδιοφωνάκια έλεγαν για συνομιλίες στη Γενεύη.
Στο βάθος της θάλασσας υπήρχε αυξημένη κίνηση Τουρκικών πλοίων και άλλων . Ελικόπτερα πηγαινοέρχονταν από τα βάθη της Μικράς Ασίας προς τη Κερύνεια.
Καμιά κίνηση προώθησης των Τούρκων εισβολέων σε νέες θέσεις ούτε και σήμερα δεν γίνεται στη περιοχή μας από τη θάλασσα μέχρι τη περιοχή του Κάστρου του Βουφαβέντου .
Εμείς παρά τη απομόνωση μας από το υπόλοιπο κόσμο διατηρούμαστε σε ψηλό επίπεδο ετοιμότητας .
Καθαρισμός όπλων , λύση , αρμολόγηση των όπλων που έχουμε , κάποιες στοιχειώδεις καθαριότητες στο χώρο διαμονής μας είναι από τα στοιχεία που απασχολούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα οχήματα προσωπικού πηγαινοέρχονται προς τη Λευκωσία για μεταφορά υλικού Εφοδιασμού , και άλλων υλικών για τις ανάγκες της Μοίρας.
Ένα δε σημαντικό γεγονός που έρχεται να μας προβληματίσει είναι :
Στη Λευκωσία γίνεται η παύση / αντικατάσταση του διοικητή Καταδρομών συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κομπόκη και γίνεται η διαδικασία επαναπατρισμού του .
Από μέρους της διοίκησης μας καμιά αναφορά δεν γίνεται για το γεγονός αυτό. Οι διαβιβαστες εφαρμόζουμε το <<ΑΚΟΥ- ΒΛΕΠΕ -ΣΙΩΠΑ >>
Η μέρα κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η δε νύκτα τη συνηθίζουμε τη περνάμε όπως τις άλλες κάποιες με φεγγάρι και κάποιες νύκτες χωρίς φεγγάρι.
Η προσοχή μας δε τα βράδια είναι ιδιαίτερα αυξημένη γεγονός που μας φέρνει στο αντικείμενο μας εμάς τους Καταδρομείς.<< ΧΡΩΜΑ , ΛΑΜΨΗ και ΣΚΙΑ>>
Η πρώτη φωτογραφία είναι δυτικά της Κερύνειας και η άλλη ανατολικά της Κερύνειας . Ο προβληματισμός μας η μορφολογία της περιοχής .Ακόμη τον σκεφτόμαστε ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να γίνει εισβολή σε αυτή τη περιοχή………
Φωτογραφία απο τον Άγιο Ιλαρίωνα περιοχή δυτικά της Κερύνειας όπου έγινε η τουρκική εισβολή το 1974. Το χωριό που φαίνεται είναι το Κάρμι. Πιο κάτω ο Καραβάς -Λάπηθος και Βασίλεια.
Φωτογραφία από τον Άγιο Ιλαρίωνα περιοχή ανατολικά της Κερύνειας .Φαίνεται ένα μέρος της Κερύνειας , πιο κάτω το Καράκουμι , ο Άγιος Επίκτητος , Χαρτσια και Ακανθού στο βάθος . Πιο πάνω το Πέλλαπαις όπου ήταν η αφετηρία της 33Μ.Κ. προς Αγιο Ιλαρίωνα στις 20 Ιουλίου .
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝΗ μέρα ξημερώνει οι Λόχοι, διμοιρίες ,ομάδες είμαστε στις θέσεις μας .Στο βάθος η Κερύνεια να βρίσκεται σε αναβρασμό και να ψήνετε κυριολεκτικά ,τόσο από θερμοκρασίες , όσο και από χρώμα κόκκινο των πυρκαγιών όπως και το κόκκινο χρώμα του βάρβαρου Τούρκου ανατολίτη . Πλοία να πηγαινοέρχονται από τη Μικρά Ασία και Ελικόπτερα να επιθεωρούν τη διαδρομή τους. Το τι φέρνουν το έχουμε αντιληφθεί όλους . Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ .
Μας δίδονται οδηγίες για αυξημένα μέτρα ασφαλείας προς όλη τη γραμμή αντιπαρατάξεως και ταυτόχρονα περισσότερο έλεγχο τις παράκτιας ζώνης . Οι Αξιωματικοί έρχονται σε περισσότερη επαφή με τους Καταδρομείς και μας δίδουν διάφορες οδηγίες και ταυτόχρονα επιλύουν διάφορα προβλήματα ρουτίνας. Εφοδιασμό , σίτιση Τρόφιμα , φαγητά, Αγγαρείες , καθαριότητες, σκοπιές και άλλα………………..
Οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής όπως ακούμε κάθε μέρα συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς από τα τουρκικά πλοία κυρίως προς τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς . Φαίνεται ότι τα βρίσκουν πολύ σκούρα για προώθηση τους προς τη διάβαση των Πανάγρων. Η λεγόμενη εκεχειρία από μέρους τους είναι άγνωστη λέξις , οι δε δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς εξαπατούνται με τη όλη στάση των Ηνωμένων εθνών με τους Κυανόκρανους τους και τα ελικόπτερα τους που επιτηρούν τις θέσεις των δύο πλευρών. Φαίνεται ότι τα ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών και οι εντολοδόχοι τους , μάλλον υποβοηθητικοί ήταν στη όλη προσπάθεια για τη καταστροφή της Κύπρου.
Εμείς στη αντίθετη πλευρά της Κερύνειας –Ανατολικά- κρατούμε τις θέσεις μας χωρίς να γνωρίζουν οι Τούρκοι τον ακριβή αριθμό μας , τη δύναμη και εξοπλισμό μας γενικά .Το μόνο που ήξεραν επίσημα ήταν τα καταιγιστικά και πυκνά πυρά της Μοίρας μαζί με Λόχο Πεζικού που κρατούσαμε τη Περιοχή Παχυάμμου – Κλεπίνης μέχρι το Πενταδάκτυλο .Φαίνεται ότι το πράσινο μπερέ είχε κάμει τη δουλειά του για καλά.
Από μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς ανακοινώνεται σιωπηρώς η τοποθέτηση νέου Διοικητή Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου Δ.Δ.Κ.Κ. και αναλαμβάνει ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Καλογιάννης και ταυτόχρονα έχει και το αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρη υποδιοικητή του . Ακολούθως διοικητή με τη δημιουργία 2ου Συντάγματος Καταδρομών κατά τη διάρκεια του2ου γύρου της Τουρκικής εισβολής. Στις 10 Οκτωβρίου ο αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρης αναλαμβάνει ως νέος διοικητής τη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου με την αναδιάταξη όλων των Μοιρών .
Και οι δύο είναι γνώριμοι στα Κυπριακά εδάφη .Είχαν Υπηρετήσει στη Εθνική Φρουρά με επιτυχίες στη εκτέλεση των καθηκόντων και των αποστολών τους . Ο αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρη έχει στις περγαμηνές του τις μάχες της Τυλληρίας στο Λωρόβουνο και Μανσούρα όπου με τη 31η Μοίρα Καταδρομών ως Υπολοχαγός και διοικητής λόχου και άλλα Τάγματα Πεζικού είχαν καταστείλει την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών –στασιαστών μετά από σφοδρές μάχες τον Αύγουστο του 1964 σαν τέτοιες μέρες.
Στις φωτογραφίες φαίνονται οι θέσεις των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και εξελίξεις της εισβολής του 1974 με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας . Στα υπόλοιπα πλάνα φαίνονται οι πληθυσμοί της Κύπρου όπως και των Αγγλικών βάσεων. Το Υπόμνημα είναι σχετικό.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Ούτε σήμερα κτύπησε καμιά καμπάνα της περιοχής για τη λειτουργία της Κυριακής .
Γίνεται η νενομισμένη αναφορά μέσω των τηλεφώνων εκστρατείας . Κανένα πρόβλημα από μέρους των λόχων προς αναφοράν. Καλούνται όλοι οι Αξιωματικοί και επιτελείς των λόχων και των διμοιριών στο προσωρινό Διοικητήριο. Η εντολή ήταν να παρευρεθούν άπαντες .
Στη συνάντηση ο Διοικητής αναφέρει ότι έχει εντολή από τη Διοίκηση Καταδρομών όπως η 34η Μοίρα αντικατασταθεί στις θέσεις αυτές ,που κατέχει με επιτυχία ,με τη 32α Μοίρα Καταδρομών . Η αντικατάσταση θα γίνει την επομένη το πρωί χωρίς καμιά εκδήλωση από μέρους των Εφέδρων Καταδρομέων . Να κρατηθεί με πάσα μυστικότητα από τους Κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών όπως και των Τούρκων εισβολέων. Τα οχήματα να έχουν τη συνήθη διαδρομή τους ως οχήματα ανεφοδιασμού.
Η 34Η Μοίρα να επιστρέψει στη Λευκωσία .Περισσότερες οδηγίες και οι νέες μας θέσεις και καθήκοντα θα δοθούν την επομένη. Τα αισθήματα μας ήταν ανάμεικτα. Πολλά ερωτήματα. Η βασικότερη ερμηνεία ήταν ότι επιτέλους οι Τούρκοι εισβολείς θα τηρήσουν την εκεχειρία .Ος εκ τούτου ήταν ευκαιρία να γίνει αναδιάταξη των Δυνάμεων μας και ειδικά των Ειδικών Δυνάμεων μετά τη κόπωση των 15 ημερών απομονωμένοι από τους πάντες. Χρειαζόμαστε αντικατάσταση για τόνωση του Ηθικού μας γνωρίζοντες ότι στη Μοίρα μας είχαμε και τριαντάρηδες και βάλε και πολλοί από αυτούς είχαν και οικογένειες.
Όμως , πάρα πολλοί Καταδρομείς καταγόμενοι από τη περιοχή της Κυρήνειας είχαν εκφράσει την αντίθεση τους και ζητούσαν όπως μείνουν με τη 32α Μοίρα.
Πώς να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές όταν τα σπίτια ,τα χωριά τους και η Ιστορία τους είναι δεμένη με τους χώρους αυτούς ; Σε μερικούς είχε επιτραπεί το αίτημα τους.
Αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε σιωπηρώς . Τα μόνα που δεν πρέπει να μετακινηθούν σε καμιά περίπτωση είναι τα ομαδικά όπλα πολυβόλα , Π.Α.Ο. , αντιαρματικά ,Όλμοι και άλλα. Οι Έφεδροι καταδρομείς πρέπει να μείνουν στη θέση των μέχρι τη πλήρη παρουσίαση όλων των Καταδρομέων της 32ας Μοίρας στις αντίστοιχες θέσεις.
Η φωτογραφία είναι η περιοχή της Ανατολικής Κερύνειας .Είναι η ζώνη προστασίας της 34ης Μοίρας Καταδρομών . Λήφθηκε από τη περιοχή του Δασικού σταθμού Χαλεύκας κάτω από το Γυαηλά και φαίνεται η Οροσειρά του Πεναδακτύλου μέχρι τη θάλασσα Αγίου Επικτήτου και Χάρτσιας. Η περιοχή ολόκληρη ΉΤΑΝ καλυμμένη από πεύκα μέχρι τη θάλασσα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Εγερτήριο με τη ανατολή του ηλίου . Ο ήλιος να ανατέλλει από τα βάθη της ανατολής και τις χερσονήσου του Αποστόλου Ανδρέα. Μια μέρα με πολλά συναισθήματα. Επιστροφή στη Λευκωσία.
Η αποστολή μας εξετελέσθη ; Φυσικά και όχι. Θέλαμε την οπισθοχώρηση των Τούρκων εισβολέων με όλα τα δυνατά μέσα. Τα καταφέραμε ; φυσικά και Όχι .Θέλαμε τη Ελευθέρωση της Κερύνειας και επιστροφή των κατοίκων της τα καταφέραμε ; ΟΧΙ.
Όμως ένας από τους κύριους σκοπούς μας είναι και ήταν η συγκράτηση των Τούρκων εισβολέων για να δοθεί χρόνος στη πολική και στρατιωτική ηγεσία για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικούς τρόπους . Το σκοπό αυτό τον ΠΕΤΥΧΑΜΕ και με το παραπάνω . Κρατήσαμε τις θέσεις μας σύσσωμη , μονιασμένη και μια γροθιά έναντι του Τούρκου εισβολέα και αποδείξαμε ότι οι Καταδρομείς αυτά που έχουν εκπαιδευτεί τα εφαρμόζουν στη πράξη . Κρατήσαμε τις θέσεις μας ως εφεδρική μονάδα κανένας μα κανένας δεν εγκατέλειψε τις θέσεις του και ο Διοικητής μας είχε ήσυχη τη συνείδηση του.
Σε σύγκριση με τα αμούστακα παιδιά των 18 χρόνων που διοικούσε πρόσφατα και γνώριζε ότι οι μικροί Καταδρομείς που εκτελούσαν τις αποστολές τους ήταν υπόδειγμα των υπολοίπων μονάδων του στρατού μας , είχαν δε μεγάλη πειθαρχία και ψηλό Ηθικό , διαπίστωσε ότι έφερε σε αυτούς τους χώρους μια πολυπληθή Μοίρα εφέδρων Καταδρομέων σε μεγάλη ηλικία και οι μεγάλοι Καταδρομείς ανεξάρτητα ηλικίας είχαν και αυτοί την ίδια πειθαρχία και Ηθικό .
Οι οδηγίες ήταν σαφείς . ΝΑΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με μάχιμη Μονάδα Κληρωτών με εφέδρων. Αυτό ήταν σαφές και αυτό εφάρμοσε ο Διοικητής μας . Η 34η Μοίρα έχει άλλη αποστολή και αυτό ήταν ξεκάθαρο.
Είμαστε για 15 ημέρες οι 300 του Λεωνίδα – του Διονύση Ντερτινόπουλλου — η 34η ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ και φυλάγαμε τις Θερμοπύλες της Ανατολικής Κερύνειας. ΝΑΙ τον σκοπό μας τον πετύχαμε ΟΛΟΙ μας .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν η ς επιστροφή χωρίς καμιά απώλεια όπως είχε αρχίσει η αποστολή αυτή .
Με την άφιξη όλων των λόχων της 32ας Μοίρας Καταδρομών άρχισε σταδιακά η αντικατάσταση και η έναρξη της αποχώρησης της 34ης Μοίρας προς Λευκωσία. Η επάνδρωση και αντικατάσταση των θέσεων έγινε ομαλά.
Ενθυμούμε πάρα πολύ καλά μία από τις εντολές ήταν να ΜΗΝ γίνει αντικατάσταση των διαβιβαστών/ ασυρματιστών του 45ου Τ.Δ. και αν συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντα τους με τους διαβιβαστές της 32ας Μοίρας. Όλα τα καλώδια εκστρατείας και τηλέφωνα παρέμειναν στη θέση τους και ενημερώθηκαν οι διαβιβαστές της 32ας Μοίρας και τα παρέλαβαν.
Με τη αναχώρηση μας και το ανέβασμα μας στα αυτοκίνητα η καρδιά μας κτυπούσε δυνατά και σε κάποιες στιγμές δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε . Ήταν το ανεξήγητο σε πολλούς από εμάς ,δεν υπήρχε ερμηνεία.
Η διαδρομή της επιστροφής μας προς Λευκωσία ήταν Αλακάτι , ο παραλιακός δρόμος προς Χάρτσια, Ανεβαίνουμε προς το δασικό σταθμό Χαλεύκας πάνω μας ο Γυηλάς και δεξιά μας το Αρμενομονάστηρο , όλους μας το βλέμμα προς τα παράλια της Κερύνειας.
Η υπέροχη θέα του πράσινου με το γέρο Πενταδάκτυλο να μας φωνάζει …………..<<πού με αφήνετε ……….εγώ σας προστάτευα για χρόνια από τους Σαρακινούς και άλλους εχθρούς της Κύπρου μας ……… Εδώ είναι που ο Διγενής Ακρίτας πάτησε πάνω μου με τα πέντε του δάκτυλα και πηγαινοερχόταν στη Μικρά Ασία και σας προστατεύαμε …………………………αυτοί οι ανατολίτες βάρβαροι που έχουν έρθει πρόσφατα τους έχω ξαναζήσει για 300 χρόνια ……είναι οι χειρότεροι που πέρασαν από εδώ ………Να προσέχετε………….. Να προσέχετε ……..Να προσέχετε ….ο Θεός να βάλει το χέρι του …τους ξέρω αυτούς………>>
Βλέπουμε μέχρι κάτω τη Θάλασσα της Κερύνειας και………………………. περνούμε το δασικό σταθμό Χαλεύκας , Ήταν η τελευταία φορά που βλέπαμε την Επαρχία Κερύνειας από τη περιοχή της Χαλεύκας
Κατεβαίνουμε προς Κυθρέα , Μια Μηλιά . Όλες οι περιοχές είναι γεμάτες με στρατό μας ,περισσότερος από τη ημέρα της αναχώρησης μας προς Παχύαμμο. Αυτοκίνητα γεμάτα εθνοφρουρούς κληρωτούς και εφέδρους να φθάνουν προς τη περιοχή Μια Μηλιάς και να παίρνουν θέσεις άμυνας . Η περιοχή από Πενταδάκτυλο μέχρι το ΣΟΠΑΖ να είναι σαφώς ενισχυμένη με όλους τους τύπους αντιαρματικών όπλων και τα εναπομείναντα σε δράση μάχης άρματα μάχης Τ34 . Μέχρι και αντιαρματικές τάφρους είδαμε να κατασκευάζονται σε διάφορες περιοχές. Υπήρχε δε μεγάλη δραστηριότητα από μέρους πολλών μονάδων της περιοχής.
Περνούμε από Καιμακλί , Αγλαντζιά και μετά φθάνουμε στο στρατόπεδο ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ στη Αθαλάσσας. Ο Λόχος διοικήσεως πηγαίνει στο στρατόπεδο του Εφεδρικού –της Αστυνομίας- δίπλα από το Ραδιοφωνικό σταθμό Κύπρου και ΓΕΕΦ.
Κατά τις απογευματινές ώρες μας δίνεται οδηγία όπως όλα τα λαντ ρόβερ της Μοίρας εφαρμοστούν νέοι ασύρματοι της αστυνομίας Κύπρου και σε συχνότητες συμβατές με όλες τις Μονάδες του Δ.Δ.Κ.Κ. του 45 Τ.Δ. και Γ.Ε.Ε.Φ. Η εγκατάσταση γίνεται σε συνεργείο της Αστυνομίας από το Υπεύθυνο Αξιωματικό της Αστυνομίας. Η συνεργασία ήταν άψογη από κάθε άποψη.
Το αναφέρω διότι πριν 25 ημέρες , ημέρα του πραξικοπήματος Καταδρομείς και Αστυνομία ήταν σε πλήρη πολεμική ρήξη μεταξύ τους . Αστυνομικοί και Καταδρομείς είχαν σκοτωθεί μεταξύ τους . Αστυνομικοί και αξιωματικοί τους είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στις κεντρικές φυλακές. Με την έναρξη της Τουρκικής εισβολής Αστυνομία και στρατός έγιναν ΕΝΑ για προάσπιση της Ακεραιότητας της Κύπρου και Επίθεση ενάντια στον ξένος Κατακτητή. Όλος ο εξοπλισμός της Αστυνομίας αυτοκίνητα , όπλα, πυρομαχικά και άλλα, μαζί με το προσωπικό της ήταν σε πλήρη συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία. Μέχρι και στρατιωτικές στολές –φαιοπράσινες στολές- της αστυνομίας δόθηκαν προς Εφέδρους. Αξιωματικοί της αστυνομίας να ηγούνται λόχων ενάντια στο Τούρκο εισβολέα.
Τέτοια στολή φαιοπράσινη είχα προμηθευτεί από τα προσωπικά αντικείμενα του αδελφού μου που υπηρετεί στο αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου .
Όλο το βράδυ το περνάμε στο στρατόπεδο του Εφεδρικού -της Αστυνομίας – και συνεχίζουμε όλη τη νύκτα στη εγκατάσταση των ασυρμάτων σε πολλά λαντ ροβερς στρατιωτικά και πολιτικά στα οποία είχε γίνει επίταξης των .
Στη φωτογραφία οι ακριβείς θέσεις της 34Μ.Κ. όπως τις παραδώσαμε στη 32α Μ.Κ. , και η πανοραμική όψη της ανατολικής πλευράς της Κερύνειας —βουνό και θάλασσα—-όπως και ο γέρο Πενταδάκτυλος
ΤΡΙΤΗ 13 Αυγούστου 1974
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ- ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Με το ξύπνημα αυτών που κοιμήθηκαν, συνεχίζουμε την συμπλήρωση της εγκατάστασης των ασυρμάτων στα λαντροβερς. Οι εγκαταστάσεις του Γυαηλά ήταν ήδη σε αχρηστία . Είχε γίνει έλεγχος των ασυρμάτων από τις νέες αναμεταδώσεις της αστυνομίας στη περιοχή Τροόδους και όλα είναι σε πλήρη λειτουργία..
Μας δόθηκε ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με κάποιος συγγενείς μας στη Λευκωσία και να στείλουμε μηνύματα στις οικογένειες μας ότι είμαστε καλά και είμαστε στη περιοχή Λευκωσίας . Ήμουν περίεργος να περιεργαστώ τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου του Εφεδρικού της αστυνομίας. Το Εφεδρικό ήταν ένας λόχος στρατιωτικής εκπαίδευσης και καταρτισμένος για αντιτρομοκρατικές ενέργειες. Η διοίκηση του ήταν αποσπασμένοι στρατιωτικοί της Εθνικής Φρουράς. Τσαγκάρης , Ερμής Παπακώστας ήταν λοχαγοί στη Εθνική Φρουρά. Οι δε εξοπλισμοί που είχαν ήταν από τα καλύτερα όπλα της τότε εποχής. Είναι από αυτά τα όπλα που είχαν εξοπλιστεί μερικώς οι Μοίρες Καταδρομών κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και ακολούθως τα χρησιμοποίησαν τις πρώτες μέρες της εισβολής.
Η 34η Μοίρα χρησιμοποίησε όπλα από τις αποθήκες της Αστυνομίας που είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ στη Αθαλάσσα. – Γιουγκοσλαβικά όπλα τύπου ZASTAVA
Μας δόθηκαν οδηγίες όπως είμαστε έτοιμοι για να λάβουμε τελικές εντολές και συνδεθούμε με ολόκληρη τη Μοίρα και για αναχώρηση ……………………………
Σε κάποια στιγμή και στη προσπάθεια μου να σπάσει η κάπως υπερένταση μου, κάνω βόλτα απέναντι στο χώρο που είναι η Αρχή Αδειών για άδειες οδήγησης μηχανοκινήτων οχημάτων.
Ο χώρος αυτός φιλοξενούσε λόχο της Α΄ Μοίρας Καταδρομών που είχε φτάσει από τη προηγούμενη για βοήθεια και επάνδρωση της περιοχής .
Από περιέργεια για να μάθω περισσότερα μεγάλη έκπληξη με πιάνει . Βλέπω απέναντι μου το πρώην Λοχαγό μου στη 33η Μ.Κ. στο Πέλλαπαις όπου υπηρετούσα τον Κύριο Ρούκα. Ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης . Τι κάνεις εδώ ρε διαβιβαστή ; Εσείς τι κάνετε Λοχαγέ μου ; έχω φθάσει με τη Α’ Μοίρα Καταδρομών για βοήθεια , γνώριμα είναι τα εδάφη για μένα…….. , Τελικά προσγειωθήκαμε και τα καταφέραμε , κρατήσαμε το Αεροδρόμιο Λευκωσίας και δώσαμε βοήθεια στους αδελφούς μας σε διάφορες περιοχές ήταν η απάντηση του. Τον είχα ενημερώσει ότι είχαμε φτάσει από τον Άγιο Επίκτητο και μας αντικατέστησε η 32α Μοίρα. Η συζήτηση περιεστράφει στους παλιούς του Καταδρομείς στο Πέλλαπαις και ρωτούσε που βρίσκονται.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ μπερέ συνεχίζεις ε να το φοράς , μου έλεγε …… αστειευόμενος ………είναι ωραίο ε . Και αμέσως ενθυμήθηκα τα λόγια του διοικητή του Κ.Ε.Μ.Κ. στη Στράκκα το 1970 ,Ταγματάρχη Κου Γεωργαντά που μου παρέδωσε το πράσινο μπερέ . Είχα φύγει από το Κ.Ε.Μ.Κ. μία εβδομάδα ενωρίτερα για εκπαίδευση στο 45 Τάγμα Διαβιβάσεων .
<< ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ , ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ >>
Έτσι είναι μου απάντησε.
Παίρνουμε τις τελικές οδηγίες όπως ετοιμαστούμε για αναχώρηση . Αντικειμενική αποστολή μας.<< Η προάσπιση της Λευκωσίας >>για τυχών επέλαση των Τούρκων εισβολέων από Ανατολικά και εγκλωβισμός της.
Μαζί με τη 31 Μοίρα Καταδρομών, Λόχος της 35ης Μοίρας και η 34η Μοίρα , όπως συμπληρώσουν τα κενά των Ταγμάτων πεζικού και αναλάβουν αμυντική αποστολή από Αγλαντζιά , Γέρι , Ποταμιά, Άγιο Σωζόμενο και Δάλι .
Εφοδιασμοί ,μαγειρεία και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες των Μοιρών παρέμειναν στο στρατόπεδο για εξυπηρέτηση μας λόγο της μικρής απόστασης από τους χώρους διασποράς και άμυνας.
Το λαντροβερ στη φωτογραφία είναι ένα από τοα πολιτικά αυτοκίνητα που είχε κάμει επίταξη η Εθνική Φρουρά για τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια της εισβολής. Το συγκεκριμένο όχημα είναι το όχημα που διακινούμαστο με το διοικητή κατά τη διάρκεια των αποστολών μας. Στο πλάνο φαίνονται και οι δύο συγχωριανοί μου –Ο Τάσος Γιαννή Ράφτη και ο Ανδρέας Χριστοφόρου Ττοφή–από τους πολλούς συγχωριανούς Καταδρομείς που είχεν η 34Η Μοίρα όπως κα οι άλλες Μοίρες . Η κοινότητα Φιλιάς έχει ένα μεγάλο ποσοστό Καταδρομέων διαχρονικά από τις ιδρύσεως των Μοιρών. Η φωτογραφία λήφθηκε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Λυθροδόντα. Η άλλη Φωτογραφία φαίνονται οι διαβάσεις του Πενταδακτύλου και οι χώροι κατάληψης των Τούρκων κατά την εκεχειρία όπως και η ενίσχυση του Τουρκοκυπριακού Θύλακα Κιόνελλι Αγύρτας από τους Τούρκους εισβολείς . Δίδεται η μεγαλύτερη απάντηση ……….γιατί εκεχειρία ……………………

Το λαντροβερ στη φωτογραφία είναι ένα από τα πολιτικά αυτοκίνητα που είχε κάμει επίταξη η Εθνική Φρουρά για τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια της εισβολής. Το συγκεκριμένο όχημα είναι το όχημα που διακινούμαστο με το διοικητή κατά τη διάρκεια των αποστολών μας. Στο πλάνο φαίνονται και οι δύο συγχωριανοί μου –Ο Τάσος Γιαννή Ράφτη και ο Ανδρέας Χριστοφόρου Ττοφή–από τους πολλούς συγχωριανούς Καταδρομείς που είχεν η 34Η Μοίρα όπως κα οι άλλες Μοίρες . Η κοινότητα Φιλιάς έχει ένα μεγάλο ποσοστό Καταδρομέων διαχρονικά από τις ιδρύσεως των Μοιρών. Η φωτογραφία λήφθηκε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Λυθροδόντα.

Στη Φωτογραφία φαίνονται οι διαβάσεις του Πενταδακτύλου και οι χώροι κατάληψης των Τούρκων κατά την εκεχειρία όπως και η ενίσχυση του Τουρκοκυπριακού Θύλακα Κιόνελλι Αγύρτας από τους Τούρκους εισβολείς . Δίδεται η μεγαλύτερη απάντηση ……….γιατί εκεχειρία ……………………
Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μετέφεραν 45000 στρατό , 400 άρματα μάχης ,κανόνια και έχοντας κάλυψη τους την Τουρκική αεροπορία………….ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ …………για διακοπές ……………………..
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Αυγούστου 1974
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΡΙΟΥ –ΔΑΛΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Από το πρωί σφοδροί ακούονται Τουρκικοί βομβαρδισμοί , κανονιοβολισμοί, πολυβολισμοί ανατολικά της Λευκωσίας προς τη Μια Μιλιά – Κυθρέα και ταυτόχρονα στη περιοχή της ΕΛΔΥΚ και προς Γερόλακκο , Αγιο Βσίλειο και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Κερύνειας. Το είχαμε καταλάβει όλοι με τα γεγονότα της Γενεύης και τους εκβιασμούς των Τούρκων .
Από τις πρωινές ώρες με τη μετακίνηση μας όλοι οι Καταδρομείς είχαμε προβεί στη κατασκευή αναχωμάτων- ορυγμάτων λόγο της μορφολογίας του εδάφους και τις έλλειψης πρασίνου στις περιοχές αυτές. Όλες οι γύρω περιοχές μας βομβαρδίζονται από τα τουρκικά αεροπλάνα με λάβα και φωτιά . Νέα μαζική φυγή του άμαχου πληθυσμού. Να πάνε που; Μόνο εμπόδια δημιουργούσαν στη διακίνηση την στρατιωτών μας.
Τα τουρκικά αεροπλάνα αλωνίζουν το γαλάζιο ουρανό μας και μάταια περιμένουμε βοήθεια από τη Πατρίδα . Σε κάποιες στιγμές βλέπουμε διαφορετικά χρώματα στα αεροπλάνα από γκρίζα σε άσπρα και αμέσως αυτά κάνουν βυθίσεις προς τις γραμμές μας και πολυβολισμοί από αέρος. Το δε μεγαλύτερο βάρος των Τουρκικών επιθέσεων είναι η Μία Μηλιά –Κυθρέα. Μάταια φαίνεται να περιμένουμε και περιμένουμε και περιμένουμε.
Κάποια τουρκικά αεροπλάνα είχαν προβεί στο ρίξιμο προπαγανδιστικού υλικού στο οποίο ζητούσαν από όλους τους έλληνες της Κύπρου να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δώσουν βοήθεια προς την <<Τουρκική ειρηνευτική αποστολή>> Όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες μέρες και κατά τη κατάπαυση του πυρός και είχαν φονεύσει δεκάδες << ΑΜΑΧΟΥΣ >> !!!!!!!!! στη περιοχή Καραβά , Φτύριχα , Μότιδες, Τριμίθι Λαπήθου και Κερύνειας.
Πού είναι τα Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα του 1964 που περνούσαν πάνω από τη Λευκωσία και βλέπαμε τις Ελληνικές τους φτερούγες ; Μήπως τα νέα αεροπλάνα έχουν πρόβλημα απόστασης ; Μήπως ήταν προτιμότερο να ξανάρθουν τα μεταγωγικά αεροπλάνα του ΝΙΚΗ ; Γιατί τα τουρκικά πολεμικά βομβαρδιστικά , μεταγωγικά και ελικόπτερα αλωνίζουν ανεξέλεγκτα τους Κυπριακούς ουρανούς;
Όλη μέρα καρτερούμε και καρτερούμε να έρθει από αέρος βοήθεια και καρτερούμε……..μα τίποτα ……μα καρτερούμε……..
Όλοι οι λόχοι της 34ης Μοίρας έχουν λάβει θέσεις άμυνας στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας για προστασία τόσο της πρωτεύουσας της Κύπρου – είσοδος και έξοδος – όσο και των γύρω περιοχών . Το ίδιο έχουν κάμει και η 31η Μοίρα , Λόχος της Α΄ Μοίρας όπως και άλλα Τάγματα πεζικού. Εμείς από το πρωί προσπαθούμε να είμαστε σε σημεία όπου να υπάρχει ορατότητα έλεγχου τόσο της περιοχής όσο και των λόχων μας και ταυτόχρονα να υπάρχει κάλυψη πρασίνου. Μικρά περιβόλια, μας έχουν δώσει αρκετή κάλυψη , αλλά λόγο αδύνατης ορατότητας είμαστε υποχρεωμένοι να προσφεύγουμε σε καλύτερες θέσεις. Αυτό διήρκεσε μέχρι το απόγευμα. Αργά το απόγευμα οι πτήσεις και οι βομβαρδισμοί των τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων είχαν κοπάσει. Οι κανονιοβολισμοί και οι εκρήξεις μαζί με τις πυρκαγιές συνεχίζονται .
Φαίνεται οι μάχες να είναι άνισες μα οι Έλληνες τις Κύπρου και οι τις ΕΛΔΥΚ πολεμάνε για τη Ελλάδα και τη τιμή της Κύπρου. Οι βομβαρδισμοί , από αέρος , οι εκρήξεις , οι κανονιοβολισμοί από ξηράς στη περιοχή της Μιας Μηλιάς, και όπως τους βλέπομε από τη περιοχή του χωρίου Γέρι είναι συνθήκες κόλασης . Το ίδιο εξελίσσεται και δυτικά της Λευκωσίας με επίκεντρο τη περιοχή Κολοκόσιης και Γερολάκκου. Περιοχή όπου είναι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Μέχρι το απόγευμα δεν είχαμε ακριβή εικόνα των εξελίξεων σε αυτές τις περιοχές . Δίδονται συνεχείς αναφορές για τις θέσεις μας προς τη Δ.Δ.Κ.Κ. και Γ.Ε.Ε.Φ. και το τι εξελίσσετε στη περιοχή μας.
ΠΕΜΠΤΗ 15 Αυγούστου 1974
Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου –Ημέρα της Παναγίας –
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΡΙΟΥ –ΔΑΛΙ (σημερινό εργοστάσιο ΚΑΛΣΠΕΡ)
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Οι ασύρματοι όλο το βράδυ δούλευαν και ενημέρωναν το τι γίνεται στη περιοχή μας , ήταν μια νύκτα κόλασης .
Για αρκετές ημέρες είμαστε σε αγρυπνία και αυτό άρχισε να το συνηθίζουμε. Φυσικά η απασχόληση στους ασυρμάτους , το χέρι στη σκανδάλη, η παρακολούθηση των εξελίξεως και οι καλοκαιρινές βραδιές ήταν από τις περιπτώσεις που μας κρατούσε ξύπνους .
<<Η προάσπιση της πατρίδας >> αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, πρέπει να το ζήσεις , δεν φοβάσαι τον θάνατο .
Μη έγερση της ημέρας , ημέρα τις Κοιμήσεως της Θεοτόκου , μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές της Ορθοδοξίας μας βρίσκει σε πλήρη πολεμική εξέλιξη .
<<Δάκρυσι και θρύνοις ,γοεροίς επί Σοί ,πάσε αί Σαί φίλαι
εκόπτοντο, την μετάστασιν ,μη φέρουσαι την Σήν. >>
Όλες οι εκκλησίες βουβές και ο κόσμος να αναζητεί προστασία στα βουνά και στις πόλεις της Λάρνακας , Λεμεσού και Πάφου.
Οι βομβαρδισμοί της Τουρκικής αεροπορίας συνεχίζονται ασταμάτητα .Οι τουρκικές αεροπορικές προσβολές στη περιοχή της Μιάς Μηλίας είχε ανοίξει διόδους προς τη Κυθρέας και η πεδιάδα της Μεσαορίας να δέχεται στα άγια χώματα της, τις ερπύστριες των τούρκικων αρμάτων και να ακολουθούν οι μπότες του Ανατολίτη εισβολέα. Το ίδιο γίνεται και στα δυτικά της Λευκωσίας και φαίνεται ο στόχος τους η πρόοθηση τους προς τη Μόρφου .Κανονιοβολισμοί και εκρήξεις συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα από τη Μόρφου , στο αεροδρόμιο, στα περίχωρα της Λευκωσίας, στη περιοχή Κολοκόσιης όπου εξελίσσονται μεγάλες μάχες η ΕΛΔΥΚ με τη βοήθεια της Α΄ Μοίρας Καταδρομών συγκρατεί τον Τούρκο εισβολέα στη περιοχή της δυτικής Λευκωσίας ,και του επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις στρατιωτικές του δυνάμεις.
Στη ανατολική πλευρά της Λευκωσίας όλες οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς παρά τα μεγάλα πλήγματα που έχει υποστεί στη περιοχή της Μίας Μηλιάς συγκρατεί το Τούρκο εισβολέα και προστατεύει την Πρωτεύουσα της Κύπρου .
Η 34η Μοίρα συνεχώς μετακινείται σε νέες θέσεις προς το Δάλι, και παραχωρώντας τις θέσεις της σε μονάδες πεζικού.
Μέσω του ασυρμάτου μου, λάμβανα τις συντεταγμένες όπου φαίνονταν οι θέσεις των Τουρκιών στρατευμάτων , ενημερώνετο ο Διοικητής μας.
Σκέψη μου ήταν το τι γίνεται στη περιοχή του Αγίου Επικτήτου , τι γίνεται με τις δυνάμεις μας της 32ας Μοίρας όπως και άλλων μονάδων. Έχουν διαφύγει του Τουρκικού κλοιού ; Η περιοχή δυτικά της Κερύνειας , τι έχουν γίνει οι λόχοι της 33Ης Μοίρας Καταδρομών ; Τα υπόλοιπα Τμήματα και μονάδες της Εθνικής Φρουράς στις ίδιες περιοχές τι έχουν απογίνει; Ο μεγαλύτερος αδελφός μου, όπως και ο γαμπρός μου, γνώριζα ότι ήταν στις περιοχές αυτές όπου είχαν πάρει οι μονάδες τους τα 3 Τουρκικά άρματα μάχης. Για το γαμπρό μου δεν ανησυχούσα και τόσο , παλιός Καταδρομέας της 32ας Μοίρας και πολεμιστής της Κοφίνου του 1967. Η οικογένεια μου έχει διαφύγει από τυχών εγκλωβισμό τους ; Τα άλλα μου αδέλφια τι να γίνονται ; Ο πυροβολητής μας και τα 2 αδέλφια, οι αστυνομικοί μας που είχαν ντυθεί και αυτοί στο χακί άραγε που βρίσκονται ; Το ανθρώπινο και αδελφικό συναίσθημα πάντα μα πάντα , αργά ή γρήγορα κυριαρχεί .
Τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούσαν προς τους αντικειμενικούς τους στόχους με κάλυψη τη Τουρκική αεροπορία και με ένα στρατό πέρα των 45000 στρατιωτών και με βοήθεια τα 400 άρματα μάχης. Σύμμαχος του οι Μουζαχετί Τουρκοκύπριοι.
Τα τουρκικά αεροπλάνα να συνεχίζουν ανενόχλητα τους βομβαρδισμούς τους τόσο στα στρατεύματα μας όσο και στο άμαχο πληθυσμό. Σε πολλές περιπτώσεις όμως πλήρωσαν ακριβά αυτό το περίπατο τους , γνωστά τα γεγονότα και ο αριθμός των καταρρίψεων με τα απηρχαιωμένα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς.
Βλέπαμε τον άμαχο πληθυσμό με αυτοκίνητα , τρακτέρ και ότι άλλο μέσω διάθεταν να φεύγουν από τα χωριά τους κατατρεγμένοι και αν επαναλαμβάνεται η ίδια Ιστορία του 1571 με τη κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς.
Στις φωτογραφίες φαίνονται οι κινήσεις των Τούρκων εισβολέων την 14η και 15η Αυγούστου 1974 και δρασκελίζοντας την οροσειρά του Πενταδακτύλου μέσω της διάβασης της Αγύρτας κατά τις ημέρες τις εκεχειρίας η πεδιάδα της Μεσαορίας , από Μόρφου μέχρι Αμμόχωστο, προσφέτετο μέσα στο πιάτο στα 400 άρματα μάχης με την ανάλογη υποστήριξη τους .


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Αυγούστου 1974ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΡΙΟΥ –ΔΑΛΙ 34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝΈφυγε και αυτή η βραδιά με αγρυπνία και κάπως η κούραση να προσπαθεί να μας κυρίευση. Δεν τα καταφέρνει . Στέκομε επί των επάλξεως . Αντοχή υπάρχει και πρέπει να υπάρχει. . Ο χειροκίνητος μανιατός –γεννήτρια – για ενίσχυση της παροχής ρεύματος του ασυρμάτου όλη νύκτα δεν σταμάτησε όπως και τις υπόλοιπες νύκτες .Όλοι οι Λόχοι της Μοίρας κρατούν τις θέσεις τους και καμιά παρεκτροπή δεν υπάρχει. Μετακινούμαστε προς τη περιοχή Δαλιού και Πέρα χωρίου Νήσου. Οι λόχοι καταλαμβάνουν τη περιοχή μεταξύ Αγίου Σωζόμενου , Ποταμιάς και Δαλιού. Νέα ορύγματα και χαρακώματα για ασφάλεια και καμουφλάζ . Ευτυχώς σε αυτές τις περιοχές , που έγινε μετακίνηση , υπάρχει κάπως πράσινο και αυτό στη κοίτη του ποταμού Γιαλιά .Σε πολλές περιπτώσεις είδα αρκετούς εφέδρους να ενώνονται με τη Μοίρα μας και να προσπαθούν να δώσουν ότι βοήθεια χρειάζεται , ειδικά για μεταφορικά μέσα. Είδαμε να φέρνουν έστω και τη τελευταία στιγμή μικρά φορτηγά για εξοπλισμό , με τη εγκατάσταση πολυβόλων και άλλων όπλων. Πρέπει να ήταν από τις περιοχές που κατάφεραν οι στρατιώτες μας να διαφύγουν την σύλληψη τους από τους Τούρκους . Οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών αυτών που έχουν απομείνει , μας βοηθούν ότι χρειαζόμαστε , όπως γίνετο και τις άλλες μέρες σε άλλα χωριά.Το κύριο βάρος των επιθέσεων να συνεχίζεται πια προς Μόρφου και Αμμόχωστο στη δε Λευκωσία οι περιοχές της ΕΛΔΥΚ , Κολοκασίδη , Αγίου Πάυλου , Παλιά Λευκωσία και Καιμακλί να δέχονται ένα από τα μεγαλύτερα επιθετικά κύματα των Τούρκων εισβολέων. Φαίνεται ήθελαν την περαιτέρω συρρίκνωση της πόλης της Λευκωσίας . Τα τάγματα της περιοχής ,παρά την Τουρκική υπεροχή σε έμψυχο και άψυχο υλικό, να αντέχουν και να κρατούν τις θέσεις μας. Στη περιοχή Κολοκόσιης -ΕΛΔΥΚ – διεξάγονται μάχες στήθος με στήθος με τους Τούρκους Αλεξιπτωτιστές –Καταδρομείς . Οι δυο Μοίρες Πυροβολικού της 189 Μ.Π.Π. που είναι στη περιοχή μας , στη Αγία Βαρβάρα ,να βάζουν προς το Καιμακλί για κράτηση των θέσεων μας και προστασία της Λευκωσίας , η δε 185 Μ.Π.Π. στο Τσέρι, να υποστηρίζει και να προστατεύει συνεχώς τις θέσεις της ΕΛΔΥΚ και άλλων δικών μας θέσεων . Όπως μου είχε αναφέρει ο αδελφός μου Κυριάκος της 189 Μ.Π.Π. και άλλος πυροβολητής ο Τ. Φωτίου της 185 Μ.Π.Π. όλα τα πυροβόλα είχαν ζεσταθεί τόσο πολύ που ήταν αδύνατη η εκτέλεση περαιτέρω βολών , και όμως συνέχιζαν για προστασία των στρατιωτών μας. Η δε ευστοχίες των πυροβολητών μας ήταν καταλυτικές στους στόχους τους , οι δε Ελδυκάριοι και Τάγματα πεζικού στις περιοχές αυτές έγραψαν σελίδες ηρωισμού και προστάτεψαν στα δυτικά και ανατολικά τη Λευκωσία.Οι τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους και μεθόδους προώθηση των και κατάληψη των δικών μας θέσεων. Είδαμε τα τουρκικά αεροπλάνα να συνεχίζουν να πολυβολούν και να ρίχνουν φωτιά και λάβα και ταυτόχρονα προπαγανδιστικό υλικό για τη λεγόμενη <<Τουρκική ειρηνευτική αποστολή τους >>Βλέπομε από μακριά τους καπνούς από τις εκρήξεις από τους βομβαρδισμούς με βόμβες Ναπάλμ και να μην περιορίζονται μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στις κατοικημένες περιοχές της Λευκωσίας και των χωριών μας . Το ίδιο ακούαμε ότι γίνεται και στη πόλη της Αμμοχώστου και της Μόρφου.Έφεδροι Αξιωματικοί Καταδρομείς και Καταδρομείς της Μοίρας , ζητούν από το διοικητή μας όπως αναλάβουν δράση για την απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από το Εκκλησάκι του Σταυρού στα Λύμπια. Εκκλησάκι που δεσπόζει της περιοχής και το οποίο είχε καταληφθεί από το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974 από τους Τουρκοκύπριους. Η απάντηση από τη Μαλούντα ήταν ΟΧΙ. Είχαν τους δικούς τους λόγους και δικαιολογίες. Το ενθυμούμαι πάρα πολύ καλά αυτό το γεγονός. Ήμουν ο ασυρματιστής / διαβιβαστής του διοικητή μας , της 34ης Μοίρας Καταδρομών……. Ίσως πάλι …..…εκεχειρία……Εν τω μεταξύ παίρνω αναφορές για τις θέσεις των Τούρκων κατακτητών. Το απόγευμα καταγράφω ………με τις συντεταγμένες πάνω στο χάρτη της Κύπρου………. της Τουρκικές θέσεις ,….κρύος ιδρώτας με πιάνει……….Το να βάζεις τις θέσεις των Τούρκων , με συντεταγμένες πάνω στο χάρτη της Κύπρου και να βλέπεις ότι και το χωριό σου μια ιστορία 8000 χρόνων και με 3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας , να είναι υπό έλεγχο του Τούρκου ανατολίτη κατακτητή , δεν μπορείς να περιγράψεις τα συναισθήματα σου. Να σου σφίγγετε η καρδιά σου μέσα στα σωθικά σου , να μην μπορείς να μιλήσεις , να σε πιάνει ανατριχίλα , να θέλεις να ξεσπάσεις , να έχεις το όπλο δίπλα σου και να υπηρετείς στις επίλεκτες δυνάμεις του τόπου σου , ΝΑ υπηρετούν πέρα των 80 συχωριανών σου στις Καταδρομές ή που υπηρέτησαν και να μην μπορείς να κάμεις τίποτα , ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ , διότι υπηρετείς σε αυτό το Σώμα που έχει αυστηρές και ψηλές προσδοκίες από σένα …….. δεν μπορείς …………….., σπάζεις , θέλεις να ξεσπάσεις ……….αυτά και πολλά ………… , Να προστατεύεις τα χωριά των άλλων …..και εσύ να μην μπορείς να κάμεις …..τίποτα ….. και στο τέλος να λες <<αυτός ο τόπος , αυτή η πατρίδα δεν είναι το χωριό μου, η Φιλιά, μόνο , ……. είναι όλη η Κύπρος η Πατρίδα μου ο τόπος μου ……..>> , και να αντέχεις ….και να αντέχεις …….μα αντέχεις……………….; ; ; ; ; <<< 2 Έφεδροι Αξιωματικοί Καταδρομείς της Φιλιάς δεν άντεξαν για ένα μήνα την ταπείνωση αυτή και μιας νύκτας σκοτεινής , νύκτας εφιαλτική, νύκτα ταπεινωμένη ,τις πρωινές ώρες της, ντύθηκαν , εξοπλίστηκαν, αρματώθηκαν και ήταν έτοιμοι για διείσδυση στη Φιλιά από Περιστερώνα, τους εντόπισαν συνάδελφοι τους , με τη αναφορά της Μοίρας το πρωί και τους ανέκοψαν με οδηγίες του Γ.Ε.Ε.Φ. στα χωράφια της Περιστερώνα και το αποτέλεσμα η μετακίνηση τους στις μονάδες Πεζικού.>>>Στις φωτογραφίες η εξέλιξη της Τουρκικής εισβολής τη 16η Αυγούστου 1974 και εν ώρα καθήκοντος ως Έφεδρος Καταδρομέας στη 34η Μοίρα Καταδρομών 1974.


